Roboski'ye adalet için failler yargılansın

İHD İstanbul Şubesi Adalet ve Hakikatler Komisyonu, Roboski katliamının faillerinin yargılanması için Galatasaray Meydanı’nda açıklama yaptı.

Roboski'ye adalet için failler yargılansın
İHD İstanbul Şubesi Adalet ve Hakikatler Komisyonu, Roboski katliamının faillerinin yargılanması için Galatasaray Meydanı’nda açıklama yaptı. Galatasaray Meydanı’ndan Taksim’e yürümek isteyen İHD üyeleri, polis ablukası ile engellendi. İnsan hakları savunucuları, bu kez seçim gerginliği nedeniyle sadece açıklama yapmayı tercih etti. “Adalet herkese lazım” diyen insan hakları savunucuları, adalet yerini buluna kadar mücadele edeceklerini vurguladı.


İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Adalet ve Hakikatler Komisyonu üyeleri, polisin ablukası altındaki Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi. İnsan hakları savunucuları, 28 Aralık 2011 tarihinde Roboski’de çoğu çocuk 34 Kürt gencini F-16 savaş uçaklarıyla katleden faillerin yargılanmasını istedi.

“Roboski için adalet” pankartını açan insan hakları savunucuları, “Roboski’ye adalet failler yargılansın” sloganını attı. Açıklamayı Adalet ve Hakikatler Komisyonu sözcüsü avukat Abdulbaki Boğa okudu.

‘KATLETTİKLERİ YETMEDİ BİR DE EVLERİNİ KURŞUNLUYORLAR’

Roboski katliamı davası hakkında askeri savcılığın verdiği takipsizlik kararını hatırlatarak sözlerine başlayan Boğa, Roboski için adalet sağlanacaksa, bunun ancak öldürme emrini veren ve uygulayanların yargı önünde hesap vermesiyle mümkün olduğunu vurguladı. AKP hükümetinin faillerin yargılanması konusunda direnmesi yetmiyormuş gibi şimdi de katliamından sağ kurtulanları da hedef aldığına işaret eden Boğa, 6 Mart 2014’te katliamdan sağ kurtulan Servet Encü’nün evinin tarandığını hatırlattı. Boğa, bu saldırının kimliği belirli bazı köylüler tarafından yapıldığını, bu kişilerin eskiden JİTEM-Ergenekon için çalışan ve şimdi de benzer derin güçler adına faaliyet gösteren şahıslar olduğu iddia edildiğine dikkat çekti. “Güvenlik yolu” olarak belirtilen ve milyonlarca TL’ye mal olan yol yapımın halen bölgede gerginlik yarattığını aktaran Boğa, devletin failleri yargılamak yerine mağdur ve ailelerini şiddet, tehdit ve baskı ile adalet talebinden vazgeçirmeye çalıştığına dikkat çekti.

SÖZ KONUSU KÜRTLER, ALEVİLER, SOSYALİSTLER OLUNCA…

“Hukuk herkes için vardır ve eşit şekilde uygulanmalıdır” diyen Boğa, Türkiye’de hukuk önünde eşitlik ilkesinin Kürtler, Aleviler, dini azınlıklar ve sosyalistler açısından adilane uygulandığı söylenemeyeceğini belirti. Bu gerçeği Kürdistan’da işlenen 17 bin failli meçhul cinayetin failleri olan devlet görevlilerinden hesap sorulmadığı hatırlatarak örneklendiren Boğa, “20 cinayetten yargılanan Temizöz’ün bu dosyadan tahliye edilirken, Hizbullahçılar sırra kadem basmıştır” dedi.

Boğa, Roboski katliamının failleri korunduğu gibi 15 yaşında polis terörü sonucu hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın failleri de bir yıldır elini kolunu sallayarak dolaştığını vurguladı. Burak Can Karamanoğlu cinayetinde çok kısa sürede savcıları ve polisleri harekete geçiren hükümetin söz konusu Roboski, Berkin Elvan ya da Silvan’da polisin ateşlediği gaz bombası kapsülüyle yaralanan Mehmet Ezer olduğunda sağır ve dilsizleri oynadığını dile getirdi.

“Katiller ilelebet saklı tutulamaz cinayetlerin üstü örtülemez” diyen Boğa, “Biz insan hakları savunucular olarak hukukun üstünlüğü, kanun önünde eşitlik ve failler yargı önüne çıkartılana kadar Roboski’ye adalet demeye devam edeceğiz” dedi.  / anf

Güncelleme Tarihi: 29 Mart 2014, 08:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER