Nursel Aydoğan: Halkın üzerine ateş açılması emrini kim verdi?

HDP, Lice’de PKK kurucularından Mahsum Korkmaz heykelinin kaldırıldığı operasyonda bir gencin askerin açtığı ateşte hayatını kaybettiği saldırıyı Meclis gündemine taşıdı. Partinin Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Milli Savunma Bakanı’na halkın üzerine ateş açılması emrini kimin verdiğini sordu.

Nursel Aydoğan: Halkın üzerine ateş açılması emrini kim verdi?

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan  PKK kurucularından Mahsum Korkmaz heykelinin kaldırıldığı operasyonda bir gencin askerin açtığı ateşte hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması talebiyle Meclis’e soru önergesi verdi.

Aydoğan, TBMM’ye sunduğu önergede, Mahsum Korkmaz’ın heykelinin yıkılmasını protesto eden halka, askerlerin silahlarla ateş ettiğini, Mehdi Taşkın’ın yaşamını yitirdiğini, Savaş Topkaya’nın ise ağır yaralandığını belirtti.

Aydoğan, Lice’de Haziran ayında da yine karakol ve baraj inşaatlarını protesto eden halka yönelik saldırıların olduğunu ve 2 kişinin yaşamını yitirdiğini belirtti.

Aydoğan, Milli Savunma Bakanı Yılmaz’ın şu soruları sordu:

* Mehdi Taşkın’ın hedef gözetildiği varsayıldığında Lice’de yasal protesto hakkını kullanmakta olan halkın üzerine ateş açılmasını emrini kim vermiştir?

* Sayın Abdullah Öcalan ile Kürt sorunun çözümüne dair müzakereler devam ederken bir sivil yurttaşın ölümüne yol açan bu saldırıya ilişkin soruşturma başlatıldı mı?

* TSK’nın yaşanan her sivil ölümü olayında sadece katledilenleri suçlayıcı nitelikte bir açıklama yapması bakanlığınızın rutin politikası mıdır?

* Her defasında asker silahıyla sivil ölümlerinin yaşanmasına rağmen TSK’nın aynı gün veya hemen ertesinde ölen sivilleri suçlayıcı nitelikte açıklamalarda bulunması etik midir?

Güncelleme Tarihi: 21 Ağustos 2014, 17:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER