Musa Anter gazetecilik ödüllerine başvurular başladı

Musa Anter anısına her yıl düzenlenen “Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik” yarışması bu yıl ilk kez Özgür Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenecek. Cemiyet yarışmaya katılım çağrısı yaptı.

Musa Anter gazetecilik ödüllerine başvurular başladı

20 Eylül 1992 tarihininde Diyarbakır’da uğradığı silahlı saldırıda öldürülen Kürtlerin Apê Musa dediği, Kürt aydını Musa Anter anısına düzenlenen “gazetecilik yarışması”nın bu yıl 22.’si düzenleniyor.

“Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik” yarışması daha önce Özgür Gündem ve Azadiya Welat Gazatesi tarafından düzenlenirken yarışma bu yıl ilk kez Özgür Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenecek.

Cemiyet yarışmanın şartnamesini ve yarışmaya katılım koşullarını açıkladı.

Şartnameye göre Kürtçe ve Türkçe dillerinde yapılan yarışmada, Türkçe ve Kürtçe haber, fotoğraf ve karikatür olmak üzere 4 dalda yarışmanın yapılacak. 

Kürtçe ve Türkçe haber dalı

Her dalda sadece bir ödülün verileceği yarışmada, katılımcıların bir dalda en fazla 3 eser ile katılabilecek. Karikatür ve fotoğraf dallarında değerlendirme, yarışmaya doğrudan gönderilen çalışmaların yanı sıra, ön eleme kurullarının seçici kurullara önerileri de dikkate alınarak yapılacak olan yarışma, Kürtçe haber, Türkçe haber, fotoğraf ve karikatür dallarında yapılacak.

Yarışmada birinciliği hak kazanan kişilere 5 bin TL ödül verilecek. 

Gurbetelli Ersöz ödülü

Katılımcıların haber alanında politika, ekonomi, ekoloji, eğitim, sağlık, toplum yaşam, kültür sanat ve spor gibi kategorilerde haber değeri taşıyan çalışmalarıyla katılım sağlayabileceğinin ve gönderilecek haberlerin 5 nüsha şeklinde gönderilmesi gerektiğinin aktarıldığı şartnamede, kadın haberciliği konusunda yapılan haberler ya da bu haberler konusunda gösterilen hassasiyet ve duyarlılık göz önünde bulundurularak Gurbetelli Ersöz kadın haberciliği ödülü verilecek.

Fotoğraf dalı

Fotoğraf dalında yarışmaya gönderilen çalışma ya da çalışmaların arka yüzlerinin sol alt köşesine, eser sahibinin adı soyadı, eserin adı bir etiketle yazılması gerektiğinin belirtildiği şartnamede, “Fotoğraf dalında yarışmaya gönderilecek eserlerin boyutları; kısa kenar minimum 2000 piksel, jpg formatında, 300 dpi çözünürlükte ve 12 sıkıştırma kalitesinde olarak sunulmalıdır. Seçici kurul gerek görürse katılımcıdan fotoğrafın orijinal halini (Raw) talep edebilir. Üzerinde oynanmış ve gerçekliğini değiştirecek şekilde değiştirilmiş (ışık, renk, kontrast ayarları hariç) fotoğraflar değerlendirmeye alınmayacaktır” denildi.

Karikatür dalı

Karikatür dalında yarışmaya gönderilen çalışma ya da çalışmaların arka yüzlerinin sol alt köşesine, bir etiketle yazılacağının kaydedildiği şartnamede, “Çizer kullandığı teknikte serbesttir. Ancak eserler orijinal olmalıdır. Sanatçı tarafından (ıslak imza) imzalanması koşulu ile dijital baskı ürünler kabul edilir. Karikatür boyutları en az A4 ( 21 x 29.7 cm ) en fazla A3 ( 29.7 x 42 cm ) olmalı ve herhangi bir zemine yapıştırılmamalıdır” denildi.

Jüriler

Şartnamede Türkçe ve Kürtçe haber, fotoğraf ve karikatür dallarında jüri olacak isimlere de yer verildi.

Türkçe Haber: Hüseyin Aykol, Nadire Mater, Ertuğrul Mavioğlu, Fatih Polat, Berat Günçıkan, Serdal Altan, Zehra Doğan.

Kürtçe Haber: Ramazan Umar, Suna Tunç, Kenan Kırkaya, Leyla Yıldıztan, Azad Garzan.

Fotoğraf: Ramazan Öztürk, Gültekin Tetik, İsa Çelik, Çerkes Karadağ, İrfan Uçar.

Karikatür: Halil İncesu, Tan Oral, Gülay Batur, Sarkis Paçacı, Doğan Güzel isimlerinin juri olarak yer alacağı kaydedildi. 

Ödül töreni

Ödüle layık görülen eserlerin 15 Eylül’de açıklanacak. Ödül sahiplerine ödülleri 20 Eylül’de düzenlenecek törenle verilecek.

Yarışmaya katılım koşulları ise şartnamede şöyle sıralandı:

*Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri şartnamesinde belirtilen koşulları haiz eser sahibi herkes yarışmaya katılabilir.

*Yarışmaya seçici kurul üyeleri (jüri olduğu yıl) ile Özgür Basın Cemiyeti’nin seçimle belirlenen organlarında görev yapanlar katılamazlar.

*Yarışmaya katılan eserlerin yayımlanmamış ya da 20 Eylül 2013 tarihinden sonra yayımlanmış olması gerekmektedir.

*Katılımcı, daha önce ya da bu yarışma ile eş zamanlı yapılan herhangi bir yarışmada ödül, mansiyon ve sergileme almamış eserleriyle katılabilir.

*Eserin, daha önce ya da bu yarışma ile eş zamanlı yapılan herhangi bir yarışmada ödül, mansiyon ve sergileme aldığının ortaya çıkması durumunda katılımcı hakkında kural ihlali işlemi uygulanır; anılan ödül iptal edilir. Ödül alınmışsa katılımcı tarafından iade etmesi gerekmektedir. Bu işlem diğer katılımcılar için herhangi bir talep hakkı doğurmaz.

*Yarışmaya gönderilen eser üzerinde, eser kendisinin olmadığı halde kendisininmiş gibi göstermeye ve jüriyi yanıltmaya yönelik her türlü müdahale ve değişikliği yapan katılımcı hakkında jüri tarafından kural ihlali işlemi uygulanır.

*Yarışmaya eser gönderen tüm katılımcılar, şartnamede belirtilen hususları kabul ettikleri kabul edilir. Bu koşullara uymayan katılımcılar yarışma dışı bırakılır.

*Eser yayınlanmamış ise, eserin adı, çekildiği ya da çizildiği yer ve zaman; yayınlanmış ise yayınlandığı gazete, dergi, ajans, internet sitesi, Tv ile yayın tarihi bilgileri, yayının bir kopyasının dosyada yer alması gerekmektedir.

*Katılımcıların; www.ozgurgazetecilercemiyeti.org adresinde bulunan katılım formu (formu doldurmayanlar özgeçmiş, iletişim adresi ve eser hakkındaki bilgi yazısı) ile 2 adet fotoğrafı başvuru dosyasına eklemelidir.

*Katılımcılar, eserlerini yarışmanın ilan edilmesinden sonra en geç 7 Eylül 2013 saat 17.00′ye kadar posta yoluyla ya da dijital ortamda (CD/DVD) belirtilen adrese ulaşacak şekilde yollaması gerekmektedir.

*Dereceye girenlerin ödül törenine katılımı sırasında yol ve konaklama masrafları Cemiyet tarafından karşılanır.

Başvuru adresi

Yarışmacıların eserlerini ya da haberlerini aşağıdaki adrese göndermeleri istendi

Özgür Gazeteciler Cemiyeti Dabanoğlu Mah. Kadı Camii Sk. No: 7 Sur/Diyarbakır

Elektronik posta adresi: [email protected]

İletişim Telefonları: 05335131864/05369884797/05422850204

Güncelleme Tarihi: 08 Temmuz 2014, 13:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER