IŞİD'ci kadınlar SDG kampından kaçmak için para topladı

Suriye Demokratik Güçleri tarafından Haseke'deki el Hol kampında tutulan fanatik IŞİD'ci kadınların internet üzerinden para topladığı ortaya çıktı. Avrupa'dan bağış yapıldığı tespit edilen PayPal hesabı kapatıldı.

IŞİD'ci kadınlar SDG kampından kaçmak için para topladı
Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) yakalanan binlerce IŞİD’ciyi ve ailelerini tuttuğu, koşulların kötüleşmesi nedeniyle de defalarca yardım çağrısı yaptığı el Hol kampındaki IŞİD üyesi kadınların internet üzerinden iki ayrı kampanya başlatarak para topladığı ortaya çıktı. The Independent gazetesinin haberine göre, kampanyalar geçen ay Almanya’daki bir aracı üzerinden başlatıldı ve Avrupa çapında birçok IŞİD sempatizanına ulaştı.

Kampanyalardan birinin El Hol kampındaki IŞİD’ci kadınların su, elektrik ve gıda ihtiyaçlarının karşılanmasını, diğerinin ise bu kadınların kamplardan kaçakçılar yoluyla çıkarılmasını hedeflediği belirtiliyor. Telegram üzerinden şifreli bir kanaldan yapılan çağrılarda, “Kafirlerin elinde hayat kolay değil” ve “El Hol’daki kardeşlerinizi kurtarın” gibi mesajlar yayılıyor.

‘BALAYI’ VE ‘BOKS’ ŞİFRESİ

Independent’a göre bu yolla PayPal üzerinden binlerce dolar toplandı. ‘Bağışçılara’, fark edilmemeleri için İslami mesajlar kullanmamaları da telkin edildi. Öyle ki, tespit edilen mesajlardan birinde ‘Viyana’da Balayı’ başlığı kullanılıyor, bir diğerinde ise bir boks maçı için para toplandığı iddia ediliyordu. Mesajlaşmalardan birinde, bu yolla toplanan paranın kaçakçılara verilmesi ile en az dört kadının kamptan çıkarıldığı iddiası da yer alıyordu.

PAYPAL KAPATTI, UZMANLAR UYARDI

PayPal’ın kampanyaları sonuç olarak fark ettiği ve hesapların kapatıldığı belirtiliyor. Bununla birlikte uzmanlar, IŞİD’in Avrupa’daki bağlarını kesilmediğine ve örgütün Suriye ile Irak’tan büyük ölçüde temizlenmesine rağmen küresel bir tehdit oluşturmaya devam ettiğine dikkat çekiyor.

SDG DEFALARCA ÇAĞRI YAPMIŞTI

SDG, Suriye’yi IŞİD’den temizlediği sırada teslim IŞİD militanlarını, eşlerini ve çocuklarını ileri bir tarihte yargılamak üzere kamplara yerleştirmişti. Haseke’de bulunan ve binlerce kadın ile çocuğa ev sahipliği yapan El Hol kampında ise maddi yetersizlikler nedeniyle koşulların kötüleşmesi ve nüfusun kapasiteyi aşması nedeniyle SDG tarafından uluslararası topluma çağrı yapılmıştı. Ancak Suriyeli Kürtlerin, Avrupa ülkelerine kendi vatandaşlarını iade etme talebi yeterli oranda karşılık bulmuş değil. El Hol’deki koşullar düzeltilmezken, uzmanlar kampta radikalleşme uyarısında bulunuyor.

El Hol’da şu an yaklaşık 70 bin kadın ve çocuk bulunuyor. 

Güncelleme Tarihi: 27 Temmuz 2019, 12:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER