IŞİD dosyasından Demirtaş'a suikast çıktı

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a suikast iddialarına ilişkin detaylar emniyetin gizli belgeleriyle ortaya çıktı. Belgelere göre, sadece Demirtaş değil birçok HDP'linin hedef alınacağı saldırılar planlandı.

IŞİD dosyasından Demirtaş'a suikast çıktı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kimi HDP’li milletvekilleri ve belediye eş başkanlarına dönük IŞİD tarafından planlanan suikast girişiminin detayları Ankara katliamına ait soruşturma dosyasından çıktı. Demirtaş’a Ağustos 2015’te Suriye’den giriş yapan bir timin saldırı hazırlığında olduğu açıklanmıştı. Ancak suikastın detaylarına ilişkin herhangi bir bilgi verilmemişti. Dicle Haber Ajansı'ndan Hayri Demir'in haberine göre, Ankara katliamı ile ilgili hazırlanan soruşturma dosyasındaki “gizli” belgelerde Demirtaş’a dönük bu saldırı hazırlığı hedefte sadece Demirtaş’ın olmadığını kimi DBP’li belediye eş başkanları ve milletvekillerinin de olduğunu ortaya çıkardı. 

'Demirtaş hedef seçilebilir'

Demirtaş’a dönük suikast için saldırı hazırlığında olduğu ve bu yönlü HDP’ye PYD’li kaynaklardan aktarılan bilgi çerçevesinde 5 Ağustos 2015’te Ankara Emniyet Müdürlüğü bilgilendirdi. Konuya dair çalışma yürüten İstihbarat Müdürlüğü, 10 Ağustos günü TEM Şube Müdürlüğü’ne bu konuda bir yazı gönderdi. Yazıda söz konusu suikast planına dair somut tespit yapılamadığını savunuldu. Ancak Demirtaş’ın konumu, son dönemlerde yapmış olduğu açıklamalar ve YPG ile DAİŞ arasındaki çatışmalardan dolayı “hedef seçilebileceği” değerlendirilmesi yapıldı. 

Sadece Demirtaş değilmiş

Ancak yazıyla birlikte gönderilen bilgi notlarıyla sadece Demirtaş’ın değil aynı şekilde HDP Diyarbakır Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, HDP Van eski Milletvekili Aysel Tuğluk’un da hedef alındığı ortaya çıktı. Bilgi notlarında, 7 Haziran seçimleri sonrasında Diyarbakır'da Hür Dava Partisi üyesi Aytaç Baran’ın öldürülmesine karşılık Hizbullah İlim Grubu’nun tabanının anılan isimlerden birisinin öldürülmesi beklentisi içerisinde olduğu kaydedildi. Bu yönlü bilgilerin tespitine yer verilen bilgi notunda, başta Demirtaş olmak üzere üst düzey yönetici ve milletvekillerine yönelik “provokasyon” amaçlı saldırıların mevcut gerginlik ve çatışmaları daha da artırabileceği vurgulandı.

'Hizbullah yeniden silahlandı'

Aynı bilgi notunda, Hizbullah İlim Grubu'nun 7 Haziran seçimlerinden sonra örgüt yapısında değişikliğe gittiği kaydedilerek, “legal” ve “illegal” faaliyetlerin birbirinden ayrıldığı kaydedildi. Yazının devamında örgütün illegal yapılanma içerisinde faaliyet yürüten örgüt mensuplarının “legal” alandan uzaklaşarak askeri yapılanma içerisinde faaliyetlerine devam ettiği ve söz konusu örgüt mensuplarına Türkiye dışındaki üst düzey yöneticileri tarafından askeri eğitim verilmesinin planlandığı kaydedildi. 

Yazıda, aynı yapının PKK’ye yakın kişileri alıkoyma ve sorgulama tarzı eylemler de planladığı ifade edildi. 

Güncelleme Tarihi: 09 Temmuz 2016, 11:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER