Kamuran Yüksek: Onlarca kişi katledildi

DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, 60’a yakın yaralının bulunduğu eve giden sağlık ekiplerinin onlarca cenaze gördükleri söyledi.

Kamuran Yüksek: Onlarca kişi katledildi

Günlerdir Cizre’deki yaralıların kurtarılması amacıyla girişimlerde bulunmak için Mardin’de bulunan DBP ve HDP heyeti, ‘Cizre’de 60 kişinin öldürüldüğü’ iddiaları üzerine Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk, HDP milletvekilleri İbrahim Ayhan, Mithat Sancar, Burcu Çelik Özkan, Dirayet Taşdemir katıldı.

Toplantıda konuşan, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, hükümetin ordu, Ergenekon ve birçok  farklı kesimle savaş ittifakı kurduğunu ve bu ittifakın katliam dahil her türlü yönelimi göze aldığını söyledi.

Dün Cizre’ye girmek istediklerini fakat engellendiklerini hatırlatan Yüksek, dün itibariyle Cudi Mahallesi’nde yaralıların bulunduğu her iki eve de devlet güçlerince operasyon düzenlediğini ve bu bilginin kesin olduğunu söyledi.

‘Onlarca cenaze var’

Bu evlerden ilkinin 7 kişinin yaşamını yitirdiği, 26 yaralının bulunduğu ev olduğunu, diğer evin ise devam eden operasyonlar sırasında 60’a yakın yaralının mahsur kaldığı belirtilen ev olduğuna işaret eden Yüksek, 60’a yakın yaralının bulunduğu eve giden cenaze aracında bulunan sağlıkçıların evde şu an onlarca cenaze olduğu bilgisini kendilerine aktardığını paylaştı.

Cenazelerin Malatya’ya nakledilmesi planlanıyor

Cenazelerin Malatya’ya nakledilmesinin planlandığını öğrendiklerine aktaran Yüksek, “Diğer evlerde ne olduğunu bilemiyoruz. Bu konuda netleşen bir durum yoktur. Mahalleden herhangi bir kişiye ulaşma durumu söz konusu değil. Hastane personelleri dünden bu yana odalara hapsedildiği için onların da bir bilgi paylaşma şansı şu an da yok. Tüm bilgi kaynakları engellenmiş bir durumda. Bu nedenle tamamen karartılmış bir durum var” dedi.

Yüksek, yaşamını yitirenlerin sayısına dair devlet kaynaklarından farklı açıklamalar yapılmasının da psikolojik algı yönetmek amaçlı olduğunu ifade etti. Yüksek, şunları söyledi: “TRT haberi geçmesi sonrası kamuoyunda büyük bir tepki oluşmaya başladı. Bu tepkileri aşağı çekmek ve algı yönetmek için ise ardı sıra yeni bilgiler paylaşılmaya başlandı. Şimdi bu katliam infaz karartılmaya sayılarla bu karartılmaya çalışılıyor. Çıkacak ölü sayısının kaç olduğu işin başka bir boyutudur. Bir katliam ve infaz durumu olmuştur.”

‘Devlet ben bu infazı gerçekleştireceğim demiştir’

Yüksek, katliam karşısında tüm kamuoyunu en etkili demokratik tepkilerini geliştirmeye çağırarak, “Bu durum karşısında AKP’nin savaş politikası karşısında tüm demokratik kamuoyunu duyarlılığa davet ediyoruz. En etkili demokratik tepkilerini ortaya koymaya çağırıyoruz. İnsanlığın gözü önünde infaz edildiler. Bazıları dün akşam yapılan operasyon neticesinde bazıları da 15 gün içerisinde tedavi göremedikleri için katledilmişlerdir. Uluslar arası kamuoyunu da hükümetin geliştirdiği bu katliam karşısında tepki vermeye çağırıyorum. Yaşanan bu katliamdan herkesin sorumluluğu olduğunu belirtmek istiyorum. Hükümet, uluslararası kuruluşlara, kamuoyuna özellikle de Kürt halkına şu mesaj verilmiştir: ‘Ben herkese ve her şeye rağmen sizi katledeceğim. Hiçbir uluslar arası kurumu siyaseti halkı dikkate almam. Ben bu infazı gerçekleştireceğim mesajını vermek istemiştir” diye konuştu.

Sancar: Sadece suç işleyenler değil izleyenler de bu suça ortaktır

Toplantıda yer alan HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar ise yaşananın bir insanlık suçu olduğunu ve insanlık suçuna sadece işleyenlerin değil, izleyenlerin de ortak olduğunu söyledi.

Sancar, şöyle konuştu: “Bu katliam tarih önünde gün gelir, hesap vermek durumuyla karşı karşıya bırakır. Daha da önemlisi halkın kolektif bilincinde çok ağır yaralar olarak yer edinir. Bunun en çarpıcı örneklerinden biri Dersim Soykırımı’dır. Bunu yapanlar bunun unutulacağını ummuşlardır, ama bu hafıza hala canlıdır. Roboski’yi yapanlar da üstünün örtüleceğini ve unutmaya terk edileceğini sanmışlardı ama onlar da bunun olmadığını gördü. Katliamcıların bir teki bile insanlığın herhangi iyi bir değeriyle birlikte anılıyor mu? Gün gelecek bunların hesabını vermek zorunda kalacaksınız.”

Güncelleme Tarihi: 09 Şubat 2016, 12:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER