Kerime Külter: Oğlum onların elinde biliyorum

Cumartesi Anneleri, adalet arayışlarının 587. haftasındaki eylemlerinde, kendisinden 30 gündür haber alınamayan DBP Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter’in akıbetini sordu.

Kerime Külter: Oğlum onların elinde biliyorum

Cumartesi Anneleri/İnsanları,  gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebi ile sürdürdükleri adalet arayışlarının 587’inci haftasında Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi.

“Failler belli kayıplar nerede?” pankartı açılan eylemde Cumartesi Anneleri ve kayıp yakınları fotoğraflarını ve adalet arayışlarının simgeleyen karanfil taşıdı.

Eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Hüda Kaya ve Ferhat Encü, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP İstanbul İl Eş Başkanı Doğan Erbaş da katıldı.

Eylemde, ilk önce Marmara Üniversitesi öğrencisiyken 24 Aralık 1994 tarihinde gözaltına alınan ama bir daha kendisinden haber alınamayan İsmail Bahçeci’nin kardeşi Umut Bahçeci konuştu.

Hurşit Külter’den haber alınmamasını devletin bir ayıbı olarak nitelendiren Bahçeci, İçişleri Bakanlığı’na, “Hurşit Kültür nerede? Bize akıbetini açıklayın” diye seslendi.

HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, 30 gündür Hurşit Külter’in akıbetini sorduklarını ancak hiçbir yanıt alamadıklarını belirterek, Şırnak’ta idari yetkililere yaptıkları başvurulara “Böyle bir kişi gözaltına alınmadı” yanıtı verildiğini hatırlattı.

“Beyaz Toroslar Kürdistan’a indi”

Devletin Botan’da 90’lı yıllarda uyguladığı kaybetme politikasını yeniden yürürlüğe koyduğunu söyleyen Encü, Kürtleri “Beyaz Toroslar” ile tehdit eden dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun bu sözlerini hatırlatarak, “Davutoğlu vaadini gerçekleştirdi. Beyaz Toroslar Kürdistan’a indi” dedi.

Kerime Külter: Bütün anneler el ele verelim

Encü’nün ardından Külter’in annesi Kerime Külter’in Cumartesi Anneleri’ne gönderdiği sesli mesaj dinletildi.

Anne Külter, “Bütün anneler el ele verelim. Çocuklarımızı bulalım. Biz anneyiz. Oğlumun onların elinde olduğunu biliyorum. Oğlumu aramaktan vazgeçmeyeceğim. Oğlumun elini bırakmayacağım. Anneler omuz omuza vereceğiz. Ben kanımın son damlasına kadar çocuğumu aramaktan vazgeçmeyeceğim. Oğlumu bulana kadar mücadele edeceğim” diye seslendi.

“Kente avukatlar dahi giremiyor”

Eylemde haftanın basın açıklamasını insan hakları savunucularından Ümit Tekay Dişli yaptı.

Dişli, Külter’in durumunu sormak için kente avukatların dahi giremediğini söyledi.

Zorla kaybettirme iddialarına rağmen tüm tedbirlerin alınması gerekirken, hükümetten resmi bir açıklama dahi yapılmadığını söyleyen Dişli, HDP’li vekillerin sorusu üzerine, Savunma Bakanı Fikri Işık’ın “İçişleri Bakanlığı bir mülkiye müfettişini bu konunun araştırılması ve incelenmesiyle ilgili görevlendirilmiş, soruşturma devam etmektedir” açıklamasıyla yetindiğini söyledi.

Gözaltında kaybetme olaylarında daha önce de soruşturmaların sürüncemede bırakıldığına tanıklık ettiklerini söyleyen Dişli, “Bağımsız ve tarafsız yürütülmeyen etkin ve sonuç almayı hedeflemeyen araştırma ve soruşturmaların sonuçsuz kaldığına tanıklık eden bizler, bakanın bu açıklaması karşısında yürütüldüğü iddia edilen incelemeden de bir sonuca varılacağından endişe ediyoruz” dedi.

“Yeni kayıplar dalgası olmasından derin endişe duyuyoruz”

Dişli, idari makamların konuya ilişkin yeterince sorumlu davranmamasının da kendilerini endişelendirdiğini söyledi.

Külter’in durumunu göz ardı eden ana akım medyanın tavrını da eleştiren Dişli, “Külter’in gözaltında kaybedilmek istendiğine dair derin kuvvetli emareler olduğunu düşünüyor ve bu durumun yeni gözaltında kayıplar dalgasının başlangıcı olmasından endişe duyuyoruz. Herkesi, Kerime Külter’in ‘Oğlum nerede?’ sorusuna ‘Hurşit Külter nerede?’ diyerek eşlik etmeye çağırıyoruz.”

Güncelleme Tarihi: 26 Haziran 2016, 13:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER