Şemdinli'de kiraların artmasına tepki

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde artan işsizlik ve ticaretin durmasıyla birlikte ev ve iş yerlerinin kiralarına yapılan zamlar vatandaşların tepkisine yol açıyor.

Şemdinli'de kiraların artmasına tepki
Ecevit BAY / ŞEMDİNLİ HABER

Şemdinli ilçesinde artan işsizlik ve ticaretin durmasıyla birlikte ev ve iş yerlerinin kiralarına yapılan zamlar vatandaşların tepkisine yol açıyor.

İlçe merkezinde 300 ile 400 TL arasında değişen ev kiralarının son zamanlarda 600 ile 700 TL'ye çıkarıldığını ifade eden vatandaşlar, kiraların aniden yükseltildiğini belirtiyor.

Konuya ilişkin açıklama yapan Hakkari Esnaf ve Sanatkar Odası Başkanı Muharrem Tekin, artan kiralar nedeniyle kendilerine çok sayıda şikayet geldiğini söyledi.

'Sınır kapılarının bir an önce açılması gerekiyor'

Türkiye’nin ekonomik açıdan zor durumdan geçtiğini ifade eden Tekin, "Gelişmiş toplumlarda krizler fırsatta dönüştürülebilir fakat Şemdinli üzerinden baktığımız zaman bu krizlerin fırsata dönüştürülmesi, yanlış anlatılmış ve yanlış uygulanmaktadır. Bu açıdan krizler daha çok bireyselleştiği için ilçemizde en başta kiralara yansımıştır. Esnaf ve konutlarda yaşayan vatandaşlar artan kiralar yüzünden bizlere şikayetlerini iletiyor. Biz de buradan ekonomik krizin olduğu bu dönemde ev ve iş yeri sahiplerine kiraları makul seviyeye indirilmesi çağrısı yapıyoruz. Ekonomik krizden çıkabilmek için ilçemizde bulunan sınır kapılarının bir an önce açılması gerekiyor. Özellikle 5 yıldır resmi olarak açık olan Derecik Umurlu Sınır Kapısının, mutlak süreçte çalışmaların bitmesi ve fiili olarak açılması bölge halkının en büyük beklentisidir. Bu sadece Şemdinli’yi değil bütün bölgeyi besleyecek bir sınır kapısıdır." dedi.tekin.jpg

'Zincir marketler küçük esnafı zora soktu'

İlçede kamu ihalelerinin de durdurulduğunu ifade eden Tekin şöyle konuştu:

"Dışa bağımlılığıyla ve üretimi olmayan Irak ve İran gibi güçlü bir ticaret potansiyeline olan ülkelere sınır olmamıza rağmen hala bu sınırları kullanamamamız sıkıntısı içerisindeyiz. İlçemiz esnafının en büyük ekonomik kaynaklarından biri de kamu ihaleleriydi. Daha önce başlatılan ve şu an devam eden kamu ihaleleri tamamıyla durdurulmuş olmakta ve yeni işler de olmadığı için esnafımızı bu konuda olumsuz etkilemiştir. Esnaflar olarak bu kamu ihalelerinin devam etmesini istiyoruz. Esnafımızı zora sokan bir diğer faktör de ilimiz ve ilçemiz genelinde yayılan zincir marketlerdir. Bu zincir marketler küçük esnafın tam 54 sektörünü olumsuz bir yönde etkiliyor. Zincir marketlerin açılmasının mutlak olarak iyileştirilmesi ve küçük esnafa zarar vermemesi hususunda devletimizden bu konuyla ilgili bir düzenlenme yapılmasını istiyoruz."

Esnaflardan Ceyhan Demirel ise "Şemdinli geçmişine baktığımız zaman yoğun bir ticaret aksiyonu vardı, dolayısıyla evlerini kiraya veren insanlar fazla paraya ihtiyaç duymuyordu ve kiraları da yükseltmiyordu. Günümüzün koşullarında ticaret durduğu için dolayısıyla ev ve iş yeri sahipleri kiralara zam getirdi. Asgari bir ücret alan insanı düşündüğümüzde kira 700 TL verirse, yakıta 500 TL verirse, elektrik ve mutfak ihtiyaçlarını düşünürsek insanların alım gücü yok. Dolayısıyla iman ve vicdan sahibi insanlara buradan çağrıda bulunuyorum lütfen kiraları arttırmayın" dedi.

Şemdinli Belediye Başkanına çağrı

Esnaf Özal Uysal da Şemdinli'de işsizliğin gün geçtikçe arttığını ifade ederek, "Kiralarımızı ödemekte zorluk çekiyoruz, kiraların 300 TL'den 500-600 TL aralarına çıkması bizi baya zorluyor. Şemdinli’de işsizlik ön safta ve burada birçok insan kiralarını karşılayamıyor. Buradan ev ve iş yeri sahiplerine seslenmek istiyorum, kiralarınızı yükseltmeyin ve buradan da Şemdinli Belediye Başkanımıza sesleniyorum lütfen bu kiralara bir çözüm bulsunlar, öğretmenler kiraları ödeyebiliyor ancak biz ödeyemiyoruz. Buna en kısa zamanda çözüm üretmelerini istiyoruz." diye konuştu.

İki iş yeri sahibi Halil Bay ise çok perişan olduklarını belirterek, "İş yok, dükkanlarımızı kapatma aşamasına geldik. Kiralarımızı ödeyemiyoruz. Yetkililere sesleniyorum, bu işsizliğe bir son vermeleri için sınır kapılarını bir an önce açsınlar. Burada insanlar bırakın kira ödemeyi evlerine erzak götüremiyorlar" sözlerini kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 28 Haziran 2019, 00:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER