Korucu sayısı 50 bine yaklaştı

İçişleri Bakanı Güler, HDP Milletvekili Tüzel'in soru önergesine verdiği yanıtta mevcut durumda korucu sayısının 50 bine yaklaştığını ifade etti.

Korucu sayısı 50 bine yaklaştı
İçişleri Bakanı Güler, HDP Milletvekili Tüzel'in soru önergesine verdiği yanıtta mevcut durumda korucu sayısının 50 bine yaklaştığını ifade etti. Korucu istifalarının kabul edilmediğini de itiraf eden Güler, korucuların silah bırakması yönünde çalışma olup olmadığı sorusunu ise cevaplamadı. 


HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel'in, koruculuk sistemi ile ilgili Türk Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesine İçişleri Bakanlığından yanıt geldi. İçişleri Bakanı Muammer Güler imzasıyla Tüzel'e gönderilen yanıtta, korucu sayılarıyla ilgili olarak, "Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini koruyan güvenlik kuvvetlerimize yardımcı olmak amacıyla 1985 tarihinden bu yana geçici köy koruculuğu sistemi uygulanmaktadır. 1985 yılında 13 ilde 7.257 geçici köy korucusu ile başlatılan uygulama, 2013 yılı Eylül ayı itibariyle 22 ilimizde 48.130 geçici köy korucusu ile devam etmektedir" ifadeleri yer aldı.

Geçici köy koruculuğu sisteminin uygulamaya konulduğu 1985 yılından günümüze kadar 1617 geçici köy korucusunun yaşamını yitirdiğini iddia eden Güler, korucu ailelerine ailelerine yardım yapıldığını belirtti.

'BASKI YAPILMIŞ OLABİLİR' DENİLEREK İSTİFALAR KABUL EDİLMİYOR

Tüzel'in, "İstifa eden köy korucularının dilekçeleri hangi gerekçeyle kabul edilmemektedir" şeklindeki sorusuna ise Güler, "Şırnak'ta istifa dilekçesi veren köy korucularıyla ilgili olarak yapılan incelemede; 28.12.2011 tarihinde Uludere ilçesinde meydana gelen üzücü olayda 34 vatandaşımızın hayatını kaybettiği, hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarının pek çoğunun korucu olarak görev yaptığı ve geçimlerini bu yolla sağladığı, ancak sözü edilen koruculara istifa etmeleri için baskı yapıldığı yönünde Şırnak Valiliğine bilgiler intikal ettiğinden, konunun sağlıklı bir şekilde tahlil edilmesi amacıyla Valilikçe gerekli inceleme yapılmaktadır" yanıtını verdi. 

Tüzel'in köy korucularının bütçeleri ve "Köy korucularına iş gösterilerek silahlarını bırakmalarını düşünüyor musunuz? Buna dair yasal çalışmanız var mı" şeklindeki soruları ise yanıtsız bırakıldı. / anf

Güncelleme Tarihi: 28 Kasım 2013, 10:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER