Hedef: Taşıma suyla 'Dipsiz Göl' yapmak

Gümüşhane'de define avcılarının Valilik'ten izin alarak kuruttuğu 12 bin yıllık Dipsiz Göl'ü kurtarmak için yakındaki dereden su taşınıyor.

Hedef: Taşıma suyla 'Dipsiz Göl' yapmak
Gümüşhane’de define arayan iki kişi 12 bin yıllık Dipsiz Göl’de Gümüşhane Valiliği’nin verdiği izinle kazı yapmıştı. Gümüşhane Müze Müdürü ile jandarma yetkililerinin de eşlik ettiği kazıda gölün suyu boşaltılmış ve hazine bulunamayınca çalışmalar durdurulmuştu.

Buzul Çağı’ndan kalma Dipsiz Göl’ün toprakla doldurularak kurutulmasına tepki yağınca gölü eski haline döndürmek için çalışma başlatıldı. Göle dökülen toprak çıkartılıp yerine suya dayanıklı kireçli ve killi toprak döküldü. Silindirle tabanı hazırlanan göl alanına, yandaki dereden su verilmeye başlandı. Çalışmaları izlemek için göl kıyısına gelen Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek, “Alanda yapılan çalışmaları yerinde gördük. Dereden, doğal ortamdan aldığımız suyla besleme yapıyoruz. Uzmanların önerisi doğrultusunda bir, iki gün bu beslemeyi yapacağız. Önümüzdeki günlerde gerçekleşmesi beklenen yağışlarla alanın tamamıyla dolacağını öngörmekteyiz” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 24 Kasım 2019, 20:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER