HDP: Sur'da 'operasyonlar bitti' ise yasak neden hala sürüyor?

HDP, “Operasyonlar bitti” açıklamasına rağmen Sur’da devam eden yasağı ve yasak boyunca yaşamını yitirenlerin cenazelerinin ailelerine verilmemesini, yine ailelere psikolojik işkence yapıldığı yönündeki iddiaları Meclis’in gündemine taşıdı.

HDP: Sur'da 'operasyonlar bitti' ise yasak neden hala sürüyor?

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, üç ayı aşkın zamandır yasağın sürdüğü Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde “Operasyonlar bitti” açıklamasına rağmen devam eden sokağa çıkma yasağını, bekletilen ve ailelere teslim edilmeyen cenazeleri, emniyet yetkililerinin cenazelerini alamayan ailelere karşı tutumunu İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya sordu.

İki haftadır farklı hastanelerde 28 cenazenin bekletildiğini anımsatan Uca, ailelerin, “Çocuklarının cenazelerini alamayan bazı aileler TEM’e gittiğini ve burada kolluk kuvvetlerinin ‘Leşleriniz burada değil defolun gidin buradan’ şeklinde kendilerine hakaret ettiğini, ölü bedenlere ait tanınmayacak halde olan fotoğrafların kendilerine gösterildiğini dile getirmiştir,” şeklindeki aktarımına dikkati çekerek, İçişleri Bakanı’nın şu sorulara yanıt vermesini talep etti:

“Sur’da yasak hala neden sürüyor?”

* 10 Mart 2016 tarihinde “Sur’da operasyonlar bitti” şeklinde yapmış olduğunuz açıklamaya rağmen burada yasağın hala sürüyor olmasının sebebi nedir?

* Söz konusu açıklanmanızdan sonra Sur’da kaç kişi öldürülmüştür? Bu kişilere ait cenazeler nerededir? Bu kişilerin ölü bedenlerinin tanınmaz halde olduğu iddiaları doğru mudur?

Cenazelerini alamayan ailelere psikolojik işkence iddiası

* Diyarbakır başta olmak üzere Elazığ ve Malatya’da Sur’dan öldürülen kişilere ait cenaze sayısı kaç tanedir? Sur’da öldürülen kişilere ait toplam sayının illere göre dağılımı nedir?

* Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde öldürülen kişilerin Elazığ ve Malatya’ya gönderilmesinin sebebi nedir?

* Cenazelerini alamayan ailelerin Diyarbakır TEM’de hakarete ve psikolojik işkenceye maruz kaldıkları iddiaları doğru mudur? Söz konusu iddialar doğru ise bu uygulamayı yapan kolluk kuvvetleri hakkında herhangi bir yasal işlem yapılmış mıdır?

“Cenazeler neden verilmiyor?”

* İki buçuk aydır çocuklarının cenazelerini almak için Diyarbakır merkez Sur ilçesinde nöbet tutan ailelere cenazelerin verilmemesinin sebebi nedir?

* Cenazelerin aylarca çatışma bölgesinden çıkarılmayıp; ailelerine teslim edilememesi ve defnedilememesi ile tanınmayacak halde olan ölü bedenlerinin farklı illere dağıtılması gibi uygulamaların yasal gerekçesi nedir?

Güncelleme Tarihi: 27 Mart 2016, 17:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER