İnsan hakları savunucuları Roboski'de

İnsan Hakları Haftası nedeni ile Roboski'de bir araya gelen insan hakları savunucuları, Bölge Baro temsilcileri, STK temsilcileri ve insan hakları savunucusu dernekler, 34 kişinin uçaklarla katledilmesinin hesabını sordu.

İnsan hakları savunucuları Roboski'de
İnsan Hakları Haftası nedeni ile Roboski'de bir araya gelen insan hakları savunucuları, Bölge Baro temsilcileri, STK temsilcileri ve insan hakları savunucusu dernekler, 34 kişinin uçaklarla katledilmesinin hesabını sordu. 34 kişinin mezarının ziyaret edildiği Roboski'de toplanan halk, sık sık "Katil devlet hesap verecek" şeklinde slogan attı.

10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası nedeniyle Amed Barosu'nun öncülüğünde bir hafta sürecek etkinliklerin startı, 34 kişinin katledildiği Roboski'de verildi.

Amed, Şırnak, Mardin, Batman ve Siirt Baro başkanları ile İHD, TİHV, Mazlum-Der, Meya-Der gibi sivil toplum kuruluş temsilcilerinin de aralarında bulunduğu grup bugün yerli ve yabancı basın mensupları ile birlikte Roboski'de katledilen 34 kişinin mezarını ziyaret etti.

Heyetin Roboski'ye gelmesi ardından yol boyunca askerlerin güvenlik önlemleri aldıkları görülürken, Roboski'de 34 kişinin mezarı başında aileler "Katil devlet hesap verecek" şekline slogan attı.

Mezarlık ziyaretinde, ölenlerin aileleri ağıt yakıp gözyaşı dökerken, 2 yıla yakın bir zaman geçmesine rağmen katillerin ve katliam emrini verenlerin halen yargı önüne çıkmamasına tepki göstererek gazetecilerden, avukatlardan ve sivil toplum kuruluş temsilcilerinden yardım istedi.

Burada bir konuşma yapan Amed Baro Başkanı Avukat Tahir Elçi, Roboski'de çoğunluğu çocuk yaşta olan 34 kişinin savaş uçaklarınca bombalanarak katledildiğini ve bunun en büyük insan hakları ihlali olduğunu söyledi. Roboski katliamının Kürtlerin yaşadığı ilk katliam olmadığını kaydeden Elçi, katliam emrini verenlerin yargılanması gerektiğini ve bunun sorumluluğunun da devlette olduğunu söyledi.

Bölge Baroları ve insan hakları kuruluşlar tarafından hazırlanan ortak basın metnini okuyan Amed İHD Şube Başkanı Raci Bilici, Ortadoğu'da savaşsız bir günün bile geçmediğini belirterek, Türkiye'nin de insan hakları konusunda durumunun vahim bir noktada olduğunu söyledi.

Çözüm süreciyle birlikte silahların susması ardından bölgede ciddi bir barış havasının estiğini kaydeden Bilici, "Ancak sürecin ilerlemesi konusunda ketum davranılarak, istenilen düzeyde ilerleme sağlanamaması beraberinde ciddi sıkıntılar getirmektedir" dedi.

Bilici, en son olarak Yüksekova'da iki sivilin polisler tarafından katledildiğini ve bu olayın da Türkiye'de insan hakları ve özgürlüklerin kullanımı konusunda kayda değer bir ilerlemeyi sağlamadığını gösterdiğini sözlerine ekledi.

ROBOSKİ KATLİAMINI YAPANLAR HALEN KORUNUYOR

Roboski'de katliamı yapan ve emri verenlerin halen korunduğunu belirten Bilici, "En acı ve kabul edilemez olanı ise, bu katliamları gerçekleştirenlerin devlet tarafından korunması ve yargı önüne çıkarılmamasıdır. Bilindiği gibi, aradan iki yıl geçti ve Roboski'de 34 yurttaşımızı katleden kişiler halen devlet tarafından korunmaktadır. Bu kişilere bombardıman emri verenler, bu hava harekatının talimatını veren ve birinci dereceden sorumlusu siyasal iktidar, halen hesap vermiş değildir. Bizler, bu katliamın faillerinin yargı önüne çıkarılması için elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğiz" dedi.

163 HASTA TUTSAK ÖLÜM SINIRINDA

AKP'nin iktidar olduğu dönemde 195 çocuğun katledildiğini, bu yılın ilk 9 ayında ise 6 çocuğun öldürüldüğünü belirten Bilici, aynı şekilde cezaevlerinde de hak ihlalleri, işkence ve kötü muamelenin devam ettiğini, hasta tutukluların ölüme terk edildiğini söyledi.

Bilici, halen cezaevlerinde 520'den fazla hasta tutsağın bulunduğunu ve bunların 163'ün ölümcül hastalıkları nedeniyle cezaevlerinde tedavi edilemeyecek duurmda olduğunu ifade etti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik uygulanan tecride de dikkat çeken Bilici, Öcalan'ın avukatları ile görüştürülmemesini hukuksal skandal olarak değerlendirdi. Bilici, barış sürecinin ilerlemesi için Öcalan'ın gerek avukat, gerekse diğer kesimlerle görüşebilmesinin önünün açılmasını istedi. / anf

Güncelleme Tarihi: 11 Aralık 2013, 16:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER