Rusya Türkiye'ye yine gazeteden seslendi: Yapıcı olun!

Rusya Türkiye'ye ikinci kez gazete haberi ile mesaj iletti: Rusya, Türkiye’den Suriye konusunda yapıcı olmasını bekliyor.

Rusya Türkiye'ye yine gazeteden seslendi: Yapıcı olun!
İdlib’de Türkiye destekli güçlerin bulunduğu bölgeden Rus güçlerine yönelik saldırı yapıldığı iddialarının ardından Rusya ile başlayan gerilimde yine gazete ile ‘haber’ geldi!


Önceki gün Rusya Savunma Bakanlığı’nın gazetesi “Kızıl Yıldız” aracılığıyla Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan’a Hmeymim üssüne 6 Ocak’taki İHA saldırısıyla ilgili uyarı mektubu gönderildiğini duyuran Moskova, 48 saat içerisindeki ikinci mesajı Kremlin’e yakın İzvestiya gazetesi ile verdi. Rusya’dan herhangi yetkili adı telaffuz edilmeden haberin başlığında “Rusya, Türkiye’den Suriye konusunda yapıcı olmasını bekliyor” denilerek, içerikte Ankara tarafından Rus Büyükelçisi’ne iletilen Türkiye çekinceleri için ‘şartlı kabul’ sinyali de verildi.

Hürriyet gazetesinden Nerdun Hacıoğlu’nun haberine göre, Kremlin’e yakın “İzvestiya” gazetesi vasıtasıyla Ankara’ya iletilen ikinci mesajda, “Rusya, Suriye ihtilafı çözümünde Türkiye ile yapıcı işbirliğinin devam ettirilmesinden yanadır. Ancak El Nusra gibi terörist gruplarla mücadele etmekten de vazgeçmeyecektir. Rusya’daki üç diplomatik kaynak, bu cümlenin Ankara’nın Rusya ve İran Büyükelçilerini bakanlığa davet ederek ilettiği çekincelerin yanıtı sayıldığını belirtti."

Rus diplomatik kaynaklara dayanan İzvestiya habere şöyle devam etti: “Ayrıca Türk tarafına göre Suriye ordu birlikleri terörizm ile mücadele gerekçesiyle bölgedeki ılımlı muhaliflere saldırıyor.  Astana formatı çerçevesinde biz başarılı bir çalışma yapıyoruz. Bu çalışmaların devam ettirilmesinden yanayız. Ancak bizim belirli prensiplerimiz var. El Nusra yok edilmeli. Bu prensipten de taviz vermek niyetinde değiliz."


‘TERÖRİSTLERİ VURUYORUZ, BAZI OYUNCULAR KIZIYOR’

Söz konusu gazeteye görüş belirten Rusya Parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkanı Frants Klintseviç ise, “Hava kuvvetlerimizin Suriye’de muhalifleri vurduğu iddiası gerçekleri yansıtmıyor. Biz Suriye’de sadece teröristleri vuruyoruz. Tabii bizim bu tavrımız militan oluşumlara az para yatırmayan bazı oyuncularda kızgınlık yaratmaktadır” ifadesine yer verildi. İzvestiya, 9 Ocak’ta Rus ve İran Büyükelçilikleri’nin Türk Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmasıyla ilgili olarak da, “Bu arada Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği ile Rusya Dışişleri Bakanlığı diplomatların çağrılması olayını yorumsuz bıraktı” dedi.

HABERİN TAMAMI

Güncelleme Tarihi: 12 Ocak 2018, 15:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER