NATO: İsveç ve Finlandiya üyelik müzakerelerini tamamladı

NATO, İsveç ve Finlandiya'nın Brüksel'de üyelik müzakerelerini tamamladığını duyurdu. NATO üyesi 30 ülkenin temsilcileri ise İsveç ve Finlandiya'nın katılım protokollerini bugün imzalayacak.

NATO: İsveç ve Finlandiya üyelik müzakerelerini tamamladı

NATO, Finlandiya ve İsveç'in Madrid zirvesinde kararlaştırıldığı şekilde üyelik müzakerelerini tamamladığını açıkladı.

'dan yapılan açıklamada, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ve Savunma Bakanı Antti Kaikkonen ile İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde'in başkanlık ettiği heyetlerin dün Brüksel'de üyelik müzakereleri toplantısına katıldığı aktarıldı. Açıklamada, her iki ülkenin de NATO üyeliğiyle siyasi ve askeri yükümlülüklerini yerine getirme taahhütlerini bildirdiği ifade edildi.

İsveç Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise "İsveç'in NATO üyesi olarak sağlaması gereken tüm şartları yerine getirdiğini belirttik. NATO üyesi olarak İsveç, NATO'nun genel yeteneklerine ve tüm müttefiklerinin güvenliğine katkıda bulunacaktır" denildi.

KATILIM PROTOKOLLERİ BUGÜN İMZALANACAK

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolleri ise üye ülkeler tarafından bugün imzalanacak. Brüksel'deki NATO karargahında 30 üye ülkeden temsilcilerin söz konusu protokolleri imzalamasının ardından katılım protokollerinin üye ülkelere gönderilmesi bekleniyor. NATO'nun Madrid zirvesinde İsveç ve Finlandiya'ya resmi üyelik daveti yapılması kararı alınmıştı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER