HDP'li Abdullah Zeydan: 'Operasyon bitti ama...!

Gever’de "sokağa çıkma yasağı" adı altında uygulanan sıkıyönetim devam ediyor. İlçede bulunan HDP milletvekili Zeydan, "Operasyon bitti ama şu anda keyfi bir biçimde vatandaşların evleri yakılıyor" dedi.

HDP'li Abdullah Zeydan: 'Operasyon bitti ama...!
 Hakkari'nin Gever (Yüksekova) ilçesinde 16 Şubat'ta başlatılan ‘sokağa çıkma yasağı’ devam ediyor. 

Kentte bulunan HDP Hakkari milletvekili Abdullah Zeydan, "Genelkurmay operasyonun bittiğini dün açıkladı. Zaman zaman bomba sesleri geliyor. Evlerden dumanlar yükseliyor. Operasyon bitmesine rağmen gelen bu sesler ve yükselen dumanlar, bazı evlerin yakıldığını gösteriyor" dedi.

'VATANDAŞLARIN EVLERİ YAKILIYOR'

16 Şubat'tan bu yana birçok kez sokağa çıkarak çatışmaların olduğu bölgelere gitme talebinde bulunduklarını ancak evlerinden bile çıkmalarına izin verilmediğini anlatan Zeydan, şöyle konuştu: "Hakkari Valiliği, sokağa çıkma yasağını, vatandaşın güvenliğini koruma adına başlattığını açıklamıştı. Madem söyledikleri gibi operasyon bittiyse, vatandaşların mallarına, evlerine neden zarar veriliyor? Keyfi bir şekilde şu anda vatandaşların evleri yakılıyor."

Gever halkının sokağa çıkma yasağı ve saldırılar nedeniyle evini terk etmek zorunda kaldığına dikkat çeken Zeydan, "Gever halkı, çevre illerde oldukça kötü koşullarda yaşama mahkum edildi. Halk kendi evine, mahallesine dönmek istiyor. Bu nedenle derhal sokağa çıkma yasağına son verilerek, halkın evine dönmesine izin verilmesi gerekiyor. Sokağa çıkma yasağı uzarsa, bu durum vatandaşların ve hepimizin aklına soru işaretleri yaratacak" diye konuştu.

'77 CENAZE ERZURUM ADLİ TIP KURUMU'NA GÖTÜRÜLDÜ'

16 Şubat'tan bu yana Yüksekova hastanesine 77 cenazenin getirildiğini, bunların Erzurum Adli Tıp Kurumu'na gönderildiğini hatırlatan Zeydan, "18 cenazenin kimliği tespit edildi. 77 kişi arasında siviller de bulunuyor. Örneğin, Orman Mahallesi'nde Yusuf Aşan, evini terk etmek istemediği için öldürüldü" dedi.

'ÖNCE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI KALDIRILMALI'

HDP 3 milletvekili olarak ilçede olduklarını hatırlatan Zeydan şöyle konuştu: "AB ilerleme raporunda Türkiye'nin il ve ilçelerde orantısız güç kullandığı yönünde eleştiriler vardı. Biz buna tanık oldu. Ayrıca keyfi alarak vatandaşın evi ve işyerleri yakıldı. Çatışmaların, hendeklerin olmadığı yerlerde insanların evlerine, kapıları bombalarla patlatılarak girildi. Evleri yağmalandı, talan edildi. Bazı evlerin önünde duran iş makinelerinin yakıldığını kendi gözlerimle gördüm. Bu hukuksuzlukları belgeleyen görüntüler de elimizde mevcut. Zamanı geldiğinde kamuoyuyla da paylaşacağız. Ancak şu anda öncelikli olarak halkımızın kendi evlerine, kendi mahallelerine dönebilmesi için sokağa çıkma yasağının kaldırılması gerekiyor."

Güncelleme Tarihi: 21 Nisan 2016, 12:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER