Kadınlar Mücadele Ediyor, Erkek Şiddeti Yargılanıyor

Aralık'ta erkek şiddetiyle mücadelede elde edilen kazanımlar, saldırganların aldığı cezalar ve örnek yargı kararları...

Kadınlar Mücadele Ediyor, Erkek Şiddeti Yargılanıyor
Bianet, kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve cinayet konusunda sürdürülen mücadeledeki gelişmeler, saldırganlara verilen cezalar ve "olumlu" ve "olumsuz" yargı kararların çetelesini tutuyor.

* Kim ne dedi?

Muhabir: Ülkeye zarar veriyorsa tecavüz haberi yapmayın

Sabah Karabük muhabiri Atay, Karabük Üniversitesi Safranbolu Meslek Yüksekokulunda konuk olduğu derste; 'tecavüz konusunda kentin çıkarları göz önünde olacaksa haber yapılmamalı' dedi. Gazetecilik öğrencileri sınıfı terketti.

Kadın Gazeteciler: "Cinnet" Değil Cinayet!

Türkiye Gazeteciler Sendikası Kadın Komisyonu, “Cinnet değil cinayet” başlıklı bir açıklamayla gazetecilere “Erkek şiddetini, kadın cinayetlerini meşrulaştırmaktan vazgeçin”dedi.

Zeyid Aslan: Senin k.'ni s.!

Meclis’te bütçe görüşmelerinin devam ettiği AKP’li Tokat milletvekili Zeyid Aslan ve CHP’li Muharrem İnce küfürleşti. Aslan ve İnce’nin küfürlü diyalogu meclis tutanaklarına yansıdı.

* Gelişmeler

Fatma Şahin Görevi Devretti

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, görevi AKP Sakarya milletvekili Doç. Dr. Ayşenur İslam'a devretti.

Vekillerden Küfüre Kırmızılı Protesto

Kadın vekiller, meclisteki küfürlü üslubu kırmızı fularla protesto etti. Meclis Başkanı Çiçek'le de görüşen vekiller, "Bu eşarpları her çirkin davranış ve sözde kullanmaya devam edeceğiz" dedi.

TGS’de kadının beyanı esas

TGS Genel Kurulu'nda, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması amacıyla önemli tüzük değişiklikleri yapıldı, kadın ve LGBTİ komisyonları tüzük güvencesine alındı. Kadına yönelik şiddet ve ayrımcılıkla ilgili disiplin soruşturmalarında, 'Kadının beyanı esastır' hükmü, tüzük maddesi haline getirildi.   

BDP'den 32 Belediyeye Kadın Aday

BDP yerel seçimlere 1'i büyükşehir olmak üzere 32 belediye başkanı ve 31 eş başkan adayının kadın olacağını açıkladı. BDP Eş Genel Başkanı Gülten Kışanak Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu.

Aile Bakanlığı 2 bin dava takip ediyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 2012'de kadına yönelik şiddet ya da cinsel istismar davalarından 386'sına müdahil oldu. Hukuk Müşavirliği'nin geçmiş yıllara ait takip ettiği 1654 davayla birlikte sayı 2040'ı buluyor.

Kadına soyadı özgürlüğü

Evli kadına soyadı özgürlüğü Evli olduğu halde kendi soyadını kullanmak için 9 yıldır mücadele eden Ayten Ünal davayı kazandı. AİHM ve Anayasa'nın 90. maddesi, kadına soyadı özgürlüğünü getirdi. Anayasa Mahkemesi, kadının evlendikten sonra eski soyadını kullanmasının önünü açtı. Yüksek mahkeme geçen hafta Ayten Ünal'ın sadece kendi soyadını kullanmak için yaptığı başvuruyu karara bağladı. Yüksek mahkeme, Ayten Ünal'ın kocasının 'Tekeli' olan soyadını kullanmak zorunda olmadığına hükmetti. Mahkeme, daha önceki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararı doğrultusunda ihlal kararı verdi.

Doğum kontrolü için imza kampanyası

Doğum kontrol haplarının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamına alınması içinchange.org’da imza kampanyası başlatıldı.

Rahim ağzı kanseri aşısında emsal karar

Rahim ağzı kanseri aşısının SGK'dan ödenmesi için emsal karar çıktı. Avukat Dikmen, herkesin aşı bedelinin geri ödenmesi için dava açabileceğini ya da emsal karara istinaden doğrudan SGK'ya başvurabileceğini söyledi.

* Araştırmalar, raporlar

Öğrenciler Erkek Şiddetini Nasıl Görüyor?

BM Nüfus Fonu, ortaokul ve lise öğrencilerine eviçi şiddeti sordu. Öğrencilere göre, kadının sorumluluklarını yerine getirmemesi ya da erkeğin sorumlu olduğu alanlara girmesi erkeği sinirlendiriyor

Eviçi emek araştırması

Anka Kadın Araştırma Merkezi’nin "Kadının Görünmeyen Emeği: İkinci Vardiya" raporu, kadınların ikinci vardiyasının ev içi emek olduğunu gösteriyor.

* Kanun teklifleri, düzenlemeler, soru önergeleri

* BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, 4857 Sayılı İş Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi verdi. Buldan'ın TBMM Başkanlığı'na verdiği 4 maddelik kanun teklifinde yapılan değişikliklerle, 'Kadınların iş bulmada yaşayacakları sıkıntı nedeniyle tekrar eski ortamlarına dönmemelerini sağlamak gerekmektedir. Bu nedenle bu durumdaki kadınlara istihdam alanı yaratmak ve Askerlik kanunu veya Terörle Mücadele kanunun 21.maddesinde sayılan terör olaylarının sebep ve tesiri sonucu malul sayılmayacak şekilde yararlananlar, kısmı çıkarılarak şiddet mağduru kadın ve engellilere daha fazla kontenjan ayrılması' amaçlandığı ifade edildi.

* BDP Batman milletvekili Ayla Akat Ata’nın soru önergesini yanıtlayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Mart 2012- Mayıs 2013 arasında 4210 kadın hakkında geçici koruma kararı verildiğini açıkladı.

Fiziksel, cinsel ve psikolojik şiddet nedeniyle Aile ve Sosyal Bakanlığı’na yapılan başvurular ise yıllara göre şöyle sıralandı:

2006-2011 arasında 13929 kadın başvurdu.

2012’de 6547 kadın başvurdu.

Ocak-Eylül 2013 arasında 5774 kadın başvurdu.

* Adalet Bakanlığı'nın son düzenlemelerinin ardından Türk Ceza Kanunu'nda yapılan değişikliklere zorla evlendirme cezası da eklendi. Kanunda yapılan değişiklikle birlikte zorla evlendirenlere 3 yıl hapis cezası çıktı.

* Eskişehir 4. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Kemal Karanfil, aile içi şiddet olaylarında sanığın, eşi tarafından affedilmesine rağmen cezalandırılmasının hakkaniyet, adalet ve Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle ilgili kanun maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Hakim Karanfil, Türk Ceza Kanunu'nda yer alan "Kasten yaralama suçunun üstsoya, altsoya, eşe veya kardeşe karşı işlenmesi halinde şikayet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında artırılır" bendinin eşin affetme yetkisini elinden aldığını savundu. Karanfil, "İlgili kanun maddesi şiddete uğrayan eşten affetme yetkisini elinden alıyor. Karşı tarafa verilecek en anlamı ceza affetmektir" diyerek maddenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Yargı

İstanbul’da K.D. ve E.D., T.K. (72) isimli kadına kadının kiralık dairesini gezdirdiği sırada tecavüz girişiminde bulundu. K.D. direnen ve bağıran T.K.’ye yumruk atarak bayılttı. T.K.’nin şikayeti üzerine yakalanan zanlılar için Savcı “yağma, cinsel saldırı ve yaralama” suçundan dava açtı.

* Manisa’da geçen yıl M.Ç. karısı Gülcan Çelen'i bıçaklayarak öldürmüştü. M.Ç., hakkında Manisa Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 'kasten öldürmek' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis istemiyle dava açılmıştı. Karar duruşmasında M.Ç. müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Bir önceki duruşmada Savcı mütalaasında, aldatmanın öldürme nedeni olamayacağı ancak boşanma nedeni olabileceği ifade etmişti.

* Sakarya’da 2009 yılında Hasan Ali Koç (39) birlikte yaşadığı kadının kızı K.K.’ye (14) bir yıl boyunca tecavüz ettiği iddiasıyla tutuksuz yargılanıyordu. Hasan Ali Koç hakkında verilen 28 yıl hapis cezası Yargıtay tarafından onandı. Koç cezaevine gönderildi.

* Zonguldak’ta A.E.(53) kızı Funda Ercan’ı (16)geçen Eylül ayında tabancayla vurarak öldürmüştü. A.E.’ye 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “yakın akrabayı kasten öldürme” ve “Ruhsatsız silah bulundurmak” suçlarından ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle dava açıldı. İddianamede A.E.’nin olaydan önce “annenizi bu silahla öldüreceğim” dediği, kızını dövdüğü ve annesinin şikayeti üzerine hakkında “basit yaramalar” suçundan dava açıldığı da ortaya çıktı.

*H.Y. balkona çıplak halde çıkıp karşı binadaki komşularını taciz ettiği gerekçesiyle komşusu 3 kadın tarafından şikâyet edildi. İstanbul Aile mahkemesi şüpheli kişinin komşularına 10 metre yaklaşmasını yasakladı.

* İstanbul’da R.G. sürekli alkol alan ve kendisini darp eden kocası F.G.’yi bastonla dövdü. Anadolu Sulh Ceza Mahkemesi’nde açılan davada R.G. kocasının yıllardır alkol alıp, eve bakmadığını ve şiddet uyguladığını söyledi. R.G. 6 ay hapis cezasında çarptırıldı, Hakim kocasının alkol kullanması tahrik indirimi nedeni sayarak cezayı 135 güne indirdi. İyi hal indirimi de yapan hakım cezayı önce 122 güne onu da 2240 Lira adli para cezasına çevirdi.

* Aydın’da muhtar V.P. aynı köyde yaşayan A.S. (38) ve C.Ç.’ye (16) cinsel tacizde bulundu. A.S. suç duyurusunda bulundu.

* İstanbul’da M.A. 2011 yılında Gülay Armanı baltayla öldürmüştü. Anadolu Adliyesi 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılanan M.A.’ya ağır tahrik indirimi uygulanarak 17 yıl hapis cezası verildi. Av. Eren Keskin ceza indirimi ve karara ilişkin temyiz başvurusunda bulundu.

* İstanbul’da bir huzurevi amiri olan A.İ. 2 yıl önce aynı huzurevinde kalan ve çalışan, bedensel engelli M.A.’ya tecavüz etmişti. M.A. tecavüzden şikâyetçi olmuş suç duyurusunda bulunmuştu. A.İ. hakkında dava açılmasından sonra A.İ’nin gelini, huzurevi müdürü ve bölgenin Belediye Başkan Yardımcısı M.A.’yı şikayetini geri alması için silahla tehdit etti. Tanıklar işten atılmakla korkutuldu. Huzurevi Müdürü isteği üzerine başka bir şehre tayin edildi.

* Bingöl’de rahatsızlanınca kaldırıldığı hastanede 5 aylık hamile olduğu ortaya çıkan 19 yaşındaki zihinsel engelli B.Ç., ile ilgili yürütülen soruşturma tamamlandı. Savcılığın hazırladığı fezleke Bingöl Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilirken, B.Ç.'ye tecavüz ettiği öne sürülen kimliği tespit edilen firari kişi hakkında tutuklama kararı çıkartıldı. Devlet korumasına alınan B.Ç. ise, kız bebek dünyaya getirdi. Soruşturma dosyasındaki gizlilik kararının kamu davası açılması halinde kaldırılacak.

* Samsun’daS.A. (43) karısına şiddet uyguladığı gerekçesiyle Aile İçi Şiddet Yasası kapsamında 3 gün hapis cezasında çarptırıldı. S.A. cezaevine gönderildi.

* İstanbul’da 2009’da belediyede müdür olarak görev yapan T.A. belediyede görevli N.T.’ye cinsel ve sözlü tacizde bulunmuştu. Mahkeme “cinsel taciz”den beraat kararı verirken T.A.’nın cinsel içerikli sözlerini N.T.’nın kişilik haklarına saldırı olarak değerlendirdi 6 bin lira tazminat ödemesine karar verdi.

* İstanbul’da 2012’de R.T. aralarında emekli polis memuru M.Ç.’nin de bulunduğu üç kişinin tecavüzüne uğramıştı. Suç duyurusundan sonra M.Ç. ve başka biri R.Ç.’yi hem tehdit etmiş hem de ikinci kez tecavüz etmişti. Savcılık, bir emekli polis tarafından karakolda tecavüze uğradığını söyleyen R.T.’nin soruşturmasında takipsizlik verdi. R.T.´nin avukatı Eren Keskin, kararın henüz kendilerine tebliğ edilmediğini, psikolojik rapor istemeden verilen takipsizlik kararına itiraz edeceklerini söyledi. R.T. ikinci tecavüzden sonra hamile kaldı. Kürtajla alınan DNA örnekleri M.Ç.’nin DNS’sıyla karşılaştırılmak üzere Adli Tıp Kurumu’na yollandı.

* Adana’da 2011 yılında B.K. (38) akrabasının kızı N.E.’ye (15) tabancayla tehdit ederek tecavüz etmişti. Adana 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuksuz yargılanan B.K., N.E.’nin ruh sağlığının da bozduğu göz önüne alınarak nitelikli cinsel istismar suçundan 24 yıl hapis cezasına çarptırıldı. B.K. hakkında yakalama kararı çıkartıldı.

* Bingöl’de 8 uzman çavuşun E.A.’ya (16) çocuğun nitelikli cinsel istismarı, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma ve müstehcenlik suçlamasıyla Bingöl Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davada sanıklar hakkında tutuklama talebi mahkemece reddedildi ve sanıkların vareste tutulmasına karar verildi. Gizlilik kararı bulunan davanın bir sonraki duruşması 18 Mart 2014’te görülecek.

* Batman’da N.B. (50) Nisan ayında kaçırdığı ve zorla imam nikahı kıydığı, hamile Gülşen Ertuğrul’u (19) öldürmüştü. Batman 1 Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında N.B.’ye kasten silahla adam öldürmekten müebbet hapis cezası verildi.

* Konya’da A.K’nin (31) 5 yıl önce kaybolan, yakınlarının kayıp başvurusu yaptığı, sevgilisi Uğur Turgut’u (40) öldürdüğü ortaya çıktı.

* İstanbul’da jinekolog Dr. Y.C.K.’nın (48) vajinismus tedavisi yaptığı hastası Ö.A.G.’ye (32) tecavüz etmek suçundan 18 yıla kadar hapis sistemiyle dava açılmıştı. İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Ö.A.G.’nin ruh sağlının bozulduğuna dair Adli Tıp 6. İhtisas Kurulu raporu mahkemeye sunuldu. Mahkeme ruh halinin tecavüzden önce bozulup bozulmadığının belirlenmesi için yeniden rapor istedi. Sanığın tutukluluk hali devam ediyor.

* Diyarbakır’da geçen Haziran ayında G.S. hakkında imam nikahlı karısı Güldane Poçak’ı (38) camdan atarak öldürdü. G.S. hakkında Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde müebbet hapis istemiyle dava açılmıştı. Duruşmada iddiaları reddeden zanlı “Kadın namusu için vurulur. Ben namusundan şüphe etmedim.” dedi. Mahkeme duruşmayı sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek 29 Ocak 2014’e erteledi.

* Samsun’da H.İ.T. evinin bahçesinde oynayan 4 yaşındaki kız çocuğunu taciz etmişti. H.İ.T.12,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

* Samsun’da emekli Başkomiser C.Ö. sevgilisinin kızı A.K.’ye (14) taciz ve cinsel istismarda bulunduğu ve ölümle tehdit ettiği gerekçesiyle Samsun 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 15 yıl 10 ay hapis cezasında çarptırıldı.

* Diyarbakır’da R.K. (22) H.Ü.’ye (14) zincirleme olarak cinsel istismarda bulunduğu gerekçesiyle 29 yılla yargılanıyordu. R.K. tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi.

* Çorum’da Başkomiser M.M. (39) 2011 yılında S.D.’ye (17) tecavüz etmişti. M.M. küçük yaştaki kızla cinsel ilişkiye girmekten iki yıl hapis cezasında çarptırıldı.

* Samsun’da iki yıl önce G.T. (24) teyzesinin kızı Y.M.B.’ye (16) tecavüz etmek suçundan 4 yıl 5 ay 10 gün hapis cezasında çarptırıldı. Samsun 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Y.M.B.’nin tutukluluk hali göz önünde bulundurularak tahliyesine karar verildi.

* Samsun’da iki yıl önce O.A. (22) karısının kız arkadaşı F.D.’ye (15) kendi evinde cinsel tacizde bulunmuştu. Samsun 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuklu yargılanan O.A. cinsel istismar ve alıkoymak suçundan toplam 17 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

* İstanbul’da üç yıl önce G.Ö. kız kardeşi Soney Vural ve kocası Zekeriya Vural’ı öldürmüştü. G.Ö. kız kardeşini bir Müslümanla evlendiği için öldürmüştü. G.Ö. hakkında verilen töre saikiyle adam öldürmek suçundan verilen mahkumiyet kararı Yargıtay tarafından bozuldu. Yargıtay, G.Ö.’nün Zekeriya Vural'ı haksız tahrik bulunmaksızın, kasten öldürmek suçundan, kız kardeşi Soney'i ise nitelikli cinayet ve kardeşin öldürülmesi suçlarından cezalandırılması gerektiğine karar verdi. G.Ö., İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılanacak.

* Samsun’da iki yıl önce Y.A. (34) komşusunun kızı G.H.’ye (19) cinsel istismarda bulunmuştu. Samsun 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Y.A. cinsel istismar suçundan 6 yıl 8 ay hapis cezasında çarptırıldı.

* Samsun’da iki ay önce H.H.Ö., E.G.’ye (32) darp ve tecavüz ettiği iddiasıyla tutuklanmıştı. Samsun 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasında E.G. şikayetini geri aldı. H.H.Ö beraat etti.

* İzmir’de H.K. (48) ve A. P. yaşları 13 ile 16 arasında değişen kızlara cinsel istismarda bulunduğu, taciz ve tecavüz ettiği, uyuşturucu madde kullanmaya zorladığı gerekçesiyle ve mağdurlardan olan ancak arkadaşlarını teşvik ettiği iddia edilen E.T. ve annesi Z.T. gözaltına alındı. Sanıklar Urla Adliyesi’ne sevk edildi.

* Zonguldak’ta 8 Eylül 2013’te R.B. imam nikahlı karısı Ş.S.’yi (29) döverek kör etmişti. Devlet korumasına alınan Ş.S.’nin aldığı darp raporunda yaraların kişinin yaşamını tehlikeye sokan bir duruma neden olduğu ve burun sırtında, göz altında, boyun sağ ve sol tarafında tespit edilen lezyonların 08.09.2013 tarihli darp olaylarından önce oluşması nedeniyle kişinin yüzünde sabit iz niteliğinde olduğuna değinildi. Ş.S.’nin R.B. hakkında suç duyurusunda bulunmuş olmasına rağmen hakkında işlem yapılmadığı ortaya çıktı. Ş.S.’nin haberinin yapılmasının ardından Savcılık R.B. ve annesi için zorla getirme kararı çıkarttı. 

* Ankara’da Antalya’ya tatile geldikleri sırada A.G. sevgilisi Ç.H.B.’i (30) benzin dökerek yakmıştı. Antalya 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde müebbet hapis istemiyle yargılanan A.G. olayın kaza olduğu ileri sürdü. Duruşmada rüşvet karşılığında bazı tutanakları değiştirdiği ileri sürülen tutuklu sanık Jandarma Merkez Komutanı H.D. ile olayı gören ve daha sonra ifadesini değiştirdiği gerekçesiyle tanıkken sanık konumuna geçen ve tutuksuz yargılanan orman muhafaza memuru H.A da bulundu. Mahkeme, Antalya Barosu Kadın Hakları Komisyonu'ndaki beş kadın avukat ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın gönderdiği kadın avukatın müdahil olma taleplerini reddetti. Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tahliye taleplerini reddederek, bazı tanıkların dinlenmesi için duruşmayı 31 Ocak 2014 tarihine erteledi.

* Kars’ta imam olan A.B. (28) ve M.B. (25), Erzurum’da oturan kız kardeşleri H.B.’ye (21) tecavüz ettikleri gerekçesiyle tutuklandı.

* Denizli’de bir işletmede kadınları çalışma maksadıyla kandırarak zorla fuhuş yaptırdıkları gerekçesiyle gözaltına alının üç kişi tutuklandı.

* Sakarya’da S.Y. geçen Kasım ayında ayrılmak istediği karsını öldürmüştü. S.Y. bir önceki duruşmada “çocuk benden değil” iddiasında bulunmuş, Mahkeme Adli Tıptan rapor istemişti. Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ikinci duruşmasında Adli Tıp’tan gelen rapora göre çocuğun yüzde 99,5 S.Y.’nin çocuğu olduğu belirtildi. Mahkeme savcının mütalaasın hazırlaması için ileri bir tarihe ertelendi.  

* Manisa’da karısına sürekli şiddet uygulayan biri açtığı boşanma davasında karısının kendine ve ailesine hakaret ettiğini iddia etti. Mahkeme kadını kusurlu görerek kocasına tazminat ödemesine karar verdi ve kadının yoksulluk nafakası talebini aynı gerekçeyle reddetti. Temyiz edilen dosya için Yargıtay 2. Hukuk Dairesi kadına yoksulluk nafakası bağlanmasına, kadının nafaka ödememesine karar verdi. Kararda “Davalı kadın kocası ve ailesine sürekli asılsız ithamlarda bulunup ağır hakaret ettiği anlaşılmaktadır. Bu durumda her iki tarafta eşit derece suçludur..." denildi

* İzmir’de bir lisede öğretmen olan O.O.Ö. (38) için 11 kız öğrenciye cinsel taciz ve istismarda bulunduğu iddiasıyla 142 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı.

* İstanbul’da engelliler okulunda öğretmen olan Y.E. Down sendorumlu öğrencisi M.D.’ye (15) cinsel istismar suçundan 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Adli Tıp raporunda tecavüz bulgusuna rastlanmazken, M.D.’nin ruh sağlığının bozulduğunu tespit etti. M.D.’nin ifadesini alan psikolog ise hazırladığı raporda, Down sendromlu çocukların hayal güçlerinin zayıf olduğunu ve yalan söyleme kabiliyetlerinin olmadığını belirterek M.D.’nin olayı hatırladığını ve kendisine anlattığını belirtti. Mahkeme raporu dikkate alarak kararını verdi. Dosya Yargıtay’a gönderildi.

* Ankara’da Ü.T. sokakta adres sormak için yanına yanaştığı Y.K.’yi (30) boş bir araziye götürüp tecavüz etmişti. Ü.T.’ye 8 yıldan 19 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Geçtiğimiz Eylül ayında görülen duruşmada Hacettepe Hastanesi’nden alınan raporda Y.K.’ye travma sonrası stres bozukluğu ve depresyon tanısı konmuştu. Davanın görülen son duruşmasında Savcı iki ay önce alınan raporu kabul etmeyerek yeni rapor alınmasını talep etti. Y.K.’nın avukatı müvekkilinin dava süreci boyunca tecavüz olayını beş kez anlatmak zorunda bırakıldığını söyledi.

* Adana’da K.K. (42) hakkında 'yaklaşmama ve rahatsız etmeme' cezası bulunmasına rağmen eski karısı FE.'ye (33) 'Seni ibreti alem için öldüreceğim' diyerek yüzüne kezzap dökmüştü. Adana 17. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki karar duruşmasında Mahkeme K.K.’ye üst sınırdan 12 yıl 9 ay hapis cezası verdi. Cezada indirim yapılmaması örnek karar olarak nitelendirildi.

* İzmir’de Ş.Y.’ye (32) hamile karısı Y.Y.’yi (22) bıçaklayarak öldürdüğü gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle dava açıldı.

* İzmir’de bir ilkokulda müdür yardımcısı olan N.S. hakkında dört öğrencisine cinsel tacizde bulunduğu gerekçesiyle dava açılmıştı. N.S. tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken Karaburun’da başka bir okula atandı.

* Trabzon'da K.K. kızı İ.K.’nin cep telefonunu kurcaladığı sırada kızına ait çıplak fotoğrafları görünce çılgına dönüp, "sen bakire değilsin" diyerek zorla otomobiline bindirmiş ve ormanlık alanda "Bakirelik testi yapmaya" kalkmıştı. 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde K.K. hakkında 18 yıl hapis istemiyle dava açıldı. K.K. tutuklanarak cezaevine gönderildi.

* Erzurum’da N.Ö. (31) kızı A.Ö.’ye (8) cinsel istismarda bulunduğu gerekçesiyle Erzurum 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

* Nevşehir’de F.U.’nun Japon Mai Kuriharaı’yi (22) öldürdüğü ve tecavüz ettiği; Hoshie Temakatsu’yu (22) yaraladığı gerekçesiyle görülen davada F.U. ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Ayrıca F.U.’ya cinsel saldırı, yaralama, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve nitelikli yağma suçlarından da 39 yıl 9 ay hapis cezası verildi.

* Geçen Ocak ayında Kocaeli’nde R.G. karısı Aysel Geniş’i, üç çocuğunu öldürmüştü. Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada tutuklu sanık R.G. tahliyesini talep etti. Mahkeme tahliye talebini redderken, R.G.’nin cezai ehliyetiyle ilgili olan ve Aysel Geniş’in ölüm nedeniyle ilgili olan Adli Tıp Raporlarının beklenmesine karar vererek duruşmayı 21 Ocak tarihine erteledi.

* Zonguldak’ta tutuksuz yargılanan H.Ç. (51) ve B.D. (44) hakkında E.U.’ya (29) hakkında, 'nitelikli cinsel istismar', 'kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma', 'fuhuşa teşvik etmek, yaptırmak ve aracılık etmek' suçlamasıyla dava açıldı. Olay 16-21 Mayıs 2011’de meydana gelmişti.

* Manisa’da Nisan ayında A.G. (34) Fethiye Gökçen’i (32) bıçaklayarak öldürmüştü. Manisa 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada A.G.’ye önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi ancak sanığın "iyi halini" göz önünde bulunduran mahkeme, cezayı müebbete çevirdi. Bir önceki duruşmada savcı ağırlaştırılmış müebbet hapis talep etmişti. Kadın Cinayetleri Durduracağız Platformu duruşmadan sonra yaptığı açıklamada müebbet hapis cezasının, ağırlaştırılmış müebbet cezasına dönüştürülmesi için temyize gideceklerini söyledi.

*Antalya’da geçen yıl diskoda tanıştığı Finlandiyalı turist M.E.K.’yi (47) ilaçla uyutup tecavüz ettiği iddiasıyla yargılanan M. K., 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

* Samsun'da A.C. (47) karısı Birsen Candan’ı (44) 28 bıçak darbesi ile karısının kendisini aldattığı gerekçesiyle öldürmüştü. Samsun 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada sanık avukatı “… Bu öldürme olayı kadına ya da eşe şiddet, kıskançlık ve şüphecilikten kaynaklanmamıştır. Bu olay ağır tahrik altında meydana gelmiştir.” dedi. Mahkeme A.C.’'yi ‘kasten adam öldürmek’ suçundan önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Ardından Sanığa “karısının internetten bir başkası ile chatleşmesi, sanığın ikaz etmesine rağmen bu eyleminden vazgeçmemesi üzerine evlilikte sadakat hukukunun ihlali” nedeniyle tahrik hükümlerini uygulayan Mahkeme, cezayı 22 yıla, duruşmadaki iyi hali ve tutumunu da göz önünde bulundurarak 18 yıl 4 aya indirdi.

* Samsun’da bir yıl önce karate hocası Z.M. (41) öğrencisi Z.S.’ye (12) evine götürüp cinsel tacizde bulunmuştu. Samsun 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan sanık delil yetersizliğinden beraat etti.

* İzmir’de 2011 yılında trans kadın Ece (30) başı kesilerek öldürülmüştü. Tutuklanan C.A., Ö.T. ve tutuksuz yargılanan V.D. hakkında İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde müebbet hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Mahkeme heyeti son duruşmada sanıklar hakkında delil yetersizliğinden beraat kararı verdi. Kararın temyiz edileceği öğrenildi.

* Adana’da geçen Nisan'da, M.T. (34) ayrılmak isteyen sevgilisi M.Ö.’yü (31) döverek darp etmişti. Soruşturmasını tamamlayan Cumhuriyet savcısı, olayla ilgili iddianamesini hazırladı. 4. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilen iddianamede, M.T. hakkında, 'silahla tehdit, kasten yaralama' suçlarından 6,5 yıla kadar hapis cezası istendi.

* Ardahan’da M.Ç. üvey kızı M.Ç.’ye (15) tecavüz ettiği gerekçesiyle tutuklandı. M.Ç.’nin beş haftalık hamile olduğu öğrenildi.

* İstanbul’da Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı M.Y. hakkında dört kızına cinsel tacizde bulunduğu gerekçesiyle dava açtı. Savcı iddianamesinde M.Y.'nin 'çocuğun zincirleme şekilde cinsel istismarı' suçunu iki kez işlediğini iddia etti. M.Y.’ye her bir taciz iddiası için, iki kez 15 yıldan az olmamak kaydıyla 36,5 yıla kadar hapis ceza istedi. Dava Bakırköy 16. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek. M.Y. evinde ruhsatsız silah bulunmasına ve kızlarının şikâyetçi olmasına rağmen tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

* Devlet Su İşleri'nde (DSİ) görevli inşaat mühendisi Saliha Öz aynı yerde çalıştığı M.D. hakkında kendisine fiili saldın girişiminde bulunulduğu ve görev yeri değiştirilerek 'mobinge' maruz kaldığını iddia ederek savcılığa suç duyurusunda bulundu. Aile Bakanlığı kadına yönelik şiddet yapıldığım ve soruşturma başlatılması gerektiğini belirtti. Ancak Samsun Valiliği İl İdare Kurulu, şube müdürü hakkında soruşturmaya izin vermedi. Saliha Öz kararın iptali için mahkemeye başvurdu.

* İstanbul’da 2009 yılında eski Bakırköy Hakimi Y.E. hırsızlık yaptığı için sevgilisini ihbar kadına sözlü cinsel tacizde bulunmuştu. Hakim kadına “Tenin kadife gibi. Çok tatlısın. Dudağından, gıdından öpebilir miyim? … Kaç yıl istiyorsan o kadar vereyim…” demişti. Hakim 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ceza Yargıtay Genel Kurulu’nda onandı. Hakim 4 ay hapis yatacak.

* İstanbul’da H.K. (32) boşanma sürecinde olduğu karısı S.K.’nin (31) cep telefonuna cinsel içerikli mesajlar gönderdi. S.K.’nin şikayetçi olması üzerine Savcılık H.K. hakkında cinsel taciz suçundan 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı. Yasada eşler arasındaki cinsel tacizin suç sayılamayacağına dair bir düzenleme olmayışını gerekçe gösteren hakim, karısını cinsel içerikli mesajla taciz eden kocaya 3 ay hapis cezası verdi. Hakim bu cezayı kocanın mahkemedeki iyi hali nedeniyle 2 ay 15 güne indirdi. Cezayı paraya çevirmeyen hakim, erteledi.

* Diyarbakır’da F.N. adres sorma bahanesiyle girdiği evlerde kadınlara bıçakla cinsel saldırıda bulunmuştu. Geçen yıl Mart ayında Diyarbakır 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan 'Silahlı olarak konutta yağma', 'Silahlı olarak konut dokunulmazlığı ihlali' ve 'Çocuğun cinsel istismarı´ suçlarından 34 yıl hapis cezasına çarptırılan F. N., başka bir tecavüz davasından 15 yıl daha hapis cezasına çarptırıldı.

* Edirne’de Doktor Şükrü Sarımustafa (43) 2008 yılında hastanede hastasında cinsel tacizde bulunmuştu. Edirne 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakkında 'basit cinsel istismar' suçundan dava açılan Dr. Sarımustafa, bir yıl süren yargılama sonunda 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Karar temyiz edildi ancak Yargıtay 14. Ceza Dairesi kararı onadı. Meslekten atılan Sarımustafa ortadan kayboldu, yurtdışına kaçtığı iddia edilen Sarımustafa hakkında yakalama kararı çıkartıldı.

* Ş.Ö. (31) kendisinden ayrılan sevgilisi R.G.’nin (37) telefon numarasını seks sitelerinde ve sosyal medyada yayınladı. Ş.Ö. patronu ve kızının telefon numaralarını da yayınladı. Üç kişi de R.G. hakkında savcılığa şikayette bulundu. Savcılık yürüttüğü soruşturma sonucunda Ş.Ö. hakkında “Cinsel Taciz”, “Kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek ve yaymak” ve “Tehdit suçlarından dava açtı. Ş.Ö., 1 yıl 9 aydan 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.

* Ankara’da 10 kişi A.U. (12) ve C.Y.’ye (14) tecavüz ettiği gerekçesiyle tutuklanmıştı. Ankara Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianameye göre A.U. ve C.Y. 10'u üç günde olmak üzere toplam 13 kez tecavüze uğradı. Yenimahalle Devlet Hastanesi, A.U'nun uğradığı cinsel saldırılar nedeni ile ruh sağlığının bozulduğuna, C.Y.'nin ise ruh sağlığında bir bozulmanın olmadığına ilişkin rapor hazırladı. Davanın ilk duruşması Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Sanıklar A.U. ve C.Y.’nin yaşları hakkında yalan söylediğini iddia etti. Mahkeme heyeti, bu sırada tutanağa, "Mağdur C.Y.'nin dış görünüş itibarıyla 17-18 yaşlarında, ergenlik gelişimini tamamlamış genç kız görünümünde olduğu mahkememizce gözlemlenmiştir" ifadesini yazdı. Mahkeme, tutuklu sanıklardan 7'sini tahliye ederken C.Y.'nin şikâyetçi olduğu 3 kişinin tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

* İstanbul’da üniversite hastanesinde teknisyen olarak çalışan U.A.’ya röntgen çektiği kadına (17) cinsel tacizde bulunduğu gerekçesiyle "cinsel saldırı" suçundan 7 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Kadının ağabeyi, nişanlısı hakkında da U.A.’yı darp ettikleri gerekçesiyle 1 yıl 2 aya kadar hapisleri istemiyle dava açıldı.

* İzmir’de A.S. annesi Havide Sarıkaya (56) ve anneannesi Düriye Atağan'ı (81) evlerinde merdaneyle döverek öldürmüştü. İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada A.S. iki kez müebbet cezasına çarptırıldı.

* Adana’da M.T. (46) ve M.A.İ. (47) para karşılığı ilişkiye girdikleri K.H.’nin (41) kızı F.H.’ye (13) tecavüz etti. 2011 yılında F.H.’nin 26 haftalık hamile olduğunun anlaşılması üzerine ortaya çıkan olayda K.H.’nin kızı F.H.’ye zorla fuhuş yaptırdığı iddia edildi. Adana 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında K.H. 15 yıl, M.T. ve M.A.İ. ise 'çocuğun cinsel istismarı' suçundan 18'er yıl hapis cezasına çarptırıldı.

* İstanbul’da Ocak ayında S.S. eski karısı Gülşah Sarcan’ı (25) barışma teklifini kabul etmediği için boğazını keserek öldürmüştü. S.S.’nin canavarca his ile adam öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile yargılandığı davada, savcı olayın S.S.’nin o anki sinirle yaptığı bir eylem olarak değerlendirildiğini ve eylemin kasten adam öldürme suçu olarak kabul edilmesi gerektiğinden müebbet hapis cezası istedi. Karar duruşmasında S.S. cinayetten duyduğu pişmanlık ve duruşmalardaki iyi hali nedeniyle 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

* İzmir’de Ağustos ayında G.A. (39) eski sevgilisi Tülin Şenyıldızoğlu’nu (39) döverek öldürmüştü. G.A. hakkında ömür boyu hapis cezası istemiyle dava açıldı.

* Eskişehir’de S.B. ailesi vasıtasıyla tanıştığı G.S.’ye (19) 6 yıl içinde dört kez tecavüz etmişti. Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada evli S.B.’nin G.S.’yi görüntülerini çektiğini ve yaymakla tehdit ederek farklı evlerde 4 kez tecavüz ettiği iddia edildi. Mahkeme tutuksuz yargılanan S.B.’nin ve diğer tanıkların ifadesinin alınması için bir sonraki duruşmayı Şubat ayına erteledi. S.B.’nin tutuksuz yargılanmasına devam edilecek.

* Samsun’da Ü.B. (24) H.S.’ye (16) tecavüze kalkışmıştı. Samsun 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın son duruşmasında Ü.B. cinsel istismar ve alı koymak suçlarından 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

* Diyarbakır’da Eylül ayında V.T. karısı Canan Tanış’ı defalarca bıçaklayarak öldürmüştü. Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmada "Canavarca hisle ve veya eziyet çektirerek eşini öldürme" suçlaması ile yargılanan tutuklu sanık karısının kendisini aldattığı için öldürdüğünü söyledi. Sanık avukatı Sidar Demiroğlu'nun son dönemde kadın kurumları başta olmak üzere çok sayıda kurum temsilcisi ve avukatın davaya müdahil olma isteminden rahatsızlık duyduğunu belirtti. Mahkeme V.T.’nin tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 17 Şubat 2014 tarihine erteledi.

* Uşak’ta Temmuz ayında A.K. eski karısı Hatice Palta’yı (25) av tüfeğiyle vurarak öldürmüştü. Uşak Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Savcı mütalaasında sanık A.K.'nin 'nitelikli kasten adam öldürme', 'kasten mala zarar verme' suçlarını işlediğini bu nedenle sanığın 'ağırlaştırılmış müebbet hapis' ile cezalandırılmasını, daha sonra sanığa 'haksız tahrik' indirimi istedi. Duruşma kararın açıklanması için 9 Ocak 2014’e ertelendi.

* Kocaeli’nde 2007 yılında M.Ş. (24), E.İ. (22) ve M.S. (21) ruhsal yönden kendini savunamayacak durumdaki 17 yaşındaki genç kadına karşı nitelikli cinsel istismar suçlamasıyla gözaltına alınmıştı. Kocaeli Çocuk Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan üç şahıs tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Karar duruşmasında M.Ş.'ye 10 yıl, E.İ.'ye 8 yıl 4 ay ve M.S.'ye 5 yıl 10 ay hapis cezası verildi.

* Muğla’da Eylül ayında L.S.B. boşanmak isteyen karısı Sedef Berberoğlu’nu öldürmüştü. Ağırlaştırılmış müebbet istemiyle açılan davanın ilk duruşması Muğla 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sanık karısının kendisini aldattığını öne sürerek ceza indirimi almaya çalıştı. Sedef Berberoğlu’nun annesi daha önce sanığın kendilerine şiddet uyguladığı, sanıktan öldürme teşebbüsünden bulunduğu için şikayetçi olduklarını ancak bir koruma gelmediğini söyledi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun davaya müdahil olma talebi için mahkeme “sadece duruşmaları takip etmek üzere katılan olarak kabul edilmesine” karar verdi. Bir sonraki duruşma 11 Şubat 2014 tarihine bırakıldı.

* Ankara’da 2011 yılında M.K. bir kadına evinde tecavüz etmişti. Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde M.K'nin, 'cinsel saldırı', 'konut dokunulmazlığını ihlal' ve 'mala zarar verme' suçlarından 12 yıldan 21 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davaya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın müdahillik talebi kabul edildi.

* Bursa’da H.S. (24) aynı kulüpte Milli sporcu olan Y.K.’yi (27) mesaj yoluyla tehdit ve taciz ediyordu. Şikayet üzerine tespit edilen H.S. 6 ay 7 gün hapis cezasına çarptırıldı, hükmün açıklanması geri bırakıldı. Spor kulübünün H.S. hakkında bir işlem yapmaması sebebiyle Y.K. spora devam edemiyor.

* Diyarbakır’da M.E.Ç. imam nikahlı karısı Songül Malçok’u boğarak öldürmüştü. "Kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiyi kasten öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianame, Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi.

* Muğla’da 2006 yılında T.B., 18 yaşından küçük M.C.’ye tuvalette zorla öperek cinsel tacizde bulunmuştu. Fethiye 2. Sulh Ceza Mahkemesi T.B.'yi cinsel taciz suçundan 4 ay karşılığı, 2 bin 400 TL para cezasına çarptırdı. Yargıtay 14. Ceza Dairesi yerel mahkemenin bu kararını bozdu. Yargıtay bozma kararında, "Suçun nitelikli cinsel istismar olup olmadığı araştırılmalı" dedi. Ancak Yargıtay Başsavcılığı, suçun basit cinsel saldırı olduğunu ve mahkemenin asliye ceza olması gerektiğini belirterek itiraz etti. Yargıtay Ceza Genel Kurulu bu itirazı kabul etti. Sanık, asliye ceza mahkemesinde çocuğun basit cinsel istismarı suçundan 3 yıldan 8 yıla kadar hapis istemiyle yeniden yargılanacak.

* İstanbul’da H.Y. çıplak olarak balkona çıkıp karşı binadaki kadınları hareketleri ile taciz ediyordu. Savcı H.Y.'nin 4 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasını istedi. Savcı daha önce, H.Y.'nin üç şikâyetçi kadına 10 metre yaklaşmasına ve ahlaka mugayir hareketlerde bulunmasına yasaklama getirmişti.

* Erzurum’da S.P. (70) komşusunun kızı F.A.’ya (12) cinsel tacizde bulunduğu gerekçesiyle 18 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırıldı.

* Afyonkarahisar Çalışma ve İş Kurumu'nda çalışan kadın personelin şikayeti üzerine 'cinsel taciz ve ihaleye fesat karıştırma, tehdit, görevi kötüye kullanma' iddiasıyla açılan davanın ilk duruşmasında tutuklu sanık M.K.'nin tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasına karar verildi. Mahkemeye ifade veren kadın müştekiler, kurumda sık sık cinsel taciz, baskı, hakaret ve basit cinsel saldırı ve bunun dışında mobbinge (psikolojik taciz) maruz kaldıklarını öne sürdü. Bir sonraki duruşma 19 Şubat 2014 tarihine erteledi.

* Şanlıurfa’da bir lisede müdür yardımcısı olan S.A. (35) 14-16 yaşlarındaki 14 kadın öğrenciye sözlü ve fiziki taciz suçundan tutuklanmıştı. Ancak avukatların yaptığı itiraz sonucu S.A. tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

* Diyarbakır’da Fen Bilgisi öğretmeni D.T.’nin öğrencilere cinsel tacizde bulunduğu iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması Diyarbakır 8. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada sanık D.T savunmasında "Bu çocuklar sosyo ekonomik bakımdan alt gelir grubuna mensup. Bu gruptaki aileler çocuklarına sevgi göstermedikleri için dışarıdan insanların sevgisini gören çocuklar yanlış anlıyor" iddiasında bulundu. Müdafi avukatlardan Elif Tirenç İpek, iddianamenin çocuğun basit cinsel istismarı maddesi ile açıldığını, ancak sanığın suçu öğretmen kimliği ile işlediğinden bahisle cezayı artırıcı sebeplerden biri olması nedeniyle yargılamanın ağır ceza mahkemesinin görev alanına girdiğini belirtti. İpek'in yaptığı itirazı kabul eden hakim, görevsizlik karan vererek, dosyanın ağır ceza mahkemesine gönderilmesine karar verdi. Duruşmada bulunan Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) Amed bileşenleri dava devam ederken sanık D.T.’nin hala görevde olmasını eleştirdi.

* Samsun’da M.K. (18) E.M.’ye (16) tecavüz ettiği iddiasıyla gözaltına alınmıştı. Nöbetçi mahkemeye sevk edilen M.K. ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

 * Sakarya’da geçen yıl Eski polis müdürü N.Ş. ve çoğu lise öğrencisi olan 34 sanık O.Ç.’ye (14) yönelik cinsel istismarda bulunduğu gerekçesiyle yargılanıyordu. Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 5. Duruşmasında Cumhuriyet Savcısı mütalaasını verdi. Savcı, tutuklu yargılanan N.Ş. için çocuğa yönelik zincirleme cinsel istismar suçundan 26 yıl, hürriyetten yoksun kılma suçundan 26 yıl olmak üzere toplam 52 yıl hapis cezası istedi. Savcı aralarında 18 yaşından küçüklerinde bulunduğu 33 sanık için de cinsel istismar, cinsel istismara yardım etme ve hürriyetten yoksun kılma suçlamalarıyla 8 yıl ile 16 yıl arasında değişen hapis cezaları talep etti.

* İzmir’de 3 Aralık 2012’de O.Ö. eski karısı Pınar Ünlüer’i (29) pompalı tüfekle vurarak öldürülmüş, E.B.’yi (34) de yaralanmıştı. İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, Cumhuriyet savcısı verdiği mütalaada sanığın cinayeti tasarlayarak işlediğini, bu nedenle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılması gerektiğini ancak tanık ifadeleri ve diğer deliller göz önünde bulundurulduğunda olayı haksız tahrik altında yaptığını belirterek müebbet hapis cezası istedi. Savcı ayrıca, sanığın 'kasten yaralama ve mala zarar verme' suçlarından da 9 yıl hapisle cezalandırılmasını da talep etti.

* Erzurum’da 2007 yılında M.K. akrabası olan D.K.’ye (26) tehdit ederek tecavüz etmişti. Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Mahkeme heyeti, tutuksuz M.K.'yı, olay tarihinde 18 yaşından küçük olan mağdur D.K.'ya yönelik 'ruh ve beden sağlığını bozacak' şekilde cinsel istismar suçunu işlediği gerekçesiyle 13 yıl 15 gün hapis cezasına mahkum etti. M.K., Yargıtay'ın kararı onaması halinde yeniden cezaevine girecek.

* Ordu’da belediye görevlileri M.D. ve N.Ç’nin evde bulunan M.A.’ya (13) cinsel tacizde bulunduğu iddia edildi. Savcılığa suç duyurusunda bulunan M.A.’nın ailesi M.D. ve N.Ç.’nin birçok okul öğrencisi ve birçok genç kadına tacizde bulunduğunu, şikayetlerin ardından M.D ve N.Ç.’nin serbest bırakıldığını öne sürdü.

* Denizli’de A.Ç. H.İ’ye (15) tecavüz etmişti. Denizli 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 4. duruşmasında H.İ.'nin avukatlarının, sanığın tutuklanması yönündeki talebi yine reddedildi. Mahkeme, 23 Ocak 2014 tarihine ertelendi.

* Kastamonu’da geçen yıl C.T. (47), M.E.’yi (13) kandırarak evine götürmüş beş gün boyunca cinsel istismarda bulunmuştu. Kastamonu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada mahkeme heyeti, tutuksuz yargılanan C.T.’yi mağdurun beden ve ruh sağlığını bozacak şekilde çocuğa cinsel istismar suçundan 15 yıl hapis cezasına çarptırdı. Tutuksuz yargılanan ve C.T.’ye yardım eden diğer sanık ise M.K ise “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan dolayı 6 yıl hapis cezasına çarptırdı.

* Kayseri’de 2012 yılında E.G. arkadaşının kardeşi A.T.’yi (16) zorla öpmeye çalışarak cinsel tacizde bulunmuştu. A.T.’nin şikayeti üzerine 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada mülke zorla girme ve cinsel taciz iddiasıyla yargılanan Erhan G., mahkeme heyeti tarafından 16 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırıldı.

* Kayseri’de 4 yıl önce H.T. (34) baldızı R.Ç.’yi (18) tecavüz ve tehdit etmişti. Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın son duruşmasında Mahkeme heyeti, H.T.'nin 2009 yılında baldızı R.Ç.'yi önce taciz ettiği, ardından içtiği suya uyuşturucu katarak bayıltıp, tecavüz ettiğine hükmetti. Ayrıca H.T.'nin 2011 yılında da, tehdit ederek iki kez daha tecavüz ettiğine hükmeden mahkeme heyeti, H.T.'yi 'Cinsel taciz, tecavüz, tehdit, hürriyetinden alıkoymak ve teşhir' suçlarından toplam 95 yıl hapis cezasına çarptırdı.

* Dersim’de AKP Eski İlçe Başkanı R.Ç.’nin zihinsel engelli A.K.’ye (15) tecavüz ettiği iddiasıyla açılan davanın 19. duruşmasında Mahkeme heyeti delillerin toplanması ve Adli Tıp Kurumu’ndan gelecek yaş raporunun beklenmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

* Zonguldak’ta 2011 yılında müezzinlik yapan H.A. (36) S.K.’ye (10) cinsel istismarda bulunmuştu. H.A. tutuksuz yargılandığı davada 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. H.A. hakkında ayrıca N.D. (12) ve R.Y.’ye de (15) cinsel organını göstererek taciz ettiği iddiasında bulunuldu. H.A. hakkında tutuklama kararı verildi.

* Kocaeli’nde S.T ve V.T., K.S.’ye (16) tecavüz etmişti. Kocaeli 3. Ağız Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma diğer tanık ifadelerinin dinlenmesi için 10 Nisan 2014 tarihine ertelendi.

* Antalya’da İ.K., kızı N.K.’ya (12) cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla yargılanıyordu. Antalya 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen kara duruşmasında İ.K. “Çocuğa nitelikli cinsel istismarda bulunmak” ve “Kişi hürriyetinden yoksun kılmak” suçlarından 25 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırıldı.

* Sivas’ta F.D. (20) mide ağrısı şikayetiyle gittiği hastanede doğum yapmış, bebeğini öldürdüğü iddiasıyla tutuklanmıştı. 3 Ekim’deki duruşmada F.D., olaydan önce ağabeyi A.D.’nin birçok kez, diğer ağabeyi Y.D.’nin ise kendisine bir kez tecavüz ettiğini söyledi. 24 Aralık’ta Sivas 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya tutuklu sanıklar F.D. ile ağabeyleri A.D. ve Y.D. katıldı. Mahkemeye sunulan Adli Tıp raporunda F.D.’nin doğurduğu bebeğin babasının yüzde 99.9 oranında ağabeyi Y.D. olduğu belirtildi. Y.D. ise suçlamaları kabul etmedi. Mahkeme duruşmayı erteledi.

* Samsun’da geçen Şubat ayında Damla Ay (21), dayakçı kocası B.A. tarafından öldürülmüştü. Damla Ay'ın talep ettiği koruma kararının cinayetten 2 gün sonra postaya verildiği ortaya çıktı.

* Ö.E.(33) kocası C.E.'ye (68) ters ilişki nedeniyle tecavüz davası açtı. C.E. karısına 8 yıldır şiddet uyguluyor, hakaret ediyordu. Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 3 aydır tutuklu yargılanan C.E. tahliye edildi. Ruh Sağlığının bozulup bozulmadığı yönünde Adli Tıp Kurumu’na sevk edilen Ö.E.’ye ise 2 yıl sonraya randevu verilmişti. Adli Tıp, kadının psikolojisinin bozulduğuna karar verdi

* Ankara’da Ş.Y. (34) birlikte yaşadığı sevgilisinin eve girmesine izin vermediğini, şiddet gördüğünü ve kalacak başka yeri olmadığını belirterek jandarmaya başvurdu. 11. Aile Mahkemesi kadın için 'eve dönme', erkek için ise 6 ay süreyle 'evden uzak durma' kararı verdi.

* Erzurum’da B.B., karısı B.B.'ye 'tokat' attığı gerekçesiyle tutuksuz yargılandığı Sulh Ceza Mahkemesi'nde "eşe karşı kasten yaralamak" suçundan 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

* Kayseri’de C.Ç. (17) F.D.’ye (14) Temmuz ayında tecavüz etmişti. C.Ç. nitelikli cinsel istismar ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından 7 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldı.

* Mardin’de Hediye Dursun’dan (28) Mart ayından beri haber alınamıyordu. Hediye Dursun’un cesedi çobanlar tarafından bulundu. Savcılık soruşturma başlattı.

* Z.S. tecavüz sonucu dünyaya gelen ve 14 gün yaşayan bebeğin kaydını sildirdi. Avukatı Birgül Sönmez Şimşek tarafından hazırlanan dava dilekçesinde, rızası dışında dünyaya gelen ve hayatta olmayan, mirasçısı bulunmayan, mirasçı olmayan çocuğun nüfus kayıtlarında görünmesinde korunmaya değer ne şahsi ne de kamusal bir yarar bulunduğu savunuldu. Nüfus kaydının saklanmasında güdülen amaç ile veri arasındaki ‘illiyet bağı’nın kalmadığı ifade edildi. İstanbul 11. Asliye Hukuk Mahkemesi Hâkimi Z.S.’yi haklı buldu ve bebeğin tüm nüfus kayıtlarının silinmesine karar verdi. Avukat Birgül Sönmez Şimşek, “Karar özel hayatın gizliliği ve kişisel verilerin korunmasına ilişkin bu yönde verilmiş ilk karar. Benzer davalar için de emsal olacaktır” dedi. Z.S., kişisel verilerin işlenmesindeki amaç ortadan kalktığı halde saklanmaya devam edilmesinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 8. maddesi ile Anayasa’nın 20. maddesinde düzenlenen ‘evrensel bir insan hakkı olan özel yaşama ve aile yaşamına saygı hakkı’na bir müdahale oluşturduğunu vurguladı. Z.S., bebeğine ait tüm kayıt ve bilgilerin silinmesini talep etti. Davalı nüfus müdürlüğü ise teknik olarak bunun yapılmasının mümkün olmadığını belirterek davanın reddini istedi.

* Fethiye'deki toplu tecavüz davasında sanıkların avukatlığını üstlenen Muğla Barosu Başkanı Gürkan'ı protesto eylemine katılan Avukat Candan Dumrul'a disiplin cezası verildi. Barolar Birliği'nin bir etkinliğine katılan Muğla Barosu Başkanı, Ankara Kadın Platformu tarafından protesto edilmişti. Gürkan'ın başvurusu üzerine, eyleme katılan Avukat Candan Dumrul hakkında disiplin soruşturması açıldı. Ankara Barosu, 'disiplin cezası verilmesine yer olmadığına' karar verirken, Gürkan karara itiraz etti. İtiraz üzerine kararı değerlendiren Barolar Birliği, Candan Dumrul'un 'uyarma cezasıyla cezalandırılmasına' karar verdi. / Bianet

Güncelleme Tarihi: 03 Ocak 2014, 09:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER