Şemdinli'de 'Mesleğimi Seçtim İstihdama Geçtim' projesi semineri

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde "Mesleğimi Seçtim İstihdama Geçtim" projesi kapsamında bir konferans düzenlendi.

Şemdinli'de 'Mesleğimi Seçtim İstihdama Geçtim' projesi semineri
Azer DEMİR / ŞEMDİNLİ HABER

Şemdinli Esnaf ve Sanatkarlar Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanlığı tarafından yürütülen "Mesleğimi Seçtim İstihdama Geçtim" isimli proje kapsamında 120 kursiyer ve ilçedeki Şemdinli Mesleki ve Tekniki Anadolu Lisesi 100 lise son sınıf öğrencisine yönelik konferans verildi. Konferansta konuşan Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Muharrem Tekin, projelerinin amacının Şemdinli’de 18-29 yaş aralığındaki 120 gencin istihdam edilebilirliğini artırmak, onların girişimcilik becerilerini artırarak cesaretlendirmek, mesleki- teknik alanındaki bilgi, beceri ve kabiliyetlerini artırmak olduğunu kaydetti.

Şemdinli Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve Şemdinli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliği ile düzenlenen Mesleki Yeterlilik Kurslarımızda eğitim alan gençlerimize ve Endüstri Meslek Lisesi son sınıf öğrencilerine, Mesleki Rehberlik, İşkur Hizmetleri, İş Sağlığı Güvenliği ve Mesleki Yeterlilik alanlarında Konferans düzenledik. 


Tekin;  "Projemiz ile birlikte Odamız Şemdinli’de hem “genç istihdamı” hem de “mesleki ve teknik eğitim” alanında hem rehberlik yapma hem de teknik bilgi ve donanım anlamında il düzeyinde genç istihdamın ve mesleki eğitim kalitesinin artırılmasına öncülük etmek için ciddi, somut ve uygulanabilir bir eylem planı sunmaktadır. Projemiz ile birlikte Resmi Mesleki Okullar, İşletmeler, STK ve Meslek Örgütleri ile yakın diyalog geliştirme fırsatı yakalayan Esnaf ve Sanatkarlar odamız yapacağı işbaşı eğitimleri ile gençlerin teknik kapasitelerinin artmasına öncülük ederek onların istihdam edilebilirliğini artıracaktır. Bu durum işletmelerin sürekli yakındığı kalifiye eleman sıkıntısını da ortadan kaldırmaya yönelik büyük bir katkı sunacaktır.

Kamu kurumu niteliğinde meslek örgütü olan odamız proje kapsamında özel sektör ve resmi kurumlar ile ortaklık kurmaktadır. Bu durum resmi kurum- özel sektör iletişim ve işbirliğinin gelişmesine doğrudan katkı sunmaktadır. Bütüncül bir yaklaşım ile genç istihdamı ele alındığında ancak bütün bu kurumların işbirliği sayesinde genç istihdamı artırılabilir.

Odamız yüklendiği bu misyon çerçevesinde; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı’nın sözleşme makamı olduğu, " Sektörel Yatırım Alanlarında Genç İstihdamının Desteklenmesi Hibe Programı” kapsamında “Mesleğimi Seçtim İstihdama Geçtim” ismiyle sunduğumuz projemiz uygulama   aşamasındadır.

Projemizin temel amacı; Hedef bölgede genç istihdamını destekleyerek ve genç işsizlik oranını azaltarak daha çok kişinin istihdam edilmesi ve istihdamda kalmalarının sağlanmasıdır. Bunun için Hakkari ili Şemdinli ilçesinde mesleki rehberlik, mesleki yeterlilik alanında hem eğitimler verilmekte hem de farkındalık oluşturma faaliyetleri yürütülmektedir. Yürütülen bütün bu faaliyetlerin Hakkari’deki mesleki eğitimin okul, işletme, usta öğretici, öğrenci, veli ve firma yetkilileri nezdinde hak ettiği değeri bulmasını sağlamaktır.

Projemizin özel Hedefi; Şemdinlili İlköğretim ve lise mezunu 18-29 yaş aralığındaki 120 gencin istihdam edilebilirliğini artırmak, onların girişimcilik becerilerini artırarak cesaretlendirmek, mesleki- teknik alanındaki bilgi, beceri ve kabiliyetlerini artırmak amacıyla; 120 işsiz genç ile 10 firma temsilcisi ve 10 usta öğreticiye mesleki rehberlik ve kariyer danışmanlığı eğitimi, iş sağlığı-güvenliği, otomotiv elektrikçiliği, sıhhi tesisat, bilişim, pazarlama ve mobilya üretimi alanında mesleki eğitim vermek ve onların hedef bölgedeki sanayi, ticaret ve hizmet sektörlerinde istihdam edilmelerini sağlamaktır.

Şemdinli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi son sınıf öğrencisi 100 kişiye mesleki rehberlik ve kariyer danışmanlığı vererek karar verme süreçlerine katılmalarını sağlamak.

Hakkâri genelinde genç istihdamını artırmak için ilgili bütün paydaşlar arasında farkındalık oluşturmak ve sosyal ortaklar arasında koordinasyonu sağlamak.

Mesleki eğitim  istihdam ilişkisi konusunda farkındalık oluşturmaktır. Bireyin, ekonomik güce dönüşecek bilgiyle donatılması, tarihin her döneminde uluslar için hayati değer taşımıştır; ancak “bilginin stratejik bir üretim faktörü olarak ekonomik yaşamda giderek ön plana çıkması, dikkatlerin genel ve mesleki eğitim sistemlerinin etkinlik derecesi ve okul işletme ilişkilerinin geliştirilmesi üzerinde toplanmasına yol açmıştır.

Günümüz şartlarında ulusal meslek eğitim sistemlerinin başarısı, hem “birey”, hem de “işletme” bazında somutlaşmaktadır. Artık birey, mesleğinde uluslararası işgücü piyasasında dünyadaki tüm meslektaşlarıyla rekabet etmektedir. Bireyin iş bulup bulamaması ve yaşam standartları, mesleki eğitim sisteminin etkinliğine bağlıdır. Günümüzün ileri teknolojiye dayalı bilgi toplumunda, eğitim, yeniden eğitim ve yaşam boyu Eğitim süreçleri rekabet gücünü geliştirme ve istihdamı korumada en önemli araçlardır. Yeni ekonomik şartlarda artık hiçbir ülkede “yaşam boyu istihdam garantisi” kalmamış; “yaşam boyu eğitim” ve “istihdam edilebilirlik” kavramları geçerlilik kazanmıştır. Çağımızda en önemli istihdam güvencesi, işgücü piyasasının talep ettiği niteliklere sahip olmaktır.

Öte yandan, ulusların sosyo-ekonomik düzeyini işletmelerin uluslararası rekabet gücü belirlemekte; burada da mesleki eğitim sistemi ve okul-işletme işbirliği kilit konumunda yer almaktadır.

 “Bilgi Çağı’nda ve “Bilgi Toplumunda, mesleki eğitim sistemi, bireyin ve ulusun kaderini belirleyen temel unsurlardan biridir.

"Bir taraftan işsizlik karşımızda sorun olarak dururken diğer taraftan da yüzlerce sanayi kuruluşu, ticarethaneler, çeşitli işletmelerde her gün 'eleman aranıyor' ilanını görüyoruz. Bu işte bir tezatlık olduğunu düşünüyorum. Bir taraftan binlerce insan iş ararken iş bulamıyor. Öbür taraftan, binlerce işyeri eleman ararken aradığı elemanı bulamıyor. Demek ki, bizim eğitim sistemimizde mesleki eğitime önem vermediğimiz veya mesleki eğitim olması gereken seviyede olmadığı için aksayan birtakım yönler var. Dolayısıyla Mesleki eğitime daha fazla önem verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Hedefimiz Şemdinli’de ki mesleki eğitimde yüzde 10 olan oranını öncelikle yüzde 40'lara çıkarmak, daha sonra bunu imkânlar ölçüsünde yüzde 50-60'lara çıkarmaktır. Türkiye'de mesleki eğitim ortalaması yüzde 40'lardadır Şemdinli’de yüzde 10 civarındadır. Ama gelişmiş olan ülkelerde yaklaşık yüzde 65'leri buluyor. Şemdinli'yi mesleki eğitimde yüzde 50’lere çıkardığımız takdirde sanayi kuruluşları, ticari işletmeler, turizm işletmeleri hizmet sektöründeki birçok kuruluşlar aradığı nitelikteki elemanı bulacaktır. Hem de bu okullardan mezun olan gençler üniversiteye gitmediği zaman kısa yoldan hayata atılmış olacaktır. 

Sevgili Gençler; Şemdinli’de belki de ilk defa bu denli geniş kapsamlı Mesleki Yeterlilik Kursları açılmıştır. Dolayısıyla bunu önemsemenizi ve ilerde çoğunuzun burada aldığınız eğitimlerle istihdam edileceğinizi düşünerek kendinize olan öz güveninizi artırmanızı diliyorum. Esnaf ve Sanatkârlar Odası olarak, Bu eğitimlerden sonra kendi işini kurmak isteyen arkadaşlarımızın yanında olacağımızı bir kez daha vurgulamak istiyorum. 

Projemiz eğitimlerinin uygulanma aşamasında katkı sunmak isteyen, öneri ve yardımları ile etkinliklerimizi zenginleştirmek isteyen bütün resmi kurumlara, STK’lara, meslek örgütlerine ve kişilere şimdiden teşekkür ediyoruz.

Güncelleme Tarihi: 27 Mayıs 2017, 14:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER