Musa Anter katledildiği sokakta anıldı

Diyarbakır'da 1992 yılında katledilen gazeteci Musa Anter, 24 yıl önce öldürüldüğü Seyrantepe’deki sokakta anıldı.

Musa Anter katledildiği sokakta anıldı

20 Eylül 1992 tarihinde JİTEM tarafından katledilen gazeteci Musa Anter(Apê Musa), Özgür Gazetecileri Cemiyeti (ÖGC) tarafından Seyrantepe semti Cumhuriyet Mahallesi’nde katledildiği 442’nci Sokak’ta anıldı.

Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) haberine göre anmaya, Anter’in oğlu Dicle Anter, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticileri, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, sivil toplum örgütü temsilcileri, Azadiya Welat, DİHA çalışanları da katıldı.

musa-anter-anma-1

Anmada, Anter’in fotoğraflarının yanı sıra farklı tarihlerde katledilen özgür basın çalışanlarının fotoğrafları da taşındı. Fotoğraflar Anter’in vurulduğu yere bırakıldı.

“Apê Musa’ya sözümüzdür”

Anmada konuşan ÖGC Eşbaşkanı Hakkı Boltan, Musa Anter’in mirasını devralanların bugün mücadelenin zirvesinde olduğunu dile getirdi.

Gazetecileri hedef alan uygulamaların sürdüğüne, hala gazetecilerin tutuklandığı ve katledildiğine dikkat çeken Boltan, “Apê Musa’ya sözümüzdür, onun mirasını yerine getireceğiz” dedi.

Kışanak: Apê Musa kalemin gücüne inanan bir insandı

Kendisi de bir dönem Özgür Gündem’de gazetecilik yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ise, Anter’le çalışma şansı bulan bir kişi olduğunu söyledi.

ape-musa-anma5Kışanak, “Apê Musa kalemin gücüne inanan bir insandı. Apê Musa, ‘Bizim kalemimiz onların tanklarından, toplarından daha güçlüdür’ derdi. Ve korkusuzca onu yaptı. 90’lı yılların karanlığına inat yazılarıyla Kürt halkının yanında oldu, ısrarla yazdı. Apê Musa yazdıklarıyla bize bıraktığı direniş mirasıdır. Bu mirasa sonuna kadar sahip çıkacağız. Tüm zorluklara inat özgür basın büyük yalanın perdesini yırtarak gerçeğin sesini bize ulaştırıyor” diye konuştu.

Dilce Anter: Gurur duyuyoruz

Musa Anter’in oğlu Dilce Anter, 24 yıl önce böylesi bir günde babasının öldürüldüğünü dile getirdi.

Anter’in gazetesi Özgür Gündem’e sahip çıktığı için Ayşe Düzkan’ın da aralarında olduğu çok sayıda kişinin bugün duruşması olduğuna dikkat çeken Anter, böylesi bir ortamda bugünün çok önemli bir gün olduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından anmaya katılanlar Apê Musa’nın vurulduğu yere karanfil bıraktı.

Musa Anter, Mardin’in Nusaybin ilçesindeki Akarsu köyündeki mezarı başında da anılacak.

Güncelleme Tarihi: 21 Eylül 2016, 07:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER