Kader Ortakaya son yolculuğuna uğurlandı

Askerler tarafından sınırda açılan ateş sonucu hayatını kaybeden Kadriye Ortakaya İstanbul’da toprağa verildi.

Kader Ortakaya son yolculuğuna uğurlandı

Urfa’nın Suruç ilçesinin sınır hattındaki Boydê köyünde insan zinciri oluşturmak isteyen Özgür Sanat Girişimi sanatçılarına yönelik asker müdahalesinde gerçek mermiyle başından vurularak öldürülen Kadriye Ortakaya toprağa verildi.

Urfa’da yapılan otopsi işlemlerinin ardından İstanbul’a uğurlanan Ortakaya’nın cenazesi Bağcılar Göztepe’deki Yed-i Beyza Zeliha Hatun Camiinde yapılan törenin ardından Habipler’deki Yayla Mezarlığında toprağa verildi.

Törene İstanbul Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Sebahat Tuncel ve müzisyen Ferhat Tunç da katıldı.

HDP Ortakaya’nın ailesine başsağlığı mesajı yayınladı.

“Ortakaya’nın ailesine ve tüm yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyor, onurlu anısı önünde saygıyla eğiliyoruz” denilen mesajda Ortakaya’nın öldürülmesinin aydınlatılmasını ve sorumluların yargılanmasını istendi.

Meclis’e taşındı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Sezgin Tanrıkulu ve HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Ortakaya’nın öldürülmesini Meclis gündemine taşıdı.

Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Ortakaya’nın öldürülmeden 1 gün önce bir televizyon kanalının yayınına çıktığı ve burada barış konusunda görüşlerini anlattığını ifade eden Sezgin Tanrıkulu, “Ortakaya ertesi gün özellikle hedef mi alınmıştır?” diye sordu. Tanrıkulu, “Ortakaya, Türkiye değil Suriye topraklarında vurularak öldürülmüştür. TSK’nin, sınırın Suriye tarafında gerçekleşen bir gösteriye müdahale hakkı hangi durumlarda söz konusu olabilmektedir” dedi

Sarıyıldız ise İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesi verdi. Sarıyıldız, Türkiye-Rojava sınır hattında asker ve özel harekat polislerinin kurşunlarıyla haftada ortalama bir kişinin öldürüldüğünü, birer adli vaka olarak gösterilen bu ölümlerin Türkiye’nin Rojava kantonlarına dönük düşmanca politikalarından kaynaklandığının belirtti. Sarıyıldız, “Ortakaya ve arkadaşlarının sivil olduğu bilindiği halde niçin üzerlerine ateş açıldı? Ateş açan ve emri veren askerler hakkında herhangi bir idari ve cezai soruşturma başlatılmış mıdır?” diye sordu.

Ne olmuştu?

6 Kasım’da Suruç’ta, sınır hattındaki Boydê köyünde insan zinciri oluşturmak isteyen Özgür Sanat Girişimi sanatçılarına askerler gaz bombası ve gerçek mermilerle saldırdı, saldırıda dört kişi yaralandı.

Sınırın diğer tarafında yine aynı anda gaz bombası ve mermilerin kullanıldığı saldırıda ise başından vurulan Toplumsal Özgürlük Platformu aktivistlerinden Marmara Üniversitesi Kalkınma İktisadı Bölümü Yüksek Lisans öğrencisi  28 yaşındaki Kadriye Ortakaya hayatını kaybetti.

Güncelleme Tarihi: 09 Kasım 2014, 10:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER