İHD Heyeti: Askerin tüm izleri silinmiş

İHD heyeti Van’ın Başkale ilçesinde bir PKK'linin yaşamını yitirmesi ardından olay yerini inceledi.

İHD Heyeti: Askerin tüm izleri silinmiş
İHD heyeti Van’ın Başkale ilçesinde bir PKK'linin yaşamını yitirmesi ardından olay yerini inceledi. Olayın Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklamasının aksine sınıra 5 kilometre uzakta, Sualtı (Dirîşk) mezrası okuluna yakın bir yerde yaşandığı belirten heyet, “Olayın hemen ardından askerlerin tüm izleri silinmiş” dedi. Bölge sakinlerinin bir hafta önce Sualtı Karakolu’na tayin edilen ve yüzbaşı olduğu söylenen bir askerin, “Yaylaya çıkmayın ben süreç-müreç tanımıyorum” biçiminde tehditlerde bulunduğunu da hatırlatan heyet, olayın sürece dönük provokasyon şüphesi taşıdığının altını çizdi. 


Van'ın Başkale (Elbak) ilçesi Esenyamaç (Xaçkan) köyü Sualtı (Dirîşk) mezrasında önceki gece bir PKK'linin yaşamını yitirmesine ilişkin dün bölgeye giderek incelemede bulunan İHD MYK üyeleri Necla Şengül ile Vetha Aydın, İHD Van Şube Başkanı Ersin Biricik ve İHD Van Şube Yönetim Kurulu üyesi Savaş Avcı'dan oluşan heyet, hazırladığı raporu İHD Van Şube binasında düzenlenen basın toplantısında kamuoyuyla paylaştı.

Toplantıda konuşan İHD Şube Başkanı Biricik, heyetin Başkale'ye vardığında ilçede polisin halka dönük saldırısının sürdüğünü, yoğun çatışmalar nedeniyle heyetin güçlükle belediye binasına ulaştığını ve belediye eşbaşkanları ile BDP ilçe yöneticileriyle ön görüşme yaparak, olay hakkında bilgi aldığını kaydetti. Başkale Kaymakamlığı'na geçerek, hem kaymakam hem de Başkale Başsavcısı ile görüşme talebi ilettiklerini belirten Biricik, toplantı halinde olan Kaymakam ve başsavcının kendileri ile görüşme talebini bilmelerine rağmen görüşmeyerek Kaymakamlık binasından ayrıldığını ifade etti. 

“Bunun üzerine olayın gerçekleştiği bölgeye hareket ettik. Olay yerindeki ilk tespitimiz olay yerinin sınıra 5 kilometre civarında, Sualtı Hudut Karakolu'na da 4 kilometre civarı uzaklıkta olduğu, takriben köy okulunun 100 metre yakınında meydana geldiği tespit edilmiştir” diyen Biricik, köy okulunun bulunduğu yerin 100 metre yanında bulunan yamacın incelendiğini de kaydetti.

Yamaçtan vadiye doğru zırhlı aracın bulunduğu iddia edilen yere kadar sürüklenme izlerinin ve boylu boyunca kan izleri olduğunu ifade eden Biricik, “Bu sürüklenme ve kan izlerinin takriben 50 metre civarında olduğu izlenimine ulaşılmıştır" diye kaydetti.

Biricik, olay yerinde köy sakinleri ile yaptıkları görüşme sonucu ortaya çıkan bilgileri ise şöyle sıraladı: "Olayın 23.30-00.30 arası olduğu, zırhlı aracın bir süredir o bölgede dolaştığı, zırhlı aracın burada gizlendiği, yorumları yapıldığı gibi devamında, bir hafta önce Sualtı Karakolu'na tayin edilen rütbesi yüzbaşı olduğunu söylenilen yetkilinin köylülere, 'Yaylaya çıkmayın ben süreç-müreç tanımıyorum vs' diyerek tehditte bulunduğu beyanı alınmıştır. Köylülerin beyanına göre yaşamını yitiren kişinin Şervan kod adlı silahlı militan olduğu heyetimize bildirilmiş, basında geçen Şêro kod isimli militanın olmadığı ifade edilmiştir. Yine köylülerin beyanlarına göre akşam bir kez, sabah 2 kez olmak üzere 3 kez helikopterin karakola iniş-kalkış yaptığı anlaşılmıştır. Sabah 08.00 civarında askerlerin bölgeyi temizlediği, sonrasında ise cenazenin bulunduğu yerin aşağıya doğru yıkandığı köylülerin beyanından ve gözlemlerimizden anlaşılmaktadır. Son olarak köylülerin beyanları doğrultusunda savcılık ve güvenliğin olay yeri inceleme yapmadıkları ifade edilmiştir."

Biricik, yetkililerin yapmış olduğu açıklamaların gözlem ve tespitleri ile hiçbir şekilde örtüşmediğine vurgu yaparak, "Olayın sınırda olmadığı, açık bir hedef gözeterek yapıldığı kuşkusu taşımakla birlikte özellikle sürece dönük yasal adımların hızlandığı bir zamanda bu olayın provokasyon amaçlı yapılabileceği endişesi taşımaktayız. Söz konusu bu olayın bir an önce açığa çıkması, kamuoyunun ve biz insan hakları savunucularının endişelerini gidermek amacıyla yetkililerin ivedilikle soruşturmayı başlatıp çok yönlü yürütülmesi ve kamuoyundaki endişelerin giderilmesi için araştırma ve açıklamanın yapılmasını talep etmekteyiz" diye konuştu.

Biricik, konu ile ilgili ayrıntılı raporu daha sonra kamuoyu ile paylaşacaklarını sözlerine ekledi. 

GENELKURMAY İRAN TARAFINDAN SİLAH SESLERİ GELDİĞİNİ BELİRTTİ

Genelkurmay Başkanlığı dün sitesinde yayınladığı açıklamada, Kara Kuvvetleri 6'ncı Hudut Alayı Sualtı Hudut Karakol Komutanlığı unsurlarınca, sınırın İran tarafından silah sesleri duyulduğunu, ardından zırhlı araçlar ve bir grup askerle olay yerine gidildiğini belirtmişti. Olay yerinde, üç PKK'linin İran sınıra doğru gittiği ve bir PKK'linin de yerde yatar halde askerlere ateş açtığının iddia edildiği açıklamada, gece 01.30'da ateşin kesildiği ve Cumhuriyet Savcısı tarafından 05.00'da inceleme yapıldığı belirtilerek, PKK'linin olay yerinde yaşamını yitirdiği iddia edilmişti.

Güncelleme Tarihi: 05 Temmuz 2014, 11:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER