Şemdinli yasaklara karşı birkez daha ayakta

Hakkâri’nin Şemdinli ilçesinde, ortak basın açıklaması düzenleyen DBP İlçe Örgütü ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, sokağa çıkma yasaklarını protesto etmek amacıyla 3 günlük gürültü çıkarma ve ışık söndürme eylemi yapılacağını bildirdi.

Şemdinli yasaklara karşı birkez daha ayakta
ŞEMDİNLİ HABER

Hakkâri’nin Şemdinli ilçesinde, DBP ve HDP öncülüğünde STK temsilcilerinin de katılımıyla düzenlen ortak basında sokağa çıkma yasaklarını protesto etmek amacıyla 3 günlük gürültü çıkarma ve ışık söndürme eylemi yapılacağını bildirildi.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şemdinli İlçe Örgütü ve Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri tarafından DBP parti binasında bir basın açıklaması düzenlendi. Yapılan açıklamada, bu akşam geçerli olmak üzere 3 akşam boyunca saat 20.00’de 5 dakikalık gürültü çıkarma ve ışık söndürme eylemlerinin yapılacağı duyuruldu.

Basın açıklamasını okuyan DBP Şemdinli İlçe Eş başkanı Mehmet Sert, Yüksekova Nusaybin ve Şırnak halkıyla dayanışma adına demokratik eylemler geliştireceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz" dedi.

'Kürt halkının ve demokratik kamuoyunun ciddi talepleri eylem ve etkinlikleri sürmektedir'

Mehmet Ser açıklamasında; “Eğer birileri Kürt sorunu üzerinden adını tarihe yazmak istiyorsa Kürt sorununa demokratik yollardan barışçıl yollardan çözüm bulmalıdır. Ne Silopi ne Cizre ne Sur ne de bugün yanı başımızdaki Yüksekova, Nusaybin ve Şırnak’ta devam eden yıkımı yaşamazdık. Bu il ve ilçelerde yaşanan ölümler ve tahribatlar tüm toplumun yüreğinde derin acılar onarılmaz yaralar açmıştır. Cizre’deki bodrumlarda yaşanan ölümleri hiçbir yargı, hiçbir vicdan sıradan ölümler olarak görüp toplumu bu ölümlere alışmaya zorlayamaz. Sokağa çıkma yasaklarının şuan devam ettiği Şırnak, Nusaybin ve Yüksekova’da yaşanan çatışmaların durdurulması ve sokağa çıkma yasaklarının sonlandırılması için Kürt halkının ve demokratik kamuoyunun ciddi talepleri eylem ve etkinlikleri sürmektedir” dedi.

'Şemdinli ilçesi de fiili olarak bir hapis hayatı yaşamaktadır'

Sert açıklamsının devamında;  "Şemdinli’deki sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler olarak bu konuda aktif tutum almaya çalışmaktadır. Şemdinli ilçesi Yüksekova’da yürütülen operasyonlardan ve sokağa çıkma yasaklarından maddi ve manevi olarak birinci derecede etkilenmekte, mağdur olmaktadır. Şemdinli’nin dış dünya ile ulaşımını sağlayan tek karayolu Yüksekova’dan geçtiği için aslında Şemdinli ilçesi de fiili olarak bir hapis hayatı yaşamaktadır. Kaymakamlık iznine tabi olan ilçeden çıkışlar konusunda da çok sayıda mağduriyet yaşanmakta, çifte standart uygulanmaktadır. Yine ilçemizde Yüksekova’dan çatışmalardan dolayı göç eden çok sayıda aile bulunmakta ve bu ailelerin yaşadığı sorunlar konusunda da resmi makamlar duyarsız kalmaktadır. Tüm bu mağduriyetlerin yanında Şemdinli halkının Yüksekova ve diğer merkezlerde yaşanan ölümler ve yıkıma karşı tepkisiz kılınmak istenmesi, demokratik tepkilerinin engellenmesi yaşanan mağduriyetin trajik bir boyutudur. Yüksekova’da 16’ncı gününe girmekte olan sokağa çıkma yasağı boyunca basından ve İlçede hala yaşamakta olan sivillerden edindiğimiz bilgilere göre tıpkı Sur ve Cizre’de yaşananlar gibi toplumun vicdanını yaralayan ölümler ve yıkımlar yaşanmaktadır. İlçede operasyonlara katılan güçlere ait bazı sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlarda eğitim kurumlarında öğrencilerin ders gördüğü tahtalara ırkçı yazılar yazılmakta ve ne yazık ki yaşamını yitiren YPS’li kadınların çıplak bedenleri teşhir edilmekte, ilçedeki yapılan top ve havan mermileri ile tahrip edilmektedir. Bizlerden bu uygulamalar karşısında sessiz kalmamız beklenmemelidir. Bu uygulamalara sessiz kalmak insani özelliklerin yitirilmesidir” dedi.

'3 Günlük görültü çıkarma eylemi yapılacak'

Demokratik yollardan tepkilerini vermeye devam edeceklerini belirten Sert, “Güvenlik güçlerinin uyguladığı baskılardan dolayı yüreği yanmasına rağmen tepkisiz kalmak zorunda kalan halkımızı en temel hak olan demokratik tepkilerini vermeye çağırıyoruz. Bu konuda bu akşamdan itibaren 3 gün boyunca akşam saat 20.00’de başlamak üzere 5 dakikalık ışık söndürme ve gürültü çıkarma eylemi yapmaya çağırıyoruz. Daha sonra Yüksekova Nusaybin ve Şırnak halkıyla dayanışma adına demokratik eylemler geliştireceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz. Ülkemizdeki tüm barış yanlıları tüm demokratik çevreler bu uygulamalara sessiz kalmamalı demokratik tepkilerini tüm alanlarda göstermelidirler” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 29 Mart 2016, 17:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER