HDP, gözaltındaki çocuklara kötü muameleyi sordu

HDP, Denizli ve Van’da gözaltına alınan çocukların Çocuk Şube yerine Terörle Mücadele Şubesi’ne götürülmesini ve maruz kaldıkları kötü muameleyi Meclis’e sordu.

HDP, gözaltındaki çocuklara kötü muameleyi sordu

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Lezgin Botan Denizli ve Van’da yaşanan çocukların gözaltına alınmaları ve uygulanan kötü muamelelerle ilgili İçişleri Bakanı Selami Altınok’un soru önergesi verdi.

Botan tarafından verilen soru önergesinde Van’ın Edremit ilçesinde 16 yaşındaki A.A ile Denizli’de 14 yaşındaki M.O.’nun polisler tarafından darp edilerek gözaltına alındıkları yönündeki haberler olduğunu belirterek “A.A. adlı çocuğun kafatasının dipçikle vurulmak suretiyle kırıldığı ve yüzlerce metre sürüklenip kelepçelenerek gözaltına alındığı, yine Denizli ilimizde ters kelepçe takılarak gözaltına alınan 14 yaşındaki M.O. adlı çocuğa “pis Kürt, devlet haini” şeklinde hakaret ve kötü muamele edildiği iddia edilmiştir” dedi.

Botan, İçişleri Bakanı Selami Altınok’a şu soruları sordu:

* Çocukların TEM şubeye götürülmesi ve ifade işlemlerinin TEM (Terörle Mücadele) şubede tamamlanmasının gerekçesi nedir?

* Yasal olarak çocukların ifade işlemlerinde sosyal çalışmacı ve psikolog bulundurulması gerekirken her iki olayda da çocukların ifade işlemlerinde bahsi geçen meslek elemanlarının bulundurulmamasının nedeni nedir?

* Van ve Denizli İlimizde gözaltına alınan çocuklar için alınmış darp ve cebir raporları var mıdır? Var ise bu raporlarda tespit edilmiş darp ve cebir izi mevcut mudur?

* Van ilimizde gözaltına alınan ve kafasının arka kısmında kırık olduğu belirtilen A.A adlı çocuğun kafasındaki kırığın nedeni tespit edilmiş midir? Polislerin müdahalesi sonucu oluştuğu iddia edilen kırık ile ilgili A.A adlı çocuğa “düşerek kafamı kırdım” şeklinde beyanda bulunması için baskı uygulandığı yönündeki iddialar doğru mudur?

* Gözaltına alınan her iki çocuğa da ters kelepçe takıldığı ve her iki çocuğunda güvenlik kuvvetlerinin işkence ve kötü muamelesine maruz kaldığı yönündeki iddialar doğru mudur?

* Güvenlik kuvvetlerinin çocuklara yönelik iş ve işlemlerinde çocuğa uygun yasal prosedürlerin dışında davranması bir emrin gereği midir? Değilse bu keyfi uygulamaların sona erdirilmesi için yürüttüğünüz yasal bir çalışma var mıdır?

* Van ve Denizli ilimizde gözaltına alınan A.A ve M.O. adlı çocukların uğradığı iddia edilen kötü muamelenin araştırılması için bir soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?

* Son beş yılda güvenlik kuvvetlerinin çocuklara yönelik kötü muamelede bulunduğuna dair kaç adet resmi şikâyet başvurusu yapılmıştır? Kaç güvenlik görevlisi hakkında adli ve idari işlem yapılmıştır ve bu işlemler nasıl sonuçlanmıştır?

* Türkiye’nin de taraf olduğu evrensel çocuk hakları belgelerinde ve iç hukukta yer alan çocuk haklarının kullanılmasında güvenlik güçlerinin gerekli titizliği göstermesi için almış olduğunuz tedbirler nelerdir?

Güncelleme Tarihi: 16 Eylül 2015, 10:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER