Şemdinli sınır kapısının açılması için imzalar atıldı!

Hakkari'nin Şemdinli İlçesi’nin Irak sınırının sıfır noktasında bulunan Derecik sınır kapısı için Irak’ın Erbil Valisi Nevzat Hadi ile Hakkari Valisi Yakup Canbolat, Derecik Beldesi’nde bir araya gelerek sınır kapısının açılması için protokolleri imzaladı.

Şemdinli sınır kapısının açılması için imzalar atıldı!

Abdullah KAYA / DERECİK

Şemdinli İlçesi’nin Irak sınırının sıfır noktasında bulunan Derecik sınır kapısı için Irak’ın Erbil Valisi Nevzat Hadi ile Hakkari Valisi Yakup Canbolat, Derecik Beldesi’nde bir araya gelerek sınır kapısının açılması için protokolleri imzaladı. İmza töreni için Irak’ın Erbil Valisi Nevzat Hadi, Soron Kaymakamı Huşevi Nebi, Soran güvenlik yetkilileri, öğle saatlerinde Derecik Beldesi’nin Yeşilova Köyü’ne geldi. Erbil Valisi Hadi ile beraberinde bulunan yetkilileri Derecik Beldesi Belediye Başkanı Ekrem Çetinkaya ile belde sakinleri karşıladı. Buradan Derecik Beldesi’ne geçen Vali Hadi ve beraberindekiler, sınır kapısının olduğu bölgede de Hakkari Valisi Yakup Canbolat ve Şemdinli Kamakamı Adem Ünal ile bir araya geldi.

Konu hakkında kısa bir açıklamada bulunan Hakkari Valisi Yakup Canbolat; "Bu kapı bizim aramızda dostluğu, kardeşliği, akrabalığı ve birbirimize ticari, sosyal ve kültürel münasebetlerimizi kuvvetlendiren bir kapı olacaktır. Her iki ülke vatandaşlarımıza da hayırlı olmasını temenni ediyorum. Böyle bir kararın altında imzamın olmasından dolayı da gurur duyuyorum. Hakkariilimize de Erbil ilimize de hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Erbil valisinin bu yaklaşımından dolayı kendisine çok teşekkür ederim. Bundan sonra da teknik heyetlerimiz çalışıp bugün ki mutabakatı hazırlayacaklar ve bundan sonra da her iki ülkede gereğini yapacaktır. Umurlu hattından artık Erbil ile olan sınır kapımız açılmış olacak bugün ki görüşmelerimiz geçişlerin nereden olacağına karar verilmesi yönündeydi ve bu karar verilmiş oldu. Derecik-Umurlu üzerinden kapımız açılmış olacak. Ülkemize ve Irak'a da hayırlı olmasını temenni ediyorum. Buna katkıda bulunan hükümetimize, Başbakanımıza, Gümrük ve Ticaret Bakanımıza ve bugün yer tespiti konusunda önemli bir karar veren Irak Erbil Valimize çok teşekkür ediyorum."

SINIR KAPISINI GEZİP İMZAYI ATTILAR

Hakkari Valisi Yakup Canbolat ve Erbil Valisi Nevzat Hadi, sınır kapısını açılacağı bölgede inceleme yaptıktan sonra Derecik Beldesi Belediyesi'ne geçti. Burada karşılıklı fikir alış verişinde bulunan Türk ve Iraklı yetkililer, sınır kapısının açılması için son protokolleri de burada imzaladı. İmzalardan sonra açıklama yapan Erbil Valisi Hadi, "Uzun bir zamandan beri sınır kapısının açılması için çaba gösteriyoruz. 30 yıldan bu yana bu sınır kapısının açılmasını bekliyoruz. Ancak, Bağdat hükümeti sürekli engel koydu. Şimdi buradayız ve sınır kapısının açılması için imza attık. Sınır kapısının iki taraf için hayırlı olmasını diliyoruz" dedi. 


İmza töreninden sonra iki ülkenin heyetleri Derecik'ten ayrıldı.

Güncelleme Tarihi: 10 Haziran 2014, 07:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER