İstanbul'da yeni baro için bin 700 imza toplandı

'Çoklu baro' kanunu yürürlüğe girdi, İstanbul, Ankara ve İzmir’de yeni baro kurmak için çalışmalar başladı. Özellikle İstanbul’da AK Parti içindeki çekişmelerin yeni baro kurma sürecini de etkilediği, bu nedenle 2-3 farklı baronun kurulabileceği belirtiliyor. Kulislere göre AK Parti’ye yakın avukatlar şu ana kadar yaklaşık bin 700 imza topladı. İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, yeni baro kurmak isteyenlerin 2 bin sayısına ulaşabilmek için kamu avukatlarını kıskaca alabileceğine dikkat çekiyor.

İstanbul'da yeni baro için bin 700 imza toplandı
AK Parti ve MHP oylarıyla kanunlaşan “Çoklu baro” düzenlemesi yürürlüğe girdikten sonra avukat sayısı 5 bini geçen İstanbul, Ankara ve İzmir’de yeni baro kurma çalışmaları başladı.


YENİ BARODA PARTİ İÇİ ÇEKİŞME İDDİASI

Edinilen bilgiye göre 46 bin 52 üyesi olan İstanbul Barosu’nda, AK Parti’ye yakın avukatlar yeni baro kurmak için imza toplamaya başladı. Ancak son dönemde yargıda yaşanan AK Parti içindeki Pelikan oluşumu ile Bakan Abdülhamit Gül’ü destekleyenler arasındaki çekişmenin yeni baro kurma girişimine de yansıdığı iddia ediliyor.

Yaşanan bölünmede baro kurmak için gerekli 2 bin avukat sayısına ulaşamayan grubun şu ana kadar ancak bin 700 civarında imza toplayabildiği konuşuluyor. İmzayı tamamlamak isteyen grubun, kalan sayıyı kamu avukatlarından tamamlamayı hedeflediği konuşuluyor. İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, yeni baro kurmak isteyenlerin gerekli sayıya ulaşamaması durumunda kamu avukatları üzerinde baskı oluşturmasının sürpriz olmayacağı görüşünü dile getiriyor.

KAMU AVUKATLARI AK PARTİ KISKACINDA

Avukatlık Kanununa göre kamu kurumlarında görev yapan avukatların baroya kayıt yaptırma zorunluluğu bulunmuyordu. Ancak son yapılan yasal değişiklik ile 5 bin avukat bulunan illerde 2 bin avukatla yeni baro kurulurken, bu sayıların hesaplamasına kamu avukatları da dahil edildi. Durakoğlu, bu değişiklik sonrası AK Parti’nin yeterli sayıya ulaşmak için kamu avukatlarını kıskaca alabileceğini belirterek, “2 bin sayısını kamu avukatlarıyla tamamlama derdindeler. Bu da kamu avukatları üzerinde baskı oluşturma gibi bir duruma neden olabilir. Bağımsız yargının yok edildiği gibi bağımsız savunma da yok edilmek isteniyor” dedi.

‘AK PARTİYİ DESTEKLEYENLER DIŞINDA BARO KURAN OLMAYACAK’

AK Parti’nin çoklu baro hamlesine karşı muhalif avukatların da TBB’de delege sayısını artırmak için baro kurabileceği iddialarına ilişkin de konuşan Durakoğlu, “Biz günlerce çoklu baroya karşı olduğumuz için mücadele ettik. Delegelik elde etmek için barolar gibi büyük bir kurumu feda etmek çok doğru değil. 4 tane daha delegem olacak diye baro bölmenin bir anlamı yok. Böyle bir işe girişmem, girişenlere de engel olurum. Sırf delege elde etmek adına yapay bir baro kurulmasını doğru bulmuyorum,” dedi.

İSTANBUL’DA EN AZ 2-3 BARO KURULUR

AK Parti kaynaklarına göre “çoklu baro” teklifi yasalaştı ama bu 3 büyük ilde hemen birden fazla baro kurulacağı anlamına gelmiyor. Ankara ve İzmir’de farklı grupları kucaklayacak bir anlayış doğrultusunda adım atılırsa bölünme olmayabileceği konuşuluyor. Ancak İstanbul’da AK Parti içindeki çekişmelerin de etkisiyle en az 2-3 baronun kurulabileceği belirtiliyor. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 20 Temmuz 2020, 09:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER