HDP: LGBTİ'lerin katledilmesi için çağrı yapanlar kim

HDP, “LGBTİ’lerin katledilmesi çağrısı yapan ‘Genç İslami Müdafaa‘ isimli grubu oluşturan kişilerin kimliklerinin tespit edilmesi ve yargılanmaları yönünde bir soruşturma başlamış mıdır?” diye sordu.

HDP: LGBTİ'lerin katledilmesi için çağrı yapanlar kim

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Beyza Üstün, LGBTİ bireylere yönelik nefret söylemi üreten ve katliam çağrısı yapan Genç İslami Müdafaa isimli grubun afişleri ile ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun cevaplandırması için soru önergesi sundu.

Üstün, kendilerini “Genç İslami Müdafaa” olarak adlandıran grubun “Lut kavminin çirkin işlerini yapanı görürseniz, faili de mef’ulü de öldürünüz” ifadelerinin yer aldığı afişler astığını belirtterek aynı grubun sosyal medya üzerinden de LGBTİ’lere yönelik katliam çağrısı yaptığını belirtti.

Üstün, 2014 yılı içerisinde medyaya yansıyan ve kayıtlara geçen en az beş nefret cinayeti ve 11 nefret saldırısı yaşandığını hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti’li siyasetçilerin LGBTİ’lere yönelik ayrımcı ifadeler kullandığını belirtti. Son olarak Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, 13. LGBTİ Onur Yürüyüşü’ne yapılan polis saldırısını meşru göstermeye çalışan, LGBTİ düşmanlığı barındıran sözler sarfettiğini kaydetti.

Üstün, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na şu soruları sordu:

* Anayasa tarafından garanti altına alınmış olan yaşam hakkının gasp edilmesine yönelik bu girişimi başlatan, nefret söylemi yayan ve LGBTİ’lerin katledilmesi çağrısı yapan ‘Genç İslami Müdafaa‘ isimli grubu oluşturan kişilerin kimliklerinin tespit edilmesi ve yargılanmaları yönünde bir soruşturma başlamış mıdır?

* 7 Haziran seçimleri öncesinden başlayarak yoğun biçimde LGBTİ’lere yönelik nefret söylemi üreten kamu görevlilerinin ve siyasilerin kullandıkları ayrımcı üslup nedeniyle bir soruşturma yapıyor musunuz?

* LGBTİ’leri hedef gösteren bu nefret çağrısı karşısında olası nefret cinayetlerini önleyebilmek üzere bir çalışma ve eylem planı hedefiniz bulunmakta mıdır?

* Yeni yasama döneminde LGBTİ yurttaşlara yönelik linç girişimleri ve saldırıların nefret suçları kapsamına alınmasına ilişkin bir düzenleme öngörülmekte midir?

* Son 13 yılda nefret saldırısına maruz kalan ve nefret cinayetleri sonucunda hayatını yitiren kaç LGBTİ yurttaş vardır? LGBTİ’lere yönelik gerçekleşen nefret saldırıları ve cinayetleri sonucunda bugüne kadar kaç kişi hakkında tahkikat başlatılmış ve yargılanma gerçekleştirilmiştir? Tüm bunlara ilişkin istatistiki bilgiler elinizde mevcut mudur? Yoksa gerekçesi nedir?

Güncelleme Tarihi: 09 Temmuz 2015, 13:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER