HDP Ortakaya'nın katledilmesini sordu

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, sınırda askerlerin açtığı ateş sonucu infaz edilen Kader Ortakaya için İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması isteğiyle yazılı soru önergesi verdi.

HDP Ortakaya'nın katledilmesini sordu
HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, sınırda askerlerin açtığı ateş sonucu infaz edilen Kader Ortakaya için İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması isteğiyle yazılı soru önergesi verdi. Verilen soru önergelerinde “Kader Ortakaya’nın vurulmasından bir hafta önce aynı mıntıkada ellerinde silahları ile Türkiye sınırını ihlal eden  IŞİD çetelerini 'ikaz' ettiğini iddia eden askerler neden sivil insanların üzerine ikaz etmeden direk ateş açmıştır?” diye soruldu


HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Kobanê direnişinde yer almak için sınırı geçtiği belirtilen Kader Ortakaya’nın askerlerin açtığı ateş sonucu öldürülmesini Meclis gündemine taşıdı. Konu hakkında İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya yazılı soru önergesi veren Sarıyıldız, Ortakaya'nın öldürülme olayına ilişkin,"Kobanê’deki hastaneye kaldırılan Kader Ortakaya’nın hastaneye getirildiğinde hayatını kaybettiğini söyleyen Doktor Welat Omar, ‘Hayatını kaybeden kadın kurşun yarasıyla öldü. Başına kurşun geldi, başı dağılmıştı. Beyni parçalanmıştı’ şeklinde basına demeç vermiştir” ifadelerini kullandı. 

‘DAİŞ’e 'İKAZ' SİVİLE ATEŞ’

Kader Ortakaya’nın vurulduğu ve 1 kişinin yaralandığı mıntıkada daha önce DAİŞ ile Türk askerlerinin samimi ilişkilerini gösteren fotoğraf ve görüntüler Dicle Haber Ajansı (DİHA) tarafından kamuoyu ile paylaşıldığını hatırlatan Sarıyıldız, "Genelkurmay Başkanlığı bir gün sonra yaptığı yazılı açıklamada teröristler bile demekten imtina ettiği IŞİD üyesi 2 kişinin mayınlı sahayı terk etmeleri konusunda 'ikaz' edildikleri ve ikaza uymamaları halinde ateş açılacağının kendilerine bildirildiğini beyan etmiştir. İnsanlık düşmanı bir çete örgütüne mensup silahlı kişileri 'ikaz' ettiğini iddia eden askerler, sınır hattını geçen sivil olan Kader Ortakaya ve arkadaşlarına hiçbir ikazda bulunmadan hedef gözeterek ateş açmıştır” dedi.

‘HAFTADA 1 KİŞİ KATLEDİLİYOR’

Devletin Türkiye-Rojava sınırında onlarca kişiyi infaz ettiğini vurgulayan Sarıyıldız, Türkiye-Rojava sınır hattında asker ve özel harekat polislerinin kurşunlarıyla haftada ortalama 1 kişi katledildiği bilgisini verdi. Sarıyıldız önergenin devamında Şunları belirtti: “Sınırdaki ölümler hakkında şu ana kadar etkin bir soruşturma açılmaması ve cezasızlık mekanizmasının devrede olması, bu yargısız infazların sıradan bir asayiş ya da sınır güvenliğinden öte politik saikler ile yapıldığını kanıtlamaktadır. Sivil insanları sınırda katledenlerle ilgili olarak derhal idari ve cezai soruşturma başlatılmalı, sorumlular açığa çıkartılıp yargılanmalıdır.” 
Kamu Denetçiliği Kurumu ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu Rojava sınırında gerçekleşen ve giderek yoğunlaşan yargısız infazları derhal gündemine almasını gerektiğini ifade eden Sarıyıldız, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması talebiyle ile, "Kader Ortakaya ve arkadaşlarının sivil olduğu bilindiği halde niçin üzerlerine ateş açıldı? Ateş açan ve emri veren askerler hakkında herhangi bir idari ve cezai soruşturma başlatılmış mıdır? Kader Ortakaya ve arkadaşları neden gözaltına alınmak yerine üzerlerine kasti olarak ateş açılmıştır? Son iki yılda Rojava sınırında öldürülen ya da yaralanan kaç kişidir? Türkiye’de hükümetiniz döneminde kaç kişi sınırlarda öldürüldü? Bu ölüm vakalarının illere göre dağılımı nasıldır? Hatay, Kilis ve Urfa’da sınırı geçmeye çalışırken öldürülen, yaralanan ya da gözaltına alınan İŞİD üyesi var mıdır? Gözaltına alınan kaç IŞİD üyesi bulunmaktadır. Bunlardan kaç tanesi serbest bırakılmıştır? Kader Ortakaya’nın vurulmasından bir hafta önce aynı mıntıkada ellerinde silahları ile Türkiye sınırını ihlal eden IŞİD çetelerini “ikaz” ettiğini iddia eden askerler neden sivil insanların üzerine ikaz etmeden direk ateş açmıştır?” sorularını yöneltti. 

AYHAN DA BAŞBAKAN’A SORDU

HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan da Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması isteği ile verdiği soru önergesinde, sınırdaki saldırıda, 1986 Siverek doğumlu Marmara Üniversitesi Sosyoloji bölümü yüksek lisans öğrencisi Kadriye Ortakaya'nın yaşamını yitirdiğini belirterek, "Saldırının uyarı amaçlı olmadığı, doğrudan hedef gözetilerek yapıldığı Kadriye Ortakaya'nın kafasından aldığı darbe sonucu ile yaşamını yitirmiş olması açıkça ortaya koymaktadır" görüşüne yer verdi.

Ayhan, DAİŞ çetelerine müdahale edilmemesi ve sivillerin katledilmesine de dikkat çekerek, şu soruları sordu: "Güvenlik güçleri hangi gerekçe ile Kadriye Ortakaya'ya saldırı girişiminde bulunmuşlardır? Başından vurularak katledilen maktulenin hedef olarak seçilmesinin nedenleri nelerdir? Hedef olarak seçilmesiyle ilgili elinizde istihbarı bir bilgi mevcut mudur? Türkiye'de güvenlik güçleri uyarı amaçlı ateş haklarını kullanırlarken insanların kafa hizasından uyarı ateşi açmaları hangi kanun ve yönetmelikte belirlenmiştir? IŞİD çetelerinin kontrolünde bulunan sınır hattında hiçbir güvenlik tedbirinin alınmamış olması, YPG’nin kontrolünde bulunan sınır bölgelerinde ise yoğun güvenlik tedbirlerinin alınmış olmasını nasıl izah edeceksiniz? Bugüne kadar sınırda güvenlik güçlerinin saldırıları sonucu yaşamını yitiren sivil vatandaş sayısı kaçtır? Bunların kaçı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, kaçı Kobanê Kantonu'nda yaşayan vatandaşlardır? Kadriye Ortakaya'nın otopsi raporunu kamuoyuyla paylaşmayı düşünüyor musunuz? Güvenlik güçleri sınırın sıfır noktasında demokratik eylem yapan sivil yurttaşları IŞİD teröristlerinden ziyade tehdit unsuru olarak mı görmektedir?" / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 07 Kasım 2014, 16:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER