Mesrur Barzani: Irak üçe bölünmeli

Irak Kürdistan Bölgesi Güvenlik Ajansı Müsteşarı Mesrur Barzani, IŞİD’den sonra bölgedeki çatışmaların son bulması için Irak’ın, Kürtler, Şiiler ve Sünniler arasında bölünmesi gerektiğini savundu.

Mesrur Barzani: Irak üçe bölünmeli

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin oğlu olan Mesrur Barzani, federal Irak devletinin artık işlevsiz olduğunu belirterek, Irak’ta Kürtler, Şiiler ve Sünniler arasında bölünmüş konfederal bir sistemin kurulması gerektiğini söyledi.

“Konfederal sistem daha gerçekçi”

Rudaw’ın haberine göre, Mesrur Barzani, Irak devletinin herhangi bir gerçekliğinin kalmadığını belirterek, her parçanın kendi hükümeti ve başkentinin olacağı konfederal bir sistemin daha gerçekçi olduğunu söyledi.

“Ancak iyi komşu olunabilir”

Irak halklarının bir çatı altında ve birlikte yaşama karşı güvenlerinin kalmadığını söyleyen Mesrur Barzani, “Ancak iyi komşu olunabilir. Ve bu şekilde, birlikte bazı ortak projeler de yürütülebilir” ifadelerini kullandı.

“IŞİD, Şiilerin Sünni ihmalinden doğdu”

IŞİD’in Irak’ta ortaya çıkmasını Sünni Arapların, Şiilerce göz ardı edilmesinden kaynaklandığını savunan Barzani, “Bu yüzden IŞİD, Sünni bölgeleri kolaylıkla ele geçirebilmiştir” şeklinde konuştu.

“Musul kurtarıldıktan sonra ne olacağı netleşmeli”

Musul’u kurtarma operasyonuna da değinen Mesrur Barzani, Musul’u kurtarmadan önce kentin IŞİD’den sonra nasıl idare edileceğinin netleşmesi gerektiğini belirtti, Musul kurtarıldıktan sonra idari boşluk olursa, bir felaket yaşanabileceğini söyledi.

Güncelleme Tarihi: 18 Haziran 2016, 13:19
YORUM EKLE
YORUMLAR
hetem özkan
hetem özkan - 8 yıl Önce

ölümler duracaksa
ırak bölünsün

SIRADAKİ HABER