HDP, Amed'deki olayları hükümete sordu

HDP Milletvekili Yiğitalp, Yeni İhya-Der Başkanı Baran'ın öldürülmesinin ardından Amed'de yaşanan olayları Meclis'e taşıdı

HDP, Amed'deki olayları hükümete sordu
HDP Milletvekili Yiğitalp, Yeni İhya-Der Başkanı Baran'ın öldürülmesinin ardından Amed'de yaşanan olayları Meclis'e taşıdı. Yiğitalp, hükümete, Yaklaşık 100 kişinin ellerindeki kaleşnikof silahlarla havaya ateş açtığı, etrafa tehditler savurdukları, terör örgütü Hizbullah lehine slogan attıkları polis tarafından görülmüş olmasına rağmen polis neden müdahale etmemiştir" diye sordu.


HDP Amed Milletvekili Sibel Yiğitalp, Yeni İhya-Der Başkanı Aytaç Baran'ın öldürülmesinin ardından Amed'de yaşanan olaylar hakkında İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk'e soru önergesi verdi.

'SİLAHLI GRUP DERNEĞİ TARADI, POLİS AYNI DERNEĞE BASKIN YAPTI'

Yiğitalp önergesinde, "Yeni İlim Hizmet Yardımlaşma ve Araştırma Derneği (Yeni İhya-Der) Başkanı Aytaç Baran, 9 Haziran'da evinden derneğe giderken pusuya düşürülmüş ve öldürülmüştür. Bu saldırıdan sonra, Diyarbakır’ da provokasyonlar baş göstermeye başlamış, henüz Aytaç Baran’a silahlı saldırıda bulunanların kimlik bilgileri ve cinayetin kimler tarafından gerçekleştirildiği ortaya çıkarılmadan, infialle başka kişi ve kurumlara yönelik saldırılar gerçekleşmiştir. Ateşli silahların kullanıldığı bu saldırılarda 4 yurttaşımız hayatını kaybederken 11 yurttaşımız da yaralanmıştır" hatırlatmasında bulundu.

Baran’ın öldürüldüğü semti silahlarla basan bir grubun Şehitlik Mahallesi Eşit Özgür Yurttaş Derneği’nin olduğu binayı taradığını ve ertesi gün de polis derneğin birçok bürosuna baskın düzenlediğini aktaran Yiğitalp, Dernek Başkanı Adem Firik'in beyanlarını paylaştı.

'NEDEN MÜDAHALE EDİLMEDİ?'

HDP'li Yiğitalp, Bakan Öztürk'e şu soruları yöneltti:

"Diyarbakır Şehitlik semtinde İhya-Der Başkanı Aytaç Baran’ı silahla öldüren kişi veya kişiler ile var ise azmettiricileri tespit edilmiş midir? 

Diyarbakır’da Şehitlik semtinde İhya-Der Başkanı Aytaç Baran’ı silahla öldürülmesi sonrası, kentin birçok yerinde akrep ve tomalar konuşlanmış olmasına rağmen silahlı gezen gruplar, HDP’li Bayram Dağtan’ı göğsünden, Bayram Özelçi ve Emin Ensen’i başından, Fesih Çınar’ı ise ensesinden kurşunla vurmuştur. Bu dört yurttaşımızın katillerinin tespiti ve yakalanması ile ilgili bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa hangi aşamadadır?

Yaşanan olaylarda 7’si ateşli silahla olmak üzere toplam 11 yurttaşımız yaralanmıştır. Tüm bu yaşanan silahlı saldırılar ve yaralanmalar ile ilgili bir yasal süreç başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa ne aşamadadır? 

Yaşanan olaylar sonrası gözaltına alınan ve sevk edildikleri Diyarbakır Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliğince tutuklanan şahıslar kimlerdir? Aralarında İhya-Der Başkanı Aytaç Baran'ın ya da HDP'li Bayram Dağtan, Bayram Özelçi, Emin Ensen, Fesih Çınar'ın katil zanlısı ya da zanlıları ile saldırılarda yurttaşlarımızı yaralayanlar yer almakta mıdır? 

İhya-Der Başkanı Aytaç Baran’ın öldürülmesi sonrası ortaya çıkan bir grubun kişi ve kurumlara yapmış oldukları saldırıların önceden planlı olduğu izlenimi mevcuttur. Bu bağlamda İhya-Der Başkanı Aytaç Baran’a daha öncesinden saldırı gerçekleştirileceği bilgisinin tebliği ile Aytaç Baran’ın öldürülmesinin hemen sonrasında ortaya çıkan grubun  seçilmiş hedef olarak bazı kişi ve kurumlara yönelik saldırıları arasında bağlantı var mıdır?

Eşit Özgür Yurttaş Derneği’nin bulunduğu mahallede evlere çarpı işareti çizilmesi ve kapılara av tüfeği mermisi bırakılması olayı ile ilgili bir soruşturma başlatılmış mıdır? 

Yeni İhya-Der Başkanı Aytaç Baran’ın cenazesi Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi’nden alınıp konvoy halinde götürülmesi sırasında Dağkapı Meydanı’nda araçlardan inen yaklaşık 100 kişinin ellerindeki kaleşnikof silahlarla havaya ateş açtığı, etrafa tehditler savurdukları, terör örgütü Hizbullah lehine slogan attıkları polis tarafından görülmüş olmasına rağmen polis neden müdahale etmemiştir? Müdahale etmeyen polis memurlarıyla ilgili bir soruşturma başlatılmış mıdır?"

Güncelleme Tarihi: 11 Temmuz 2015, 11:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER