'Kobani'den gelen 190 bin kişiden sadece 17 bini çadırlarda kalıyor'

Kobani ve sınır hattında yaşananlara ilişkin iki aylık raporunu açıklayan Kobani Kriz Koordinasyonu “Kobani halkına ve onun direnişine yaklaşım Kürtlere yaklaşımın ta kendisidir” dedi.

'Kobani'den gelen 190 bin kişiden sadece 17 bini çadırlarda kalıyor'

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Suruç Belediyesi ve Rojava ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nden oluşan Kobani Kriz Koordinasyonu, Kobani direnişi, sınır hattında devam eden destek eylemleri ve kentteki Kobanililerin durumuna ilişkin hazırladığı raporu açıkladı.

Kriz Koordinasyonu tarafından açıklanan ve iki aylık süreyi kapsayan rapor HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan tarafından okundu.

Ayhan, Hükümetin Kobani konusundaki politikalarını eleştirerek “Hükümetin duruşu ve söylemleriyle yarattığı vahametin ve Kobani halkını sahiplenme duruşuna karşı yürüttüğü düşmanca tutumun IŞİD dışında kimsesinin işine yaramıyor” dedi.

Ayhan’ın açıklamasından satır başları şöyle:

“Kobani halkına ve onun direnişine yaklaşım Kürtlere yaklaşımın ta kendisidir.

“Hükümeti samimi olmaya, uluslararası anlaşmaların ruhuna uygun davranmaya, en önemlisi de Kürt sorununun çözümü konusunda dar politik hesaplardan vazgeçmeye, yaklaşık 200 bin civarındaki Rojavalı halkımıza ve onun yanında yer alan tüm duyarlı birey ve toplumsal çevrelere karşı insani davranmaya çağırıyoruz.

“Suruç’ta çoğunluğu çadır kentlerde kalan Kobanililerin sağlık, beslenme, giyim, barınma sorunları başlayan kış koşulları nedeniyle daha da yakıcı hale geldi.

“İki AFAD çadırında kalan 6 bin 100 kişi ile birlikte çadırlarda kalanların sayısının 17 bin 256 kişi. 180 bin ile 190 bin civarında insanın Kobani’ den geldiği dikkatte alındığında, diğerlerinin değişik ortamlarda ve çoğunlukla da sağlıksız koşullarda yaşadıkları gibi vahim bir durum söz konusu.

Sağlık sorunları

“Sağlık konusunun başlı başlı başına bir sorundur.

“AFAD kaydı olmayanlar hastanelerde acil poliklinikleri dışında diğer hizmetlerden yararlanamamaktadır.

“Çadırlarda yaşayanlarında beslenme, ısınma, hijyen vb. konular da önemli sıkıntı ve ihtiyaçlar söz konusudur. Bu sorunların bir an önce çözülmemesi durumunda ciddi salgın ve benzeri sorunların baş göstereceği açıktır.

“Türkiye ve uluslararası kamuoyuna Kobani halkının direnişini daha fazla destekleme, kendi topraklarında mülteci konumuna yaşamaya mecbur edilen halkın sorunlarını çözmek için daha fazla destek sunmaya çağırıyoruz.”

Güncelleme Tarihi: 13 Kasım 2014, 14:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER