HDK Genel Meclis toplantısı sonuçları açıklandı

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Genel Meclisi ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi sonuç bildirgesi açıklandı.

HDK Genel Meclis toplantısı sonuçları açıklandı
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Genel Meclisi ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi sonuç bildirgesi açıklandı.

İstanbul'da 12 Ekim'de toplanan HDK Genel Meclisi ve HDP Parti Meclisi, Türkiye'de, Ortadoğu'da ve dünyada yaşanmakta olan ekonomik, sosyal ve siyasal gelişmeleri gündemine aldı, HDK Genel Kurulu ve HDP Olağanüstü Kongre çalışmalarını, 2014 Yerel Seçimleri hazırlıklarını değerlendirdi ve yeni döneme ilişkin görev ve sorumlulukları belirledi.

AKP, CHP ve MHP'nin savaş tezkeresinde birleşerek Türkiye halklarını, ezilen ve sömürülen milyonlarca işçi ve emekçiyi baskı sistemine daha çok mahrum edildiğinin hatırlatıldığı bildirgede, "Suriye politikası başta olmak üzere, Ortadoğu'da ve dış politikada iflas eden AKP Hükümeti, El Nusra ve El Kaide gibi çeteleri desteklemeye ve Rojava Devrimi'ni boğma faaliyetlerine devam ediyor, savaşı desteklemeyi sürdürüyor" ifadeleri yer aldı.

HDK ve HDP'nin yerel ve genel yönetimde ezilen ve sömürülen halklarla birlikte yeni bir seçenek ördüğünün belirtildiği bildirge şöyle devam etti:

"AKP Hükümeti döneminde her ay yüzden fazla işçi, adına 'iş kazaları' denilen iş cinayetlerinde hayatını kaybediyor. Kıdem tazminatı gasp edilmek isteniyor, kölelik koşullarında, sendikasız, düşük ücretle ve güvencesiz çalışma koşulları dayatılıyor. Kadına yönelik taciz ve şiddet artıyor, kadın cinayetleri devam ediyor, giyim ve kuşama müdahale, kadınları eve mahkum etme çabaları, sosyal yaşamda ve iş yaşamında artarak sürüyor. Milyonlarca kamu emekçisinin ve işçinin toplu iş sözleşmelerini, her türlü baskı ve entrikayı uygulayarak ve işbirlikçi sendikaların desteğiyle, düşük ücretlerle bağıtlayan AKP Hükümeti, hayat pahalılığında sınır tanımıyor."

Bildirgede HDK ve HDP'nin, savaşa, şiddete ve sermayeye yeni imkanlar sağlayacak bütçe tasarısına karşı muhalefet edeceği; halkın iş, barış, ekmek ve özgürlük taleplerini karşılayacak bir bütçe için mücadele edeceği de vurgulanarak şunlar kaydedildi: "Doğa, çevre, ekolojik sistem, yaşam alanları altüst ediliyor, 'kentsel dönüşüm' adı altında kapitalist yağma politikaları egemen hale getiriliyor. Mega-'çılgın' projeler, 3. Köprü, 'dünyanın en büyük havaalanı' gibi projelerle yeni rant alanları yaratılırken, canlıların geleceği tehlikeye atılıyor."

KCK’nin bir kez daha dile getirdiği Kürt halkının talepleri konusunda herhangi bir somut adım atılmadığının da hatırlatıldığı bildirge şöyle devam etti: "Alevi yurttaşlarımız ve farklı inançlardan halklarımızın talepleri karşılanmıyor. Kültürel farklılığın renkleri yok sayılıyor. AKP Hükümeti, aylarca propagandasını yaparak umut yaydığı 'Demokratikleşme Paketi' ile Alevi yurttaşlarımızın eşit yurttaşlık hakları başta olmak üzere, Kürt sorunu, emek sorunları, düşünce özgürlüğü, örgütlenme ve basın özgürlüğü alanlarında inkarı, asimilasyonu, baskı ve şiddeti benimsediğini bir kez daha gösteriyor."

Van'daki depremzedelerin ölüme terk edildiğinin de ifade edildiği bildirgede kamuoyuna destek çağrısı yapıldı. 

HDK ve HDP'nin önümüzdeki günlerde yapacaklarına ilişkin aldığı kararlar ise şöyle sıralandı:

"- Alevi örgütlerinin 19 Ekim'de Mersin'de ve 3 Kasım'da İstanbul'da yapacakları mitinglerde birlikte olacağız ve eşit yurttaşlık taleplerini hep birlikte dile getireceğiz.

- HDK ve HDP olarak, başta Rojava halkları olmak üzere, mücadele eden tüm halklarla dayanışma içinde olmaya, emperyalist savaşlara, darbelere, diktatörlüklere ve savaş kışkırtıcılarına karşı mücadele etmeye devam edeceğiz.

- 26 Ekim'de Ankara Kocatepe Salonu'nda HDK Genel Kurulu; 27 Ekim'de ise Ankara Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda Halkların Demokratik Partisi (HDP) Olağanüstü Kongresi yapılacak." / anf

Güncelleme Tarihi: 19 Ekim 2013, 12:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER