'HDK'nin İmralı'da ortaya konulanların toplumsallaşması sorumluluğu var'

HDK Eş Sözcüsü Ertuğrul Kürkçü, Türkiye'de gün geçtikçe büyüyen bir toplumsal muhalif hareketlilik olduğunu belirterek, Kürdistan özgürlük hareketinin devasa mücadelesiyle Kürtlerin AKP'ye "dur" dediğini söyledi.

'HDK'nin İmralı'da ortaya konulanların toplumsallaşması sorumluluğu var'
HDK Eş Sözcüsü Ertuğrul Kürkçü, Türkiye'de gün geçtikçe büyüyen bir toplumsal muhalif hareketlilik olduğunu belirterek, Kürdistan özgürlük hareketinin devasa mücadelesiyle Kürtlerin AKP'ye "dur" dediğini söyledi. İmralı'daki müzakerelerde baş müzakereci olarak nitelediği PKK lideri Abdullah Öcalan'ın ortaya koyduklarının toplumsallaşması için HDK'nin sorumluluğuna dikkat çeken Kürkçü, kimsenin bir daha kimlik hakkı dolayısıyla silah kullanmak zorunda olmayacakları bir barışı tesis etmeleri gerektiğini vurguladı.


HDK 5. Genel Kurulu, açılış ve konuk konuşmalarıyla devam ediyor. Açış konuşmasını yapan HDK Eş Sözcüsü Ertuğrul Kürkçü, Az iş yapmadıklarını, eksiklerinin olduğunu söyleyen Kürkçü, geride bıraktıkları işe dudak bükemeyeceklerini ifade etti. Türkiye'nin yeni yaşam seçimi olarak bir parti doğurduklarını kaydetti.

AKP'nin 2011-2013 yıllarında Kürt özgürlük hareketine yönelik imha siyaseti yürüttüğü dönemde böylesi bir parti olmadığını dile getiren Kürkçü, yürütülen psikolojik, örtülü savaşta hep birlikte ayakta durduklarını söyledi. HDK'nin politik partileri içinde barındıran toplumsal hareketler çokluğu olduğunu belirten Kürkçü, hükümetin yerine geçmek, onun yaptığı işlere halk adına talip olmak değil, halkın kendi kendini yönetmesi için iktidarını kurması için hareket ettiklerini dile getirdi. 

'TOPLUMSAL MUHALEFET GÜN GEÇTİKÇE YÜKSELİYOR'

Hayatın politikadan ibaret olmadığını, her şeyi kapsadığını belirten Kürkçü, "Günlük yaşamda devletten, eşinizden gördüğünüz kötülükten, hayatta ne varsa oradan geçer HDK'nin yolu. Davasını hayatta kazanmak zorundadır. Şimdi yapmamız gerekenler noktasında tartışmalar yürüteceğiz genel kurulda. AKP'nin, otoriter rejimi sadece siyasi mekanizmalardan, seçimlerden geçerek bu diktatörlüğü tesis etmiyor. Devlet aygıtlarını, günlük hayatı domine edecek tedbirler ile ilerlemek istemektedir. AKP, kendi hegemonya alanında alabileceği mesafeleri almış, toplumun tamamını kuşatmaktan çıkmıştır" dedi.

Kürkçü, Kürdistan özgürlük hareketinin devasa mücadelesiyle Kürtlerin AKP'ye "dur" dediğini belirterek, şunları söyledi: "Yerel seçimlerde de birçok şehri almaya başardı Kürtler. AKP'nin kontrolündeki kesimleri de yanına çekmeye başlamıştır. Gezi'den başlayarak yükselmekte olan büyük toplumsal muhalefet hiçbir parti tarafından kontrol edilemeyen toplumsal hareketlilik, özgür yaşama arzusu Türkiye toplumunu sarmaktadır. Bilinçli mücadele dinamikleri oluşuyor."

'HALK HAREKETE GEÇERSE POLİTİKA ANLAM BULUR'

Kadın, kent hakkı, doğa, emek alanında halkın hakları için yollara çıktığını dile getiren Kürkçü, sadece yaşamını yitirenler için görkemli cenazeler değil görkemli gelecek için halkın yürüdüğünü söyledi. Hayatın dönüştüğü yerin parlamento olmadığını, hayatın kendisi olduğunu ve oradan hayatın dönüşeceğini belirten Kürkçü, tüm farklı toplumsal kesimlerin ve emekçilerin harekete geçmedikçe bunun siyasi bir laf olarak kalmaktan öteye gitmeyeceğini söyledi.

'KOBANÊ'YE DEVRİMCİ REJİM KURULDUĞU İÇİN SALDIRILIYOR'

Bunun örneklerini Rojava'da gördüklerini kaydeden Kürkçü, adı anılmayan bir coğrafyada devrimci bir rejim kurulduğunu vurguladı. "Rojava'ya bakın ne demek istediğimizi anlarsınız" diyen Kürkçü, Kobanê'ye dönük saldırıların nedeninin de bu olduğunu söyledi. Kürkçü, Rojava'nın Türkiye için önemli bir örnek olabileceğini kaydetti. 

HDK'nin tarihte bir ilk olduğunu, Kürdistan ve Türkiye özgürlük mücadelesinin toplamı olduğunu söyleyen Kürkçü, 2015 seçiminin kendileri için önemli olduğunu ifade etti. Toplumun tüm kesimlerinin sesi olabilmeleri halinde işaret ettikleri siyasi seçeneğin değer kazanacağını vurgulayan Kürkçü, ezilenlerin sözcüsü ve hak savunucusu olmak zorunda olduklarını ancak bunda eksiklikler yaşadıklarını ifade etti. Kürkçü, Alevilerin ve Kürtlerin davalarını birleştirmeyi başarabildikleri zaman Türkiye'deki egemenliği çatlatacağını ve yeni bir toplumsal dinamik kuracaklarını söyledi. Türk-İslam sentezinin kinine karşı halkları savunacaklarını ifade eden Kürkçü, HDK'nin toplumun tamamıyla birleşerek, onların yanında olacaklarını belirtti. 

'ÖZGÜR TOPLUMA DOĞRU YÜRÜYÜŞÜMÜZ SÜRECEK'

İmralı'daki müzakerelerde baş müzakerecinin ortaya koyduklarının toplumsallaşması için HDK'nin sorumluluğuna dikkat çeken Kürkçü, kimsenin bir daha kimlik hakkı dolayısıyla silah kullanmak zorunda olmayacakları bir barışı tesis etmeleri gerektiğini vurguladı. Saldırgan ve ırkçı rejime karşı göğüs gererek bugüne geldiklerini ifade eden Kürkçü, halkların demokratik özerk yönetimlerle kendilerini yönettikleri özgür topluma doğru yürüyüşlerine devam edeceklerini kaydetti. 

TUNCEL: SEYİT RIZA'NIN TORUNLARI DİMDİK AYAKTA

Kürkçü'nün ardından konuşan HDK Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel, 15 Kasım'da inkar, imha politikalarına karşı Dersim'de ortaya çıktıkları gün olduğunu söyleyerek, "Dersim katliamını yapanları 21. yüzyılda bir kez daha lanetliyoruz. Seyit Rıza'yı asanlar şimdi pişman olanlardır. Seyit Rıza'nın torunları ise dimdik ayakta. Ne Seyit Rıza'nın ne de Şeyh Sait'in torunları onları pişman etmediler" diye konuştu.

Kürtlerin halen ırkçı saldırılara uğradığını belirten Tuncel, Ahmet Kaya'nın da buna karşı verdiği mücadelenin yaşadığını söyledi. Türkiye'nin ölümler ülkesine döndüğüne vurgu yapan Tuncel, "İşçiler, kadınlar, doğa katlediliyor. Yaşam alanlarımız fiziki olarak değil coğrafik olarak da elimizden alınıyor" dedi.

'DERSİM'DEN ÖZÜR YASA ÇIKARILARAK DİLENİR'

Dersim katliamı tartışmalarının yeniden başladığını belirten Tuncel, özür dileme konusunda CHP'nin de AKP gibi yaptığı eleştirisinde bulundu: "Özür dilemek böyle olmaz. Yasasını çıkartırsınız, özür dilersiniz. AKP halkların temsilcisi olamaz. Erdoğan Ak Saray ile halktan kopuyor. Ama halk buna yanıt verecek. Patronu koruyan AKP, insanları ölüme razı eder hale gelmiştir."

Sadece Kürdistan değil Türkiye'nin de savaş haline getirildiğini belirten Tuncel, tek alternatifin HDK ve onun zemininde büyüyen HDP olduğunu ifade etti. 2015 seçimlerinde de güçlü olduklarını göreceklerini söyleyen Tuncel, "O yüzden AKP, korktuğu için HDP'ye saldırıyor. Korkunun ecele faydası yok" ifadelerinde bulundu. 

Genel kurul, konukların konuşmalarıyla devam ediyor. 

Güncelleme Tarihi: 16 Kasım 2014, 10:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER