Mardin'de 250 Ezidi yerleştirildi

IŞİD çetelerinin Şengal’e saldırısı ardından bölgeden ayrılan Êzîdîlerden 250’ye yakını Mardin’e geldi.

Mardin'de 250 Ezidi yerleştirildi
IŞİD çetelerinin Şengal’e saldırısı ardından bölgeden ayrılan Êzîdîlerden 250’ye yakını Mardin’e geldi. Mardin büyükşehir ve Artuklu belediyeleri ile DBP il örgütünün seferber olduğu Êzîdîlerin ihtiyaçlarının bir bölümü karşılandı. Ardından da Mardin Otogarı’nda kendileri için hazırlanan yerlere yerleştirildi. Belediye ve DBP’li yetkililer halka, ilaç vb. ihtiyaçlar için duyarlılık çağrısında da bulundu.

Artuklu’ya gelen Êzîdîlerin ilk önce Karayolları Parkı içerisindeki binada önce giyim ihtiyaçları karşılandı. Ardından parkta kendileriyle ilgilenen Mardinlilerle buluşan Êzîdîler, yaşadıklarını anlattı.

Saldırı haberini aldıktan sonra evlerini, barklarını ve hayvanlarını geride bırakarak, Şengal dağlarına sığınmaya çalıştıklarını söyleyen Êzîdîler, yaşanan kargaşada buldukları iki adet dokçayı burada bulunan bir grup HPG gerillasına götürdüklerini de sözlerine ekleyerek, şöyle devam etti: “Hevaller olmasıydı belki de şu an burada olmayacaktık. Kaçış sırasında bulduğumuz iki doçkayı hevallere götürdük. Onlarda Şengal dağlarının iki tepesine yerleştirdi. Ve burada bizim savunmamızı yaptılar. Onlar sayesinde birçok insan kurtulabildi. Şu an tek düşündüğümüz şey ise geride bıraktıklarımız ve hevaller.”

Yaşlı, hasta ve gençler parkın içinde bekleyişlerini sürdürdükleri sırada, çocuklar ise sırtlarını parkın duvarına dayayarak, yaşanları ve etrafta olup bitenlere anlam vermeye çalıştı. Sıra halinde dizilen çocuklar, bir an önce oyun alanlarına dönmeyi dört gözle bekliyor. Öte yandan pasaportu olmayan Êzidîler ise hastanelerde tedavi edilmeyerek, sağlık sorunlarıyla baş başa bırakılıyor. Parka gelen kimi gönüllü doktorlar, hastaları tedavi ederken, ancak ağır hastaların ise hastanelerde yatışlarının yapılmasını söylüyor.

Belediye ve DBP’li yetkililer, Êzidîler için yardım çağrısını yenileyerek, özellikle gıda, giyim ve ilaç ihtiyacının bulunduğunu, halkın yardımlarını beklediklerini açıkladı. Karayolu Parkı’nda bir süre bekletilen ve ihtiyaçları giderilen Êzidîler, araçlara bindirilerek, kendiler için hazırlanan Mardin otogarına yerleştirildiler.

Güncelleme Tarihi: 29 Ağustos 2014, 07:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER