Kürtler bu kez seçim zaferi için alanlarda

Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) 30 Mart yerel seçimlerde zaferle çıktığı kentlerde onbinlerce kişinin katıldığı kutlamalar yapıldı. Mardin, Ağrı, Siirt, Iğdır, Şırnak, Hakkari ve Van'da bir araya gelen halk, seçim zaferini kutladı.

Kürtler bu kez seçim zaferi için alanlarda
Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) 30 Mart yerel seçimlerde zaferle çıktığı kentlerde onbinlerce kişinin katıldığı kutlamalar yapıldı. Mardin, Ağrı, Siirt, Iğdır, Şırnak, Hakkari ve Van'da bir araya gelen halk, seçim zaferini kutladı.


Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre BDP aday gösterdiği 22 ilden 11'ini alırken, toplam 68 ilçe ve 23 belde kazandı. 2009'daki seçimlerde Kürt siyasal hareketi 8 il, 50 ilçe ve 40 beldede kazanmıştı. 2012'de şehircilik yasasında düzenlemeler nedeniyle çok sayıda belde kentler ve ilçelere bağlanmıştı. Bu tabloya bakıldığında BDP'nin elindeki belediyelere üç il ve 18 ilçe kattığı görülüyor. Halen bazı ilçelerde sonuçları tartışmalı. Hile yapıldığı, BDP lehine olan oyların çalındığı yönünde bilgiler var. AKP'nin kazandığı tartışmalı olan Ahlat ve Ceylanpınar bu ilçelerin başında geliyor.

Seçim sonuçlarının belirlenmesi ardından Kürtler kazandıkları merkezlerde kutlamalara başladı.

MARDİN: BDP'nin Mardin ve ilçelerindeki seçim zaferi, karnaval havasında kutlandı. Onbinlerce kişi sokaklara çıktı. Artuklu Newroz alanında bir araya gelen onbinlerce kişi BDP'nin Mardin Büyükşehir ve sekiz ilçesinde elde ettiği seçim başarısını halaylar çekerek, sloganlar atarak kutladı. Kutlamaya Mardin Büyükşehir Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Februniye Akyol ile seçimlerin kazanıldığı sekiz ilçenin Eşbaşkanları katıldı.  Kutlamalarda ayrıca seçimlerden galip çıkılamayan Yeşilli ve Midyat ilçe Eşbaşkan adayları, BDP il Eşbaşkanları, MYK üyesi Ferhat Tarhan, BDP PM üyesi Faruk Sağlam, Demokratik Özgür Kadın Hareketi DÖKH üyeleri de hazır bulundu.

PKK, KCK, YPG bayraklarının açıldığı alanda kadınlar rengarenk kıyafetleri ile renkli görüntüler oluşturdu. Alanda gençlerin açtığı  ''Heta rêber Apo azad ne be aşitî şaşitî ye'' pankartı dikkat çekti.  Kutlamalarda sık, sık ''Biji serok Apo'', ''Biji PKK'', ''Mardin ovası Apocular yuvası'' sloganları atıldı. Halka teşekkür eden Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk, ''Barışın, kardeşliğin ve bu topraklarda Demokratik Özerkliğin zamanı gelmiştir. Ancak hepsinden evvel sayın Öcalan'ın özgürlüğünün zamanıdır'' dedi. 

AĞRI: Ağrı’da saatlerce süren oy sayımının ardından BDP’nin seçimleri kazandığının açıklanması ile birlikte on binlerce kişi dört yolda toplandı. Sık sık, “Be Serok Apo na be”, “PKK halktır halk burada”, “Sırrı başkan”, “Mukaddes başkan”, “Dızo Heso” sloganları atan kitle sarı, yeşil, kırmızı renkli dev bayrak taşıdı. Coşkulu kalabalığa seslenen Ağrı Belediye Eş Başkanı Sırrı Sakık, “Ağrı’da başardık. Zoru başardık. Bütün güçler bizlere karşı cephe aldılar. AKP buraya başbakan, bakanlar, iş adamlarını gönderdi. Ama ben onlara dedim, Ağrı’ya sefer yapabilirsiniz ama zaferi alamazsınız. Zafer bu halkın olacak. Bu halkın zaferini kutluyorum. Ağrı’da zor bir göreve geldik. Ama bizim görevimiz zoru başarmaktır. Ağrı’nın sorunları çok büyük. Halkımızla el ele verip bu sorunları çözeceğiz” diye konuştu. 

SİİRT: BDP'nin, Siirt merkez, Eruh ve Baykan ilçeleri ile Kayabağ (Zokeyt), Beğendik, Gökçebağ, Veysel Karani ve Atabağı beldelerinde elde ettiği seçim başarısı onbinlerin katılımıyla kutlanıyor.

BDP'nin Siirt'te seçimlerde zaferle çıkmasının ardından il, ilçe ve belde binaları önünde geç saatlere kadar süren kutlamalar gün içerisinde de devam etti. Sabah saatlerinde yurttaşlar BDP'li eş başkanlar Belkiza Beştaş Epözdemir ve Tuncer Bakırhan'ı ziyaret etmek için BDP il binasına akın ederken, il binasının yetersiz kalması üzerine bina önünde tebrikler kabul edildi. Ancak buranın da yetersiz kalması üzerine eş başkanlar, tebrikleri kabul etmek üzere Newroz Alanı'na geçmek zorunda kaldı. On bini aşkın yurttaş BDP Siirt il binası önünden Newroz Alanı'na "Bijî serok Apo", "Şehit namirin", "Bê Serok jiyan nabe" sloganları ve sarı kırmızı yeşil flamalar eşliğinde yürüdü. Burada tebrikleri kabul etmeye başlayan eş başkanlar mitinge dönüşen tebrik ritüelinde, yurttaşlara teşekkür konuşması yaptı. 

Bakırhan, "Yoksul Kürtlere, Araplara, emekçilere kentte yaşayan 135 bine eşit ve ortak hizmet vereceğiz. Bize oy veren vermeyen herkes başımızın tacıdır, kapımız herkese açıktır" dedi.

Siirt'in Eruh ilçesinde de kutlamalar yapılırken Kurtalan'a bağlı Kayabağ (Zokeyt) belde belediyesini ezici bir farkla alan BDP, burada da kitlesel kutlamalar gerçekleştirdi. 

IĞDIR: 2014 yerel seçimlerin ardından BDP’nin Iğdır’da belediyeyi kazanmasının ardından BDP Iğdır İl Örgütü tarafından teşekkür mitingi gerçekleştirildi. Iğdır Belediye Meydanı’nda düzenlenen mitinge BDP Grup Başkan Vekili, Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, BDP PM üyesi M. Sıddık Akkış, Iğdır İl Başkanı Mehmet Anar, BDP Iğdır belediye eş başkanları Av. Murat Yikit ve Av. Şaziye Önder’in yanı sıra on binlerce kişi katıldı. 

Iğdır Belediye Eş Başkanı Şaziye Önder “Bugün bizler Iğdır halkını faşizme ve ırkçılığa teslim etmedik. Biz bunun da en iyi örneğini 5 yıl önce Iğdır tarihinde ilk olarak kazandığımız belediye yönetimi ile gösterdik. Şundan halkımız emin olsun; dili, dini, ırkı neyse herkes bizim nazarımızda eşittir. Belediye hizmetlerinden de eşit şekilde faydalanacaktır” diye konuştu.

Belediye Eş Başkanı Murat Yikit, “Biz iki sloganla yola çıktık. Ne dedik. Birincisi kentimizi birlikte yönetelim dedik. Ve biz hiçbir zaman bu birlikteliğin içinde Kürtler sadece vardır demedik. Biz bu birlikteliğin içinde Iğdır’ın tamamı vardır dedik. Hangi dil ve hangi ırka sahip olursa olsun bu belediyenin bir denetleyicisi olacağını söyledik. İkinci sloganımız ise geleceğimizi birlikte inşa edelim dedik. Bizler belediyelerimizi hiçbir zaman alt yapı ve üst yapı sorunlarıyla ilgilenen basit bir kurum görmedik. Bizler belediyeyi geleceğimizi inşa edecek bir kurum olarak gördük. Bu yüzden gelin bu belediyemizi birlikte inşa edelim” dedi.

Teşekkür mitinginde son olarak konuşan Pervin Buldan ise Iğdır halkının seçimlerde sandıklarına sahip çıkarak, değerlerine de sahip çıktığına dikkat çekerek, “Iğdır halkımız dün seçimlerde sandığına sahip çıktı. Ancak aynı zamanda diline, kimliğine, şehitlerine, tutsaklarına ve en önemlisi İmralı Cezaevi’nde yatan Sayın Öcalan’a sahip çıktı” dedi. Konuşmaların ardından miting alanında saatlerce halay çekildi. 

ŞIRNAK: BDP Şırnak İl, ilçe ve belde örgütleri kazandıkları seçim zaferini binlerce yurttaşın katılımı ile kutladı.  BDP Şırnak il, ilçe ve belde örgütleri seçim zaferlerini yüzlerce araçlık konvoyla şehir turu yaparak kutladı. Seçimin kazanıldığı Balveren beldesine çıkarma yapan Şırnak BDP İl Örgütü, belde binası önünde halkla bir araya gelirken, daha sonra konvoy şeklinde BDP Şırnak İl binası önünde düzenlenen kutlamaya katıldı. Şırnak'ta seçim süresi boyunca hazır bulunan HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak kitleye hitap ederek, "Bu saatten sonra asıl meselemiz halkın yönetimini inşa etmek için çok çalışıp demokratik, özerk yönetimlerin oluşması için mücadeleyi yükseltmek olacaktır" dedi. 

Ardından Şırnak'ta seçimleri ezici bir farkla kazanan BDP Şırnak Belediye eş başkanları Av. Serhat Kadırhan ve Özlem Onuk halkı selamladı. Belediye Eş Başkanı Özlem Onuk halkın seçim süreci boyunca fedakar bir şekilde çalıştığını ve onuruna sahip çıktığını vurgularken, Kadırhan ise halkı selamlayarak, kazanılan belediye seçimlerinin sadece bir adım olduğunu belirtti ve "Bundan sonra halkın kendi yönetimi için kolları sıvayıp mücadeleyi yükselteceğiz" dedi. 

İDİL: İdil ilçesinde kesin seçim sonuçlarının açıklanması ardından BDP zaferini ilan ederek, sonuçları miting havasında geçen şölenlerle kutlamaya başladı. BDP, İdil Belediye Başkanlığı’nı %79’luk bir oranla kazanırken, ilçeye bağlı Sırtköy (Deştadare) beldesinde de rakiplerine farka atarak, seçimlerin galibi oldu. Kesin sonuçlarla birlikte İdil Belediye Eşbaşkanları Nevin Oyman Girasun ve Mehdi Aslan, Sırtköy Belde Belediyesi Eşbaşkanları Evin İğdi ile Nuri Akman’ın da aralarında bulunduğu kalabalık kitle, seçim zaferini Atakent Mahallesindeki Newroz alanında kutladı.

SİLOPİ: Şırnak'ın Silopi ilçesinde de seçim sonuçlarının ardından BDP Silopi Belediyesini yüzde 85 oy alarak zaferini kutlayan İlçe halkını, HDP Şırnak Milletvekili Selam Irmak ve beraberindeki heyet ziyaret etti. BDP Silopi ilçe binası önünde tebrikleri kabul eden belediye eş başkanlarını daha sonra HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, BDP PM üyesi İzzet Belge, GAP Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Ahmet Ertak, DÖKH aktivistleri ziyaret etti. BDP Silopi ilçe binası önünde gelen heyet burada alkış ve sloganlarla karşılandı.

CİZRE: Cizre'de BDP'den Eşbelediye başkanı seçilen 27 yaşındaki Leyla İmret, bugün partililerle birlikte seçim zaferini halaylar çekerek kutladı. Cizre'de 36 bin 403 oyla ve yüzde 83 oy oranıyla rekor kıran İmret, Cizre'nin de ilk kadın belediye başkanı oldu. Yöresel kıyafetler giyen Leyla İmret, kadınlarla birlikte davul zurna eşliğinde halaylar çekti. Almanya'da iken hayalinin hep Cizre'ye dönmek olduğunu söyleyen İmret, "Seçimlerde bana gönderilen ilgi ve rekor kırmam onur vericidir. Cizre gibi değerli bir şehirde aday oldum, halka tarafından seçilmem ayrı bir sevinç ve onur vericidir. Tabi ki buna layık olmak istiyoruz. Çok kişi çok genç başladığımı söylüyor. Bizim partimizde genç bir parti, biz de genç olarak başaracağımıza inanıyoruz. Her zaman Cizre'de kadınlar kendini ispat etmişler. Buna inanıyorum ki Cizre gibi bir yerde kadının olması herde bir renktir. Rengi ve kendimiz her şekilde göstereceğiz" dedi.

VAN: Van'da yerel seçimlerde 14 belediyenin 12'sini garantileyerek, büyük başarı elde eden BDP'nin zaferi yurttaşlar tarafından büyük coşku içinde kutlanıyor. Sabahın erken saatlerinden itibaren Van'ın en işlek caddesi Cumhuriyet Caddesi'ni trafiğe kapatarak halay çeken binlerce kişi Öcalan'ın posterinin yanı sıra PKK ve KCK bayrakları açtı. BDP seçim bürosu önünde her geçen dakika sayıları gittikçe artan kitle sık sık, "Bijî Serok Apo", "Bekir Başkan", "Aygül Başkan" sloganları attı. İlerleyen saatlerde alana gelen BDP Van İl Başkanı Musa İtah, BDP Van milletvekilleri Nazmi Gür, Özdal Üçer ve Kemal Aktaş ile BDP PM üyesi Ramazan Yıldız, Van büyükşehir belediye eş başkanları Bekir Kaya, Hatice Çoban, İpekyolu belediye eş başkanları Aygül Bidav ve Veysel Keser, Edremit belediye eş başkanları Sevil Çetin ve Abdulkerim Sayan seçim otobüsüne çıkarak halkı selamladı. Selamlamanın ardından demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunuldu. 

Saygı duruşunun ardından konuşan Hatice Çoban, Kürt halkının tarih yazdığını dile getirdi. Çoban, "Van'da bizlere oy versin ya da vermesin bizler Van halkının belediye başkanları olacağız. Şeffaf ve katılımcı bir belediyeyi hayata geçireceğiz. Tüm belediyeler halkımıza hayırlı olsun" dedi. Bekir Kaya ise "Belediye seçimleri boyunca emeği ve katkısı geçen tüm Van halkına teşekkür ederiz" dedi. Konuşmaların ardından seçim otobüsü eşleğinde şehir turu atıldı.

MURADİYE/ÇALDIRAN: BDP'nin seçimleri kazandığı Van'ın Muradiye ve Çaldıran ilçelerinde kutlamalar gerçekleştirildi. Muradiye'de seçimi kazanan BDP İlçe Örgütü 150 araçlık konvoyla ilçe merkezinde halkı selamladıktan sonra Çaldıran'a geçti. Burada konvoyu karşılayan binlerce kişi, sloganlarla sevinçlerini ortaya koydu. Eş başkanları karşılayan kitle daha sonra BDP seçim bürosuna geçti. Burada söz alan BDP İlçe Başkanı Vahap Aslan, "Öncelikle Çaldıran'ı tebrik ediyoruz. Çaldıran ve Muradiye olarak seçim sürecinde Önderliğimize verdiğimiz sözü tutarak halkımızla birlikte zaferimizi Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yolluyoruz" dedi.

HAKKARİ: Hakkari'de yüzlerce kişi BDP İl Örgütü'nde seçim tebriklerini kabul eden Hakkari belediye eş başkanları Dilek Hatipoğlu ve Nurullah Çiftçi'yi ziyaret etti. Kadınların yöresel elbiseleri ile Hatipoğlu'na büyük ilgi göstermesi dikkat çekti. Ziyaretçiler uzun kuyruklar oluştururken, yurttaşlara tatlı ikramında bulunuldu. Tebrik ziyaretleri yoğun ilgi ile devam ediyor.

YÜKSEKOVA: Hakkari Yüksekova'da BDP'nin yüzde 86 oy alması ile belediye başkanlığına seçilen Ruken Yetişkin ile Tacettin Sefalı, BDP binasında düzenledikleri halk toplantısıyla seçim sonuçlarını değerlendirdi. BDP'lilerin ve belde belediye başkanlarının da katıldığı toplantıda konuşan Ruken Yetişkin, arkadaşlarının gece gündüz, soğuk sıcak demeden çalıştıklarını belirterek, "Tüm çalışanlarımıza teşekkür ediyoruz. Yüzde 86 oranla seçimlerden başarıyla çıkılmıştır. Bu seçimlerdeki başarının temelinde, barış, çözüm süreci ve Sayın Öcalan'ın özgürlüğü için kullanılan oylarla Gever yine gereken duruşu sergilemiştir" dedi. Tacettin Sefalı ise bundan sonra tüm çalışmaları halkla beraber yürüteceklerini ifade ederek, "Gever halkı Önderliğine bağlılığını ve barışa olan sevdasını sandığa yansıtmıştır. Bu dönemde de tüm çalışmalarımızı halkımızla beraber yürütecek, geçmiş dönemde geri kalan çalışmalarla Gever'i modern kent haline getireceğiz" dedi. Seçim başarısını kutlamak amacıyla BDP ilçe binasındaki tebrik ziyaretlerinin gün boyu süreceği belirtildi.

ŞEMDİNLİ: Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde seçimlerde birinci olan BDP belediye eş başkanları Nahide Yıldız ile Seferi Yılmaz'a halk tebrik ziyaretinde bulundu. BDP binasından kabul edilen tebrik töreninde konuşan BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hamit Geylani, seçim süresince vali ile AKP'lilerin ortak çalıştığına dikkat çekti. Görev süresi dolan belediye başkanı Sedat Töre ise yeni seçilen arkadaşlarına başarılar diledi. Töre, halk için çalışmaya devam edeceğini de belirtti. Ardından söz alan Belediye Eş Başkanı Nahide Yıldız "Sizlere, Şemdinli halkına ve Kürt halkına inanıyorum. Ne olursa olsun, ne zorbalık olursa olsun biz birlikteliğimizi dün nasıl göstermişsek, her zaman elimizi birbirimize verip birlik ve beraberliğimizi AKP ve devlete göstereceğiz" diye konuştu. 

Şemdinli Belediye Eş Başkanı Seferi Yılmaz da "Ben sizin bir evladınızım ve sizin bağrınızdan çıkmış biriyim. Ve kendileri askerlerden oy isterlerken açıkça söylediler 'Bu Türk ve Kürtlerin bir referandumudur' oldu. Doğruydu ve siz gerçekten bu referandumu kazandınız. Bizimle masaya otursunlar veya oturmasınlar bizim açımızdan hiçbir fark yoktur. Benim için önemli olan Şemdinli'nin bu birlik ve beraberliğidir. Tüm halkların kardeşliğidir. Biz Şemdinli gençliğinin ortaya koyduğu iradeyi dün gözlerimizle gördük" dedi. Konuşmaların ardından halay çekildi. 

ÇUKURCA: Hakkari'nin Çukurca ilçesinde de BDP'nin seçimleri kazanması ile kutlamalar sürüyor. BDP ilçe binası önünde toplanan yüzlerce kişi, seçimlerde bin 652 oy alarak birinci olan Çukurca Belediye Eş Başkanı Servet Tunç'u tebrik etti. İlçede yerel sanatçıların seslendirdiği şarkılar eşliğinde halay çekildi. / anf

Güncelleme Tarihi: 01 Nisan 2014, 10:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER