Nusaybin'de yeni strateji: Vali devre dışı komuta askerde

Mardin’in Nusaybin ilçesinde devam eden operasyonlarda fazla sayıda askerlerin yaşamını yitirmesi üzerine strateji değiştirildi.

Nusaybin'de yeni strateji: Vali devre dışı komuta askerde
Mardin’in Nusaybin ilçesinde devam eden operasyonlarda fazla sayıda askerlerin yaşamını yitirmesi üzerine strateji değiştirildi. Hürriyet'ten Nuray Babacan ve Fevzi Kızılkoyun'un haberine göre, operasyona bundan sonra vali yerine ilçedeki üst rütbeli asker komuta edecek. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, "Gerekirse uzaktan imha yöntemi kullanılır" açıklamasının ardından operasyonların sürdürüldüğü mahallelerde patlayıcılarla tuzaklanmış ve içinde örgüt üyelerinin bulunduğu değerlendirilen 200 binanın uzaktan imha edilmesi gündemde.


Diyarbakır’ın Sur ve Şırnak’ın Cizre ilçelerinde operasyonlardaki kayıplarının ardından askerlerin ilerlemekte zorlandığı Nusaybin’le ilgili yapılan istihbari risk analizinde, çok çarpıcı tespitlere yer verildi. 


Sokağa çıkma yasağının devam ettiği 6 mahallede şu ana kadar yapılan tespitlerde 17 keskin nişancının yerleştirildiği tespit edildi.  

Riskli binalara uzaktan imha

Operasyonların yavaş ilerlemesi ve asker kayıplarının artmasında bölgede fazla sayıda sivil vatandaşın bulunmasının da etkili olduğu belirtildi. 90 bin nüfuslu ilçede 60 bin kişinin evlerini terk ettiği, 30 bin kişinin halen bölgede barındığı, operasyonların devam ettiği 6 mahallede de siviller bulunduğu belirtildi. 

Anons, yaşam koridoru, İmha

Belirlenen binalarla ilgili yeni strateji uygulanacak. Önceden askerlerin içeriye girerek patlayıcı ve bomba imha ettiği yöntem yerine bu binaların uzaktan imha edilmesi için çalışma yürütülecek.

Operasyonlar vali değil asker yönetecek

Hükümet, terörle mücadele konusunda Nusaybin’de yaşanan sorunları gidermek için izlenecek yeni stratejiyi de değerlendirdi. Bölgeye gidip inceleme yapan heyetin raporundan yola çıkılarak, farklı bir yönteme geçildi. Mardin valisi ile operasyonları yürüten ildeki güvenlik birimleri arasında yaşanan koordinasyon sıkıntısından sonra, önce valinin görevden alınması gündeme geldi. Ancak değişikliğin genel bir valiler kararnamesi yoluyla yapılması kararlaştırıldı. Yeni kararnameye kadar geçecek sürede sorun yaşanmaması için yeni bir mekanizma kuruldu. Bölgede istihbarat ve operasyonel kararlar tek elden yürütülecek. Operasyona, ilçedeki üst rütbeli askerkomuta edecek. Yapılacak operasyonların kararları operasyonel birimler tarafından alınarak uygulanacak.                 

Güncelleme Tarihi: 09 Nisan 2016, 23:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER