Kader ile tek farkımız hâlâ yaşıyor olmamız

Küçük yaşta zorla evlendirilen kız çocuklarının hikayesine tanık olmak için çok uzağa gitmeye gerek yok. İstanbul’un Tuzla ilçesi Esenyalı Mahallesi’nde yaşamak yeterli oluyor.

Kader ile tek farkımız hâlâ yaşıyor olmamız
Adile DOĞAN  / EVRENSEL


Küçük yaşta zorla evlendirilen kız çocuklarının hikayesine tanık olmak için çok uzağa gitmeye gerek yok. İstanbul’un Tuzla ilçesi Esenyalı Mahallesi’nde yaşamak yeterli oluyor. Her üç evlilikten birinin küçük yaşta yapıldığı Türkiye’de komşularımın bu istismarın mağdurları olması şaşırtıcı değil bu yüzden.

GİZLİ GİZLİ OYUN OYNARDIM SONRA EVLENDİRDİLER

Aygül Demir bugün 40 yaşında. Tam da Başbakanın istediği gibi üç çocuk annesi, iki kızı, bir oğlu var ve hayır doğulu değil Konyalı. “İlkokul 2. sınıfa kadar okudum. Kardeşlerim çok küçük olduğundan, anneme yardımcı olmam için beni okuldan aldılar” sözleriyle başlıyor anlatmaya Aygül: “Yaşıtlarım sokakta oyun oynarken babam benim dışarıya çıkmama izin vermiyordu. Bazen gizli gizli oyun oynamaya kaçardım. Babam bu durumdan rahatsız olduğu için kendince çözümü beni evlendirmek de buldu. Ailemin kararıyla hiç tanımadığım ve ‘ağabey’ dediğim biri ile 13 yaşında evlendirildim. Eşim 19 yaşındaydı. Gelin olduğumda hâlâ çocukluktan çıkmadığım için bana biçilen görevleri anlamıyordum. Kaynanam bana ‘yol göstermeye’ çalışıyordu. Gelin olarak nasıl hareket edeceğimi, erkeklerden sonra sofraya oturmamız gerektiğini söylüyordu”

İKİ DEFA İNTİHAR GİRİŞİMİNDE BULUNDUM

Yaşadıkları bu kadar da değil Aygül’ün. 15 yaşına kadar çocuk sahibi olamadığı için o yaşta adı “kısır”a çıkartılır, halbuki başka nedenler vardır: “Oysaki ben eşimle birlikte olamıyordum. Kaynanam bana anne olma konusunda yöntemler gösteriyordu. Çocuğum olana kadar çok sıkıntı çektim. Doktor yerine kendi yöntemleriyle hacı hocalara götürüyorlardı. Bu süre içerisinde birkaç defa ölmeyi istedim hatta 2 defa intihara bile kalkıştım. Tek çare olarak ölümü görüyordum. Bunun yüzünden bile eşimden ve kaynanamdan şiddet gördüm”

KIZIM DA KÜÇÜK YAŞTA EVLENDİ

Aygül Demir, Konya’dan İstanbul’a on yıl önce taşınır ve Esenyalı’ya yerleşir. Eşi artık işçi emeklisi. Tek isteği ise kızlarının daha farklı bir yaşamı olmasıdır ancak yoksulluk buna izin vermez: “Benim kaderimi tyaşamasınlar diye onları okutmak istedim, ama ekonomik sebeplerden ötürü onları da okutamadım. Büyük kızım şu an çalışıyor. Küçük kızım ise benim gibi erken yaşta bir evlilik yaptı. Şu an 19 yaşında genç bir anne. Kader gelini televizyonda izlediğimde ağladım. Tıpkı benim yaşadıklarım gibiydi. Şu an aramızdaki tek fark benim yaşıyor olmam.”

İKİ İNEK 20 KOYUN KARŞILIĞI EVLENDİRİLDİM

Sevda Güler 49 yaşında.  Bir çocuk annesi ve aslen Vanlı. Evinin en büyük çocuğu olan Sevda 15 yaşında evlendirildi. Hikayesini kendisinin anlatması en iyisi: “Hiç tanımadığım, benden 13 yaş büyük, köyün ağasının oğluyla başlık parası için evlendirildim. İki inek, 20 koyun karşılığında, babamın yoksulluğunun kurbanı oldum. 20 yaşında çocuk sahibi oldum. Rahim kanseri yüzünden rahmimi aldılar. Doktorlar bu hastalığa yakalanmamın en büyük sebebi olarak çocuk yaşta yapmış olduğum evlilik olduğunu söylediler. Bir daha çocuk sahibi olamadım.

BEN ARTIK KADINLARIN HAYATININ DEĞİŞMESİNİ İSTİYORUM

“Köyde yaşanan kan davası yüzünden İstanbul’a göç etmek zorunda kaldık. Ekonomik anlamda her şeyimizi kaybettik. İstanbul’da çok yoksulluk çektik. Eşim ağa çocuğu olduğu için çalışmaya alışık değildi. İş bulamıyordu, bulunan işlere de gitmiyordu. Ailemin geçimini sağlamak bana kaldı. Ben de çareyi merdiven temizliğine gitmekte buldum. Yıllardır çalışıyorum. Herhangi bir güvencem yok. Geriye dönüp baktığımda hayatım bomboş geliyor. Çocuk yaşta evliliklerin sadece bizim oralarda ve geçmişte kaldığını düşünüyordum, televizyonda Kader gelinin haberini izleyene kadar. Ben artık kadınların hayatlarının değişmesini istiyorum. Ama izlediklerim karşısında artık çok da umutlu değilim.”


BU İSTATİSTİKLERDEN UTANACAK YETKİLİ ARANIYOR

* Türkiye’de 181 bin çocuk yaşta evlendirilerek istismar edilmiş kız çocuğu var ve bunlar sadece resmi, kaydedilebilmiş rakamlar.   
* Her üç evlilikten biri çocuk yaşta yapılıyor.
* Dünyada çocuk yaşta evliliklerin en çok görüldüğü ikinci ülkeyiz. 
*  Sığınma evlerindeki kadınların 3’te biri “çocuk gelin”.
*  Reşit olmadan evlendirilen kız çocuklarının sayısı ise erkek çocuklarının sayısından 20 kat fazla. 
* 18 yaşından küçük kızlarını evlendirdikleri için dava açan aile sayısı da yüzde 94.2 artmış durumda.  

Güncelleme Tarihi: 23 Ocak 2014, 17:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER