İlker Başbuğ: 15 Temmuz askeri darbe değil

Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, 15 Temmuz'un askeri darbe olarak görmediğini söyledi.

İlker Başbuğ: 15 Temmuz askeri darbe değil

CNN Türk’te Tarafsız Bölge programında Ahmet Hakan’ın sorularını yanıtlayan 26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, “15 Temmuz’u bir askeri darbe olarak değerlendirmiyorum” dedi.

Başbuğ, darbe girişiminde MİT’in sorumluluğuyla ilgili, “Daha önce Gülencileri MİT’in verdiği istihbaratla ihraç ederdik. 2002’den sonra MİT’ten bize bir tane bile ‘Şu subay Fethullahçıdır’ diye bilgi gelmedi” diye konuştu.

15 Temmuz’u askeri darbe olarak değerlendirmediğini ifade eden Başbuğ, yaşananları “TSK’nın bir kısmını kullanarak dışarıdakilerin amaçlarını gerçekleştirmek için yapılan bir olaydır” diye niteledi.

Başbuğ, “TSK, kışla dışındaki askerlerin izleyemiyor, bunu MİT yapmalı. TSK’nın FETÖ’yü izlemek için yeterli istihbarat imkanı yok” dedi.

“Aynı havuzda olmadığını düşünüyorum”

Böyle bir darbe girişimini beklemediğini belirten Başbuğ şöyle konuştu:

“Bugüne kadar yaşanan darbelerle aynı havuzda olmadığını düşünüyorum. Emir-komuta kademesinde yapılan bir askeri darbe ile karşı karşıya kalmış iseniz buna karşı alacağınız tedbirler farklı olur. 15 Temmuz Cemaat’in TSK içinde unsurlarıyla yapılan bir olaydır.”

“Darbenin arkasında üç grup var”

Darbe girişiminin ana omurgasının Gülen Cemaati olduğunu ama toplamda üç grup bulunduğu ifade eden Başbuğ, şunları söyledi:

“15 Temmuz kalkışmasının arkasında planlayan, yöneten, kurgulayan ana isim Cemaat’tir.

“İkincisi büyük bir ihtimalle anında yapması gereken hareketi yapmayanlar, gecikenler, tereddüde düşenler. Bunlar cemaatçi mi hayır. Böyle bir grup da var bunların içinde.

“Üçüncü grup ise cemaatçi olmamasına rağmen buradan istifade etmek isteyen bazı insanlar olabilir.”

“Biraz tuhaf geldi”

Başbuğ, 14 Temmuz günü ikamet ettiği Bodrum’daki askeri hareketliliği ise şöyle anlattı:

“14 Temmuz günü bizim bulunduğumuz bölgeden askeri bir helikopter geçti. Normal personel taşıma helikopteri.

“Cuma günü sahilde oturuyoruz, bir ya da iki kez helikopter gördüm. Aynı zamanda da Sahil Güvenlik botları gördüm. Hareketlilik vardı. Biraz tuhaf geldi. Dikkatimi çekti ama kesinlikle bir kalkışma olabileceği aklımın ucundan geçmedi.”

Başbuğ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2012-2016 yılları arasında cemaate karşı tek başına savaş verdiğini ve tek başına bırakıldığını söyledi.

“TSK’nın yapılanmasının bozulması doğru değil”

Başbuğ, darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL’le birlikte yürürlüğe giren Kanun Hükmünde Kararname’lerin (KHK) TSK’nın yapısını bozduğunu belirtti.

“TSK’nin 200 yıllık yapılanmasını KHK’lerle değiştirilme ihtiyacını neden duydunuz, bunu çıkıp biri bana anlatsın. Sizin bu KHK’leri aldığınız konular TSK’nın genel yapılanmasını bozuyor. Emir komuta veya cunta darbesine yönelik önlemler alıyorsunuz. Kanun Hükmünde Kararnamelerle TSK’nın yapılanmasının bozulması doğru değil.”

“ABD, iade etmezse demek ki kullanmaya devam edecek”

Başbuğ, “Fethullah Gülen’in kullanım süresinin bitip bitmediği” sorusuna, “Onu zaman gösterecek, bilemem. ABD Gülen’i iade etmezse demek ki kullanmaya devam edecek. Ederse demek ki kullanım tarihi bitti” yanıtını verdi.

2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Hududi’nin Gülen mensubu olduğu konusunda ise şüphesi olduğunu söyleyen Başbuğ, şu an yapılan düzenlemelerin TSK’nın gücünü zayıflattığını, Türkiye’nin güçlü bir TSK’ya ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

“Türk ordusunun damarını kesiyorsunuz”

Harp okullarının kapatılmasına da değinen İlker Başbuğ, şunları söyledi:

“Harp okulları Osmanlı’nın mirasıdır. Bunu Abdülhamit yapmadı. Harp akademileri hayati önemdedir. Bunu anlamakta zorlanıyorum. Harp akademileri öğrencilerinin bir kısmı bu harekatın içinde yer almış. Sayın Cumhurbaşkanı’na suikast için giden özel tim mensuplarının büyük kısmı harp akademisi öğrencisi.

“Bu çocuklar maalesef Cumhurbaşkanı’na yapılacak suikastin içinde yer almıştır. Bu kabul edilebilir bir şey değil, çıldırtıyor. Buradan hareket ederek, siz bu müesseseyi kaldırınca çözecek misiniz bu olayı. Türk ordusunun damarını kesiyorsunuz. Yapmayın bunu. Müesseseyi kaldırarak, bu sorunu çözebileceğinizi mi düşünüyorsunuz?”

Güncelleme Tarihi: 02 Ağustos 2016, 12:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER