Kobani heyetinin Federe Kürdistan'daki temasları sürüyor

Kobanê Kantonu Başbakanı Enwer Müslim ile PYD temsilcisi Xerib Hiso’nun Güney Kürdistan temasları devam ediyor. YNK Pilotbüro üyeleri ile bir araya gelen Müslim ile Hiso, Goran Hareketi’ni de ziyaret etti.

Kobani heyetinin Federe Kürdistan'daki temasları sürüyor

Ortadoğu Enstitüsü’nün düzenlediği konferansa katılmak için Süleymaniye’de bulunan Enwer Muslim Güney Kürdistan’da bir dizi görüşme gerçekleştiriyor.  Kobanê Kantonu Başbakanı Enwer Müslim ile PYD temsilcisi Xerib Hiso’nun Güney Kürdistan’daki temasları devam ediyor. YNK Politbüro üyeleri ve Politbüro sorumlusu Mele Baxtiyar ile bir araya gelen Müslüm ile Hiso, Goran hareketini de ziyaret etti.

Dün Güney Kürdistan'ın Süleymaniye kentinde yapılan görüşmede Rojava’daki son durum ele alındı. Kobanê Kantonu Eşbaşkanı Enwer Müslim, Demokratik Birlik Partisi (PYD) temsilcisi Xerib Hiso, YNK adına ise Politbüro üyeleri ve Polütbüro Sorumlusu Mele Baxtiyar katıldı.

Görüşmede Enwer Müslim Kobanê’de savaşan kadın savaşçılar ile YPG’nin özel selamlarını ve peşmergenin Kobanê’ye ulaşmasından duydukları memnuniyeti iletti.

Yaratılan ulusal birliğe vurgu yapan Müslim, “Dört parça Kürdistan’dan insanlarımız Kobanê’de şehit düştükleri içindir ki, Kobanê yalnızca Rojavalıların değildir. Bu savaş demokrasi ve insanlık savaşıdır. Biz bu gün Kobanê’yi nasıl savunuyorsak Kerkük’ü ve Kürdistan’ın diğer bölgelerini öyle savunmak zorundayız” dedi.

Mele Baxtiyar da YNK’nin savaşın başladığı ilk günde bu ana kadar Serêkaniyê direnişinden Kobanê direnişine kadar sergilediği tavrın YNK’nin felsefesi ve bakış açısı olduğunu ifade etti.

Baxtiyar, Rojava’da yaratılan demokratik özerk yönetimlerin baştan itibaren beri yanında olduklarını, farklı görüşleri ve öneriler olsa dahi bu görüş ve önerilerinin ulusal görevlerini yerine getirmede engel olmadığını söyledi.

Kobanê’nin Kürdistan’da dengeleri değiştirdiğine dikkat çektiklerini söyleyen Mele Baxtiyar, uluslararası alanda yaptığı değişim içinde uluslararası siyasetin Rojava’nın ve Kürdistan tanınmasında Kobanê’nin önemli bir rolü olduğunu söyledi.

Baxtiyar, “Artık Kürt sorunu insan hakları siyaseti olmaktan çıkmış, bölge siyaseti ve demokratiklik şekline dönüşmüştür. Kimse artık Kürdistan’dan bahsetmeden demokrasiden bahsedemez” diye konuştu.

Kobanê heyeti Goran hareketini de ziyaret etti. Kobanê heyeti Noşirvan Mustafa ve Goran hareketi yönetimi Genel Sekreteri Noşirvan Mustafa ve Celal Cewher, Omer Seyid Ali, Reza Cebar, Saze Abdullah ile bir araya geldi.

Noşirvan Mistefa bu ziyaretten büyük memnuniyet duyduklarını dile getirdiği konuşmasında; “Kobanê uzun bir süredir bir direniş içerisinde, bu direniş tüm Kürtlerin kalbinde ve ruhunda Ulusal uyanışı yaratmıştır” dedi. Konuşmasının devamında; “Goran hareketi olarak Kobanê direnişini önemli görüyoruz, Kobanê direnişinin yarattığı kazanımlar Kürt Halkının ortak kazanımıdır” dedi.

Görüşmede Eşbaşkan Enwer Müslim’de heyetlerini kabul eden Noşirvan Mistefa’ye teşekkür ederek görüşmelerinin önemine vurgu yaptı. Enwer Müslim; “Kobanê’deki direnişimiz dört paça Kürdistan içindir. Kobanê direnişi ile Kürt Halkının dört parçaya ayrılmış da olsa kendi öz toprakları üzerinde hakları kabul edilmiş ve özgür bir şekilde yaşayabilecekleri ispatlanmaktadır” dedi.

DAİŞ çetelerinin halen saldırılarını halen sürdürdüklerini dile getiren Enwer Müslim; “ tehlike henüz geçmiş değildir, Kobanê’nin sürekli bir yardıma ihtiyacı vardır” diyerek duyarlılık çağrısı yaptı. 

Güncelleme Tarihi: 10 Kasım 2014, 09:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER