HDP, Ezidilerin sorunlarını Meclis'e taşıdı

HDP, IŞİD'den kaçarak Türkiye'ye sığınan Ezidilerin sorunlarını Başbakan Davutoğlu’na sordu.

HDP, Ezidilerin sorunlarını Meclis'e taşıdı

HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, 2011 yılından itibaren Suriye ve Irak’ta yaşanan olaylar nedeniyle Türkiye’ye göç eden Ezidi halkının yaşam koşullarına ilişkin Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığı’na yazılı soru önergesi verdi.

Önergenin gerekçesinde, yoğun bir insan göçü yaşandığını belirten Uca, Ezidilerin Türkiye’de en temel insani ihtiyaçlarının bile karşılanmadığını söyledi. Uca, özellikle IŞİD’den kaçarak Irak’tan gelen mültecilerin barınma, eğitim ve sağlık gibi temel ihtiyaç alanlarında sorunlar yaşadığını ifade etti.

Uca’nın, Başbakan Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle yönelttiği sorular şöyle:

“-Mart 2011- 1 Haziran 2015 tarihleri arasında Suriye ve Irak’tan ülkemize zorunlu göç eden kaç kişi vardır?

-Mart 2011- 1 Haziran 2015 tarihleri arasında Suriye ve Irak’tan ülkemize göç etmek zorunda olan kişiler için AFAD’a bağlı kaç yerleşke kurulmuştur? AFAD’ın kurduğu bu yerleşkeler (kamplar) hangi illerimizde kaç tanedir?

-IŞİD’in baskılarından kaçarak Türkiye’ye gelenler için AFAD dışında yerel yönetimlerin (belediyelerin) kurduğu yerleşkeler(kamp) var mıdır? Varsa hangi illerimizde kaç tane bulunmaktadır?

-Mart 2011- 1 Haziran 2015 tarihleri arasında Irak’tan ülkemize IŞİD zulmünden kaçarak gelen Êzidiler hangi kamplarda barındırılmaktadır?

-Yaşam alanları ellerinden alındığı için ekolojik mülteci durumunda olan Êzidi nüfusunun eğitim çağındaki çocukları için eğitim hizmetine merkezi bütçeden finans ayrılmış mıdır?

-Merkezi hükümet çocukların eğitim hizmeti konusunda neler yapmıştır?

-Şengal’den gelen ve gerek kamplarda gerekse de kamp dışı alanlarda kalan Êzidîler için Temel ve acil sağlık hizmetleri, ilaç, koruyucu tedaviler ve diğer sağlık hizmetlerine ücretsiz erişimi sağlanmakta mıdır?
-Irak ve Suriye’den gelen Êzidîlerin kaldıkları kamp ve kamp dışı alanlarda inanç ve etnik aidiyetlerinden dolayı ayrımcılığa uğradıkları defalarca basına yansımıştır. Hükümet olarak basına yansıyan bu iddialara ilişkin bir çalışmanız oldu mu?”

Güncelleme Tarihi: 30 Haziran 2015, 13:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER