Kışanak, AFAD'a 'ortak çalışma' modelini teklif etti

Amed Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Amed’e gelen AFAD Başkanı Fuat Oktay’a Şengal’deki soykırımdan canını kurtarıp gelen Ezidi Kürtlere yönelik bugüne kadar yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Kışanak, AFAD'a 'ortak çalışma' modelini teklif etti
Amed Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Amed’e gelen AFAD Başkanı Fuat Oktay’a Şengal’deki soykırımdan canını kurtarıp gelen Ezidi Kürtlere yönelik bugüne kadar yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi vererek, bundan sonraki süreçte AFAD, merkezi hükümetin ilgili birimleri, yerel yönetimler, STK ve halkla birlikte ortak çalışma modelini önerdi.


Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Amed’e gelerek Şengal’den gelen göçmenlerle ilgili bilgi aldı. Valilikte yapılan durum değerlendirme toplantısına Amed Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak da katılarak acil olarak yapılması gerekenler konusunda bilgi sundu. Vali Mustafa Kıraç, Vali Yardımcısı Ahmet Günaydın, jandarma, emniyet ve diğer kamu kurum yöneticilerinin de katıldığı toplantıda Suriye ve Irak’tan gelen göçmenlerin durumu ele alındı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği (GABB) ve Amed Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, üye belediyeler olarak gelen Êzidi Kürtlerin yaşamsal ihtiyaçları için seferber olduğunu söyledi. Kışanak, Şırnak başta olmak üzere bölgedeki belediyelerin STK ve halkla birlikte 26 bin Êzidi Kürt mültecinin ihtiyacını karşılamaya çalıştığını, kayıtlara girmeyenlerle birlikte bu sayının 30 bini bulduğunu anlattı. Sayının giderek artması ihtimaline ve yaklaşan kış koşullarına dikkat çeken Kışanak, 8 Ağustos’tan bu yana Amed’e gelen Êzidi Kürtlere yönelik Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, STK ve halk olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgilendirme yaptı.

Büyük bir insanlık dramıyla karşı karşıya kaldıklarını belirten Kışanak, 8 Ağustos’ta Şengal’den gelen Êzidi Kürtlerin Büyükşehir Belediyesi Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’na yerleştirdiklerini söyledi. Bir hafta içinde gelenlerin sayısının bine çıktığını ve bir ay boyunca bin kişinin barınma, sağlık, güvenlik ve diğer tüm günlük ihtiyaçlarını Büyükşehir Belediyesi, Bağlar, Kayapınar, Yenişehir ve Sur belediyeleri, kentteki sivil toplum örgütleri ve halk olarak karşıladıklarını anlatan Kışanak, 27 Ağustos’tan itibaren bu sayıya 3 bin kişinin daha katılarak kentte bulunan Êzidi Kürt sayısının 4 bini aştığını söyledi. Kışanak Yenişehir Piknik Alanı’nda çadır kent kurduklarını belirtti.

‘MÜLTECİ STATÜSÜ VERİLMELİ’

Tüm ihtiyaçların yerel yönetimler ve STK’lar tarafından karşılanmasının imkansız olduğunu vurgulayan Kışanak, AFAD Başkanı ve diğer ilgililere işbirliği içinde ortak çalışma önerisi yaptı. Kışanak, yerel yönetimler, AFAD, diğer kamu kurumları, STK ve halkla birlikte işbirliği ve koordinasyon içinde çalışılarak bu sorunların üstesinden gelinebileceğinin altını çizdi. Kışanak, yerel yönetimlerin altyapı hizmeti sunabileceğini, AFAD’ın ağırlıklı olarak konteynır ve çadır temin edebileceğini günlük beslenme gibi ihtiyaçların da yerel yönetimler, STK’lar, AFAD ve halkla birlikte ortak yürütülebileceğini önerdi.

Kışanak, merkezi hükümetin yereldeki ilgili birimlerin sığınmacıların kaldığı yerde birinci basamak sağlık hizmeti vermesi gerektiğini belirtti. Kronik rahatsızlıkları olanlar için ikinci basamak sağlık hizmeti verme yolunun açılması gerektiğinin altını çizen Kışanak, “Yasal olarak sığınmacı statüsü verilmeli ve tüm sağlık hizmetlerinin ücretsiz olarak sunulması gerektiğini” söyledi. Kışanak ayrıca, yaklaşan kış koşullarında sığınmacıların barınma sorunlarının çok daha zor olacağını belirterek, acil olarak merkezi hükümet ve AFAD’ın yerel yönetimlerle ortak çalışma içinde olması gerektiğini belirtti.

OKTAY: YASAL DÜZENLEME YAPILMIYOR

AFAD Başkanı Fuat Oktay da Suriye’den gelenlere sığınmacı statüsünün verildiğini bunun için yasal düzenleme yapıldığını, Irak’ın Şengal bölgesinden gelenler için yasal düzenleme gerektiğini ancak bu yönlü bir çalışmanın şimdilik bulunmadığını belirtti. Oktay, sağlık hizmetleri konusunda illerin ve illerdeki sağlık kurumlarının iyi niyet çerçevesinde kolaylık gösterebileceğini bildirdi. Oktay, Suriye’den gelenlerle ilgili olarak bugüne kadar tüm kamp ve çalışmalarının AFAD tarafından koordine edildiğini, bugüne kadar yerel yönetimler ve STK’larla birlikte çalışma yapmadıklarını, böyle bir yöntemi şimdiye kadar uygulamadıklarını söyledi.

DR. CANPOLAT: İKİNCİ BASAMAK SAĞLIK HİZMETİ VERİLMELİ

Öte yandan Yenişehir Piknik Alanı’ndaki Êzidi Kürtleri Yaşam Alanı’nda belediyelerin sağlık merkezleri, sağlık meslek örgütleri ile birlikte hizmet veren Amed Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Celal Canpolat, en büyük sorunlarının ikinci basamak sağlık hizmeti olduğunu söyledi. Êzidi Kürtlerin bulunduğu bütün alanlarda belediyelerin sağlık birimleri, SES, Eczacılar Odası ve Tabip Odaları ile diğer ilgili sağlık meslek örgütleriyle birlikte birinci basamak sağlık hizmeti vermeye çalıştıklarını belirten Dr. Canpolat, “Gönüllülük temelinde yapılan bu çalışma daha fazla sürdürülemez. Kamu sığınmacıların kaldığı bütün alanlarda birinci basamak sağlık hizmeti vermelidir” dedi. En büyük sorunlarının ise ikinci basamak sağlık hizmeti olduğunu vurgulayan Dr. Canpolat, “Kanser hastası da var, astım hastası da var. Örneğin şu anda 4 hamile kadın kampta kalıyor. Bunların ikinci basamak sağlık hizmetinden yararlanması gerekiyor. Ama statüleri olmadığı için yararlanamıyor. Bir an önce gelenlere bir statü verilmeli ve bu haklardan yararlanmalıdır” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 06 Eylül 2014, 09:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER