Kobanililer için acil yardım çağrısı

Rojavalılar için yardım kampanyaları devam ederken, binlerce Kobanêli’nin yerleştiği Suruç’a gelen yardımlar havaların soğumasıyla her geçen gün azalıyor.

Kobanililer için acil yardım çağrısı
Rojavalılar için yardım kampanyaları devam ederken, binlerce Kobanêli’nin yerleştiği Suruç’a gelen yardımlar havaların soğumasıyla her geçen gün azalıyor. Kobanêlilerin kışın barınma ve beslenme sorunları yaşamaması için harekete geçen Rojava ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, “çadır, yatak, elektrikli soba, battaniye, kışlık giysi ve kahvaltılık” için acil çağrı yaptı. “Kış hazırlıklarımız var ama yetersiz” diyen yardımların toplandığı merkezi depo sorumlularından Halil Akbaş, duyarlı kesimlere yardım için çağrıda bulundu.


DAİŞ çetelerinin saldırılarının ardından göç etmek zorunda kalan 200 bine yakın Kobanêlinin insani ihtiyaçlarını karşılamaları için ilk günden bu yana başta Kürdistan ve Türkiye kentleri olmak üzere yurt dışından destek gelmeye devam ediyor. Ancak kış koşullarının kendisini hissettirmesiyle birlikte özellik elektrikli battaniye, soba ve kahvaltılık ihtiyaçlar acil olarak ön plana çıkıyor. Rojava ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği öncülüğünde toplanan yardımlar, Kobanêli yurttaşlara ulaştırılmak üzere Suruç Belediyesi Garajı’nda depolanıyor. Merkezi depo sorumlularından DBP Urfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Halil Akbaş, gelen yardımların DBP, HDP, DBP’li belediyeler, sivil toplum örgütleri ve Kobanê ile dayanışmak isteyen duyarlı kesimler tarafından yapıldığını belirterek, bu yardımların genelde temel gıda maddelerinden oluştuğunu aktardı. Bugüne kadar 260 adet TIR, kamyon ve çeşitli ebatta pikap ve araçlar ile yardımların geldiğini dile getiren Akbaş, şuan itibariyle yardımların çok azaldığını ve durma noktasını geldiğini söyledi. Yardımlar noktasında biran önce giderilmesi gereken ihtiyaçlarının temel gıda maddelerinden özellikle kahvaltılıklara ihtiyaçları olduğunu kaydeden Akbaş, kış koşullarının sertleştiğine dikkat çekti.

KIŞLIK GİYECEK, SOBA VE KAHVALTILIKLARA İHTİYAÇ VAR

Soğuyan havalara karşın ulaşamadıkları ve yetersiz kaldıkları özellikle yatak konusunda çok büyük eksikliklerinin olduğunu ifade eden Akbaş, “Yazlık giyecek olarak elimizde çok fazla malzeme var ama şuan ihtiyaç kışlık malzemelere çok yüksek. Yazlık ihtiyacına ilişkin yardım göndermesinler. Kışa uygun yardımlar yapılmalıdır. Özellikle talebimiz gönderilen yardımlarında birinci el olmasına dikkat edilmesidir. Yatak ihtiyacını ve kahvaltılık ihtiyaçlarının biran önce temin edilmesi gerekiyor. Bu noktada duyarlı kesimlerin buna ilişkin yardımlarını bekliyoruz” dedi.

‘KIŞ HAZIRLIKLARIMIZ YETERSİZ’

Çok kalabalık bir göç kitlesiyle karşı karşıya olduklarını dile getiren Akbaş, “Kış koşulları gittikçe zorlaşıyor. Buna ilişkin hazırlıklarımız var ama yetersiz kalıyor. Bizde gelen yardımlar ile insanlarımızın ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Ancak gelen yardımlar yetersiz. Urfa’nın ilçeleri ile Adıyaman ve Antep’in Nizip ve Karkamış ilçelerine kadar gelen yardımları gönderiyoruz. Ancak çok eksimiz var. Özellikle elimizde kahvaltılıklarımız, temizlik malzemelerimiz, minder ve döşek olarak kullandığımız süngerler kalmadı. Kış geldi ama halen çadırlarımız eksik. Yardım konusunda her yönden eksiklerimiz var” diye belirtti.

‘KİŞİ SAYISI FAZLA ÇADIR SAYISI AZ’

Kurmuş oldukları çadır kentlerdeki çadırların da kış koşullarına uygun olmadığını ancak ellerindeki imkânların bunlar olduğunu dile getiren Akbaş, şunları söyledi: “Bir kampanyamız var. Bununla da elektrikli sobalar toplamaya çalışacağız. İmkânsızlıktan dolayı getirdiğimiz naylonlar ile de çadırların üzerini örtmeye çalışacağız soğuktan korunmak için. Kişi sayısı çok ve çadırlarımız az. Konteyner kent olsaydı daha iyi olurdu. Şu anda 5 çadır kent oluşturuldu ve 2 büyük çadır kent daha kuruluyor. Ancak bu çadır kentlerde yetersiz ihtiyacı karşılayamıyor.”

Bugüne kadar gönderilen yardımlardan en fazla yardımı yapan il olarak İstanbul göze çarparken, bunu sırasıyla Amed, Van, Adana, Ağrı ve Mersin gibi iller takip ediyor.

Güncelleme Tarihi: 11 Kasım 2014, 10:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER