Kabul edilen soykırım tasarısına Hükümet'ten tepkiler

Hükümet, Almanya’nın Ermeni Soykırımı’nı tanıyan kararına tepki gösterdi. Başbakan Binali Yıldırım, Almanya Büyükelçisi’ni Türkiye’ye geri çağırdıklarını duyurdu.

Kabul edilen soykırım tasarısına Hükümet'ten tepkiler

Almanya Parlamentosu’nda oy çokluğuyla kabul edilen Ermeni Soykırımı tasarısına Hükümet’ten tepkiler geldi.

Kurtulmuş: Karar yok hükmündedir

İlk açıklamayı Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş yaptı.

Kurtulmuş, “Türkiye için bu karar yok hükmündedir. Bu mesele siyasetçilerin ya da parlamentoların değil, bilim adamlarının ve tarihçilerin neticeye kavuşturması gereken bir meseledir. Türkiye olarak bu karara her platformda gereken cevabı elbette vereceğiz” dedi.

Yıldırım: Büyükelçi’yi çağırdık

Kararla ilgili konuşan Başbakan Binali Yıldırım ise kararı “hata” olarak nitelendirdi:

“Bu karar hatalı bir karardır. Türk milletinin geçmişi bellidir. Bu millet, geçmişiyle övünen bir millettir. Bizim geçmişimizde yüz kızartacak, başımızı öne eğdirecek hiç bir olay yoktur.

“Türkiye’nin Almanya Büyükelçisini istişareler için Türkiye’ye geri çağırdık. Tabii ki karar metnini kapsamıyla gördükten sonra atılacak adımları atmakta bir saniye bile tereddüt etmeyiz. Bu millet hiç kimseden emir almadı, hiç kimseye boyun eğmedi, biz Allah’ın önünde eğiliriz, milletimiz ne isterse onu yerine getiririz.”

Çavuşoğlu: Mesnetsiz Meclis kararı

Twitter hesabı üzerinden açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, “Kendi tarihindeki karanlık sayfaları kapatmanın yolu sorumsuz ve mesnetsiz Meclis kararlarıyla başka ülkelerin tarihini karalamak değildir” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Aktay: İlişkilere ciddi zarar verdi

AK Parti Sözcüsü Yasin Aktay ise kabul edilen soykırım tasarısının “Türkiye-Almanya ilişkilerine ciddi zarar verdiğini” ifade etti.

Soykırım Tasarısı

Almanya’da büyük koalisyonu oluşturan Hıristiyan Birlik partileri ile Sosyal Demokrat Parti ve Yeşiller Partisi tarafından hazırlanan Ermeni Soykırım Tasarısı, Almanya Federal Meclisi tarafından kabul edildi.

1915-1916 döneminde Ermenilere ve diğer Hıristiyan azınlıklara dönük soykırımı hatırlama ve anma” başlıklı tasarıda sadece Ermeniler değil, Osmanlı’da Hıristiyan azınlık Asuriler, Süryaniler ve Keldanilerin de soykırıma uğradığı belirtiliyor.

Tasarıda, Osmanlı İmparatorluğu’nun müttefiki konumunda olan Alman İmparatorluğu’nun sorumluluğuna da dikkat çekiliyor.

Güncelleme Tarihi: 03 Haziran 2016, 11:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER