Jüri, Mehmet Hakan Atilla'yı suçlu buldu

"İran'a yönelik ambargoyu delme"nin aralarında bulunduğu 6 suçlama yöneltilen eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla davasında karar açıklandı. Jüri, Atilla'yı 5 suçlamadan dolayı suçlu buldu. Reuters'a açıklama yapan bir hükümet yetkilisi kararı uluslararası hukukun ihlali olarak değerlendirdi.

Jüri, Mehmet Hakan Atilla'yı suçlu buldu
ABD’nin İran’a yönelik yaptırımların yasa dışı yollarla deldiği iddiasıyla yargılanan Halkbank Eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın ifade verdiği dava yeniden başladı. Noel tatilinin ardından bir araya gelen jüri üyeleri, Manhattan Federal Mahkemesi’nde bir araya geldi.

Jüri üyeleri bir araya gelmesinin ardından, Reza Zarrab’ın da tanık olarak ifade verdiği davanın yargıçlarına not gönderdi. Reuters’ın son dakika şeklinde geçtiği bilgiye göre ise, jüri üyeleri yargıçlara, “Yeni yılınızı kutluyoruz. Bazı suçlar konusunda anlaşsak bazılarında anlaşmasak ne yapmalıyız” diye sordu.

Davanın yargıcı Berman, jüri üyelerine cevap verdi. Berman, gönderdiği notta “Sevgili jüri, sorunuza şimdi cevap vermeyeceğiz. Müzakerelere devam edin” diye yazdı.

Reuters ajansının haberine göre Yargıç Berman, kararına gerekçe olarak, süreçle ilgili olarak jüri üyelerine verdiği talimatların Atilla’nın haksız yargılanmasını engellemek için yeterli olmasını gösterdi.

CEZAYI YARGIÇ AÇIKLAYACAK

Jüri, Atilla’nın ” kara para aklama” dışındaki diğer ithamlardan suçlu bulunduğunu açıkladı. Kararın ardından Atilla’nın eşi basına yorum yapmadan salonu terk etti. Atilla’ya verilecek cezayı Yargıç Richard Berman açıklayacak.

CNN Türk yayına katılan Hürriyet gazetesi New York Temsilcisi Razi Canikligil, karar duruşmasının 3 ay sonra yapılacağını söyledi. Canikligil, “Bu bir günde sürebilir, 3-5 ay da sürebiliyor. Hakimin kararı bozması pek mümkün görünmüyor ama böyle bir yetkisi var” dedi.

‘KARAR TÜRK BANKACILIK SİSTEMİNİ ETKİLEMEZ’

Reuters’a konuşan üst düzey bir hükümet yetkilisi, Mehmet Hakan Atilla hakkındaki kararın uluslararası hukuku ihlal ettiğini savundu. Yetkili, kararın Halkbank’ı veya Türk bankacılık sistemini etkilemeyeceğini söyledi.

Davada, Atilla’ya “ABD ve özellikle de ABD Hazine Bakanlığı’nı dolandırmak için kumpas kurma”, “Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı (International Emergency Economic Powers Act) delmek için kumpas kurma”, “bankacılık sisteminde sahtekarlık yapma”, “bankacılık sisteminde sahtekarlık yapmak için kumpas kurma”, “kara para aklama” ve “kara para aklamak için kumpas kurma” olmak üzere altı suçlama yöneltmişti. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 04 Ocak 2018, 15:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER