İHD: 57 kadın öldürüldü, 25 kadın intihar etti

İHD, 2014 yılının ilk 10 ayında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde “Kadın katliamları ve kadına yönelik şiddet” raporu hazırlandı. Rapora göre, bölgede 57 kadın öldürülürken 25 kadın intihar etti.

İHD: 57 kadın öldürüldü, 25 kadın intihar etti

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi 2014 yılının ilk 10 ayında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde “Kadın katliamları ve kadına yönelik şiddet” raporu hazırlandı. Rapora göre, bölgede 57 kadın öldürülürken 25 kadın intihar etti.

Yapılan basın toplantısıyla rapor hakkında bilgi veren İHD üyeleri Türkiye’de siyasal iktidarın kadın bedeninin denetimi üzerinden gündem yaratacak açıklamalarda bulunduğu belirtti.

İHD tarafından yapılan açıklamada şunlara yer verildi:

“Hükümet yetkililerinin, kadınların kaç çocuk doğuracağı, hamile iken dışarı çıkıp çıkamayacağı, kürtaj olup olamayacağı, nasıl giyindiği, kahkaha atıp atamayacağı, hatta tecavüzcüsünün çocuğunu doğurup doğurmayacağı, öğrencilerin ‘kızlı-erkekli’ evlerde kalıp kalamayacağı, dahası karma eğitimin sona ermesi gerektiğine kadar çağdışı ve kadınlara yönelik nefret söylemine varan beyanları bulunmaktadır.

“Hukuksal önlemlerin kadını yeterince koruyamadığı ve her geçen gün öldürülen kadın sayısının giderek arttığını, insan hakları savunucuları olarak kaygıyla izlemekteyiz.”

İHD kadına yönelik şiddetin önlenmesine ilişkin şu talepleri sıraladı:

* Kadına yönelik şiddetin sona ermesi amacıyla, yapılacak tüm çalışmalarda kadın kurumları ile insan hakları örgütlerinin önerileri doğrultusunda yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Politikaların hayata geçirilmesi için ilgili tüm kadın ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği yapılmalıdır.
* Kadınların şiddetten korunması için gereken yasal ve diğer tedbirler alınmalıdır.
* Kamusal alanda kadına yönelik olarak gerçekleştirilen mobbing uygulamalarına son verilmeli ve yargısal mekanizmalar tarafından mobbing davalarında etkili soruşturma yürütülmelidir.
* Kadına karşı gerçekleştirilen taciz, tecavüz, katliam dosyalarında haksız tahrik indiriminden vazgeçilmeli, kadının beyanı esas alınmalıdır.
* IŞİD saldırısı ile işgal edilen ve işgal tehdidi altında kalan tüm bölgelerdeki kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi ve son bulması için başta BM olmak üzere tüm uluslararası insan hakları kuruluşları ve tüm ülkeler tarafından ortak bir kararlılıkla hareket edilmelidir.

2014 yılı 10 Aylık Kadın Katliamları ve Kadına Yönelik Şiddet Raporu’ndan bazı veriler şöyle

* Güvenlik Güçlerince Şiddete Uğrayan Kadınlar: 1 Ölü, 10 Yaralı-Şiddet, 1 Tecavüz
* Aile İçinde Şiddete Uğrayan Kadınlar: 10 Ölü, 5 Yaralı-Şiddet
* Toplumsal Alanda Şiddete Uğrayan Kadınlar: 9 Ölü, 8 Yaralı-Şiddet, 6 Tecavüz, 8 Taciz
* İntihar eden kadınlar: 25 İntihar, 4 Teşebbüs
* Kuşkulu kadın ölümleri: 8 Ölü
* Namus” Cinayetleri: 4 Ölü

İHD tarafından hazırlanan raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Güncelleme Tarihi: 25 Kasım 2014, 10:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER