Nepal'deki depremden 8 milyon kişi etkilendi

Birleşmiş Milletler, Nepal’deki depremden sekiz milyon kişiyi etkilendiğini ve 1.4 milyon kişinin gıda yardımına ihtiyacı olduğunu açıkladı.

Nepal'deki depremden 8 milyon kişi etkilendi

Birleşmiş Milletler (BM), Nepal’de 25 Nisan’da meydana gelen depremin sekiz milyon kişiyi etkilediğini ve 1.4 milyon kişinin gıda yardımına ihtiyacı olduğunu açıkladı.

BM açıklamada, yaklaşık 27 milyon nüfusa sahip Nepal’deki 75 idari bölgeden 39’unda 8 milyon kişinin depremden etkilendiğini vurguladı. Açıklamada, 1,4 milyon kişinin acil insani yardıma ihtiyaç duyduğunu bildirdi.

Ülkeye uluslararası yardımlar ulaşmaya başladı ancak hâlâ tıbbi gereç, gıda ve ceset torbası sıkıntısı yaşanıyor.

Su, gıda ve elektrik sıkıntısı nedeniyle salgın hastalığın baş göstermesinden endişe ediliyor.

Kurtarma çalışmalarına Nepal ordusu ve polis teşkilatının tüm mensuplarının katıldığı belirtiliyor.

Depremde ölenlerin sayısının 3 bin 815’e yükseldiği, 7 binden fazla kişinin de yaralandığı belirtiliyor.

UNICEF: Temiz suya erişim zorlaşıyor

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) da Katmandu’daki Su, Temizlik ve Hijyen Koordinatörü Anu Gautham, normal zamanda bile temiz suya ihtiyacın olduğu Katmandu Vadisi’nde depremin ardından temiz suya erişimin gittikçe zorlaştığını ifade etti.

Evleri yıkılan depremzedelerin sokaklarda ya da kamplarda kaldığını belirten Gautham, kamplarda kalma süresi uzadığı takdirde ishal, kolera gibi hastalıkların patlak vermesinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise Twitter’daki hesabından yaptığı açıklamada, çeşitli ülkelerden 20’nin üzerinde tıbbı ekibin depremzedelere yardımcı olmak amacıyla ülkeye gittiğini belirtti.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) da Nepal’de arama kurtarma çalışmalarına başladıklarını açıklamıştı.

Başbakanlık AFAD’ın koordinasyonunda, Sağlık Bakanlığı UMKE’den 10, Kızılay’dan bölgedeki ekiplerine ilave olarak 4, GEA’dan 15 ve İHH’dan 13 kişilik ekipler de Kathmandu’ya ulaştı. Kızılay ilk etapta, bin battaniye ve 320 gıda kolisinden oluşan yardım malzemesini afet bölgesine gönderdi.

Başkent Katmandu’nun 80 kilometre kuzeydoğusundaki Lamjung’da 25 Nisan günü yerel saatle 11.56’da meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremin ardından orta büyüklükte çok sayıda artçı sarsıntı kaydedilmişti.

Sarsıntı Nepal’e komşu ve yakın olan ülkelerde de ölümlere neden oldu. Depremin yol açtığı Everest dağındaki çığlarda en az 18 kişi öldü. Deprem Pakistan, Bangladeş ve Hindistan’da da hissedildi.

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi, depremin başkent Katmandu ile Pokhara kenti arasındaki alanda meydana geldiğini açıkladı.

Katmandu’da yıkılan tarihi yapılar arasında kentin simge yapılarından Dharahara kulesi de bulunuyor.

Katmandu’daki havaalanı da depremden zarar gördü, uçuşlara kapatıldı.

7,8 büyüklüğündeki deprem, ülkede 1934 yılında meydana gelen ve 10 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği 8,1 büyüklüğündeki depremin ardından kaydedilen en şiddetli sarsıntı oldu.

Güncelleme Tarihi: 28 Nisan 2015, 19:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER