HDP, Ezidi kampının 'karargâh olarak kullanılmasını' sordu

Mardin’in Nusaybin ilçesindeki AFAD tarafından kurulan Ezidi kampına asker, polis ve özel harekatçıların konuşlandırılması iddiaları Meclis gündemine taşındı.

HDP, Ezidi kampının 'karargâh olarak kullanılmasını' sordu

 Mardin’in Nusaybin ilçesindeki AFAD tarafından kurulan Ezidi kampına asker, polis ve özel harekatçıların konuşlandırılması iddiaları Meclis gündemine taşındı. HDP’li Feleknas Uca, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu’na, BM Sözleşmesi’ni hatırlatarak, mülteci kamplarının savaş ve kriz dönemlerinde savaş alanlarından uzak tutulma zorunluluğuna dikkati çekti. Uca, “Uygulamanın yasal gerekçesi nedir?” diye sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, IŞİD’den kurtulmayı başaran Ezidilerin yerleştirildiği kampların, sokağa çıkma yasağı ilan edilen bölgelerdeki özel harekatçılar, polis ve askerler tarafından ‘karargâh’ niyetine kullanılmasını Meclis gündemine taşıdı.

‘Ezidilerin korukuları kat be kat artmıştır’

IŞİD işgalinden kurtulmayı başaran Ezidilerin Diyarbakır, Urfa, Şırnak, Siirt, Batman ile Midyat ve Nusaybin’de belediyeler ve AFAD tarafından kurulan kamplarda kaldığını belirten Feleknas Uca, kamplarda kalan Ezidi kadın ve çocukların travmalarına vurgu yaparak, şunları belirtti:

“Son iki aydır bu kamplardan biri olan Nusaybin’de AFAD tarafından kurulan Ezidî kampına asker, polis ve özel hareket timleri; TOMA, akrep, kirpi, panzer ve özel harekât birliklerin taşındığı otobüsler gibi birçok zırhlı araç kampta konuşlandırılmıştır. Yine, bu araçların ve özel timlerin 24 saat boyunca kampa giriş çıkış yaptığı ve bu kampta kaldıkları görülmüştür.  Böylece büyük bir katliamı yaşayan, yerleştikleri kamplarda büyük zorluklarla karşı karşıya kalan ve savaşın etkilerini hala üzerinden atmamış başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere Ezidî halkı bu yeni uygulamalar ile tedirginlikleri, endişeleri, korkuları kat be kat artmıştır.”

Uca, Aile Bakanı ile Başbakan’a sordu

Tüm bu uygulamaların 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ne de denk geldiğinin altını çizen Uca, hem Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu’na hem de Başbakan Ahmet Davutoğlu’na, özel harekatçıların ve polislerin Nusaybin’deki Ezidî mülteci kampında konumlandırılmasının sebebini sordu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu’na, Nusaybin’deki AFAD Ezidî kampında bulunan kadın ve çocuk sayısını; kampın savaş karargâhı olarak kullanılmasının kadın ve çocukları nasıl etkilediğini; ve travmaların giderilmesi için herhangi bir çalışma yapılıp yapılmadığını soran Felaknas Uca, Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan ise şu sorulara yanıt vermesini istedi:

‘BM Sözleşmesi’ne aykırı olan uygulamanın yasal gerekçesi nedir?’

*Mülteci kamplarının savaş ve kriz dönemlerinde savaş alanlarından uzak tutulma zorunluluğu getiren Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’ne aykırı olan bu uygulamanın yasal gerekçesi nedir?

*Anayasaya aykırılık teşkil eden bu uygulama emri hangi kişi/ler ya da kurum tarafından verilmiştir? Emri veren söz konusu kurum ya da kişi/ler kimlerdir?

*Yine, Nusaybin Ezidî kampına hangi birimler yerleştirilmiştir? Söz konusu birimde hangi faaliyetleri yürütmektedirler? Bu birimde kaç kişi görevlendirilmiştir? Bu birimler hangi kişi ya da kuruma bağlı olarak faaliyet yürütmektedirler? Bu birimlerin son dönemlerde ırkçı ve faşist duvar yazılarıyla gündeme gelen “Esedullah Timi” ile bir bağlantısı nedir?

*Bir buçuk yıl önce İŞİD saldırısından büyük kayıplar vererek Türkiye’ye kaçan Ezidîlerin yerleştiği kampın savaş karargahı olarak kullanılması; burada hergün tank ve topların patlama sesi başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere, Ezidî mültecilerin bu süreçten nasıl etkilendiğini ortaya çıkaracak bir araştırma yapmayı planlıyor musunuz?

*Kadınların ve çocukların ikinci defa savaşa maruz kalmasının önüne geçmekiçin başbakanlığınız ne gibi tedbirler almıştır? Yine bu sürecin yol açacağı derin travmaların giderilmesi için ne gibi çalışmalar yapmayı planlıyorsunuz?

Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2015, 19:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER