PYD 11'inci kuruluş yıldönümünü kutladı

PYD kuruluşun 11'nci kuruluş yıl dönümünü Almanya'nın Dortmund kentinde kitlesel bir şölen ile kutladı.

PYD 11'inci kuruluş yıldönümünü kutladı
PYD kuruluşun 11'nci kuruluş yıl dönümünü Almanya'nın Dortmund kentinde kitlesel bir şölen ile kutladı. Kutlamaya katılan Eşbaşkan Salih Muslim, projelerinin ortadoğunun demokratikleşmesi için olduğunu belirterek,“Kobanê de bunun savaşını veriyoruz. Kobanê düşmeycek, kazanacağız. Çünkü orada Kürdistan'ın dört parçası direniyor.


Partiya Yekitiya Demokrat'ın (PYD) 11'nci kuruluş yıl dönümü Almanya'nın Dortmund kentinde, kutlandı. Megastar salonunda yapılan kutlamaya bine yakın kişi katıldı. “11'emin salvegêra damezradina PYD li hemû gelê Kurd pîroz be“ pankartın asıldığı salonda, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posteri, PYD bayrağı, YPG, YPJ flamalarıy ile Rojava devrimini anlatan pankartlar asıldı. Eşbaşkan Salih Muslim'ın da katıldığı kutlamaya, MLPD adına da Monika Gartner-Engel, MLKP temsilcisi Hüseyin Yeter, Suriye Demokratik Kürt Partisi temsilcisi Mahmûd Dawid ile birçok kurum temsilcisi hazır bulundu. Sık sık „Bijî Berxwedana Rojava“, Kobanê Rumeta Kurdan e“, Şehîd Namirin“ ve “Bijî Serok Apo“ gibi sloganlar atıldı.

'PYD ŞANLI BİR TARİHE SAHİP'

Kutlamanın açılış konuşması yapan tertip komitesi üyesi Ehmedê Kobenê, “PYD'nin 11'nci kuruluş yıl dönümü başta Kobanê direnişçilerine ve Kürt halkına kutlu olsun. Bugün namus günüdür. Herkes bu düşünceyle hareket etmeli ve Kobanê'ye sahip çıkmalı“dedi. Ardından kutlamada söz alan PYD Eş başkanı Salih Muslim, “PYD'nin 11'nci kuruluş yıl dönümünü Kürt halkına kutlo olsun“ dedi. Kitlenin alkış ve coşkusu arasında PYD'nin tarihini anlatarak, konuşmasına devam Salih Muslim,“11 yıldır bir tarih yazıldı. Bu tarih, yüzlerce gencimizin kanıyla oluştu. Bugün hepimiz bunu gözlerimizle görüyoruz. PYD, Ortadoğu da demokrasi mücadelesini yürütüyor. Biz bu proje ile Rojava devrimine katıldık. Biz başlarken hiç bir güç arkamızda yoktu. Sadece halkımız ve Önder Apo'nun felsefesiyle biz bu mücadeleye başlattık“ diye kaydetti.

Rojava'ya karşı bir ambargonun olduğuna dikkat çeken Salih Muslim, “Dört tarafımız işgalci güçler tarafından sarılmış. Bize karşı mücadele diyorlar. Biz buna karşı amansız bir direniş veriyoruz. Ortadoğu ve Suriye'nin çözümü için hiç bir çözüm bizim çözümümüz kadar sağlıklı ve gerçekçi değil. IŞİD denen terör örgütü, bu proje için bize karşı savaşıyor. Suriyanilerin dili 2 bin yıldır her tarafta yasak. Ama bugün Cizre kantonunda resmi dildir. Bu savaş ve saldırı bundandır“ dedi.

Kobanê kantonunda yaşanan direnişe de değinen Salih Muslim, konuşmasını şu cümlelerle noktaladı: “Irak ve Suriye orduları bile bu canavarlara dayanmadı. Ama bugün Kobenê'de amansız bir direniş var. Kobanê gençleri direniyor. Ve kazanacaklar. Kobanê teslim olmayacaktır. Yenilmeyecektir düşmeyecektir. Herkes rahat olsun çünkü Kobanê’de direnen Serhat, Amed, Botan, Dersim, Hewler ve Mahabad, gençleridir. Kürdistan'dır. Ama bizim bu gençler, Kobanê'ye destek için gece gündüz de çalışmalıyız.“

ROJAVA İLE DAYANIŞMA MESAJLARI

MLPD adına da Monika Gartner-Engel de PYD'nin kuruluşunu kutlayarak,“MLPD, bütün yapısıyla Kobanê direnişiyle birlikte. Kürt kadın ve genlerinin direnişini selamlıyoruz. Bu dayanışmamızı göstermek için önümüzdeki günlerde Kobanê'ye bir delegasyon göndereceğiz“ mesajını verdi. Suriye Demokratik Kürt Partisi temsilcisi Mahmûd Dawid ise PYD'nin Rojava'nın özgürleşmesinde önemli bir öneme sahip olduğunu belirterek, “Parti olarak, kendimizi PYD'nin ortağı olarak, görüyoruz. Bütün partileri de bu mücadeleye çağırıyoruz. Bunun için Kürt gençleri YPG ve YPJ saflarına katılmalı“ dedi. MLKP temsilcisi Hüseyin Yeter ise yaptığı konuşmada, Rojava ile dayanışma mesajı verdi.

Konuşmaların ardından sanatçı, Cewadê Mervanî, Xelîl Xemgîn, Abbas Ahmed, Peywan Arjîn, Kawa, Roma Rojava, Edhem Rojava, Meryem Rojhilat gibi sanatçılar sahne alarak, stranlarını seslendirdiler. Şiirlerin okunduğu kutlama da, Rojava devriminde yaşanan kahramanlıklar, skeçlerle anlatıldı. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 22 Eylül 2014, 10:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER