Şemdinli’deki çevre katliamı raporlaştırıldı

Şemdinli’de toplanan çöplerin Derecik yolu ve Pesan çayı kenarına dökülmesi İş İnsanı Sabri Özel’in desteğiyle Şemdinli Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve Navşar Spor Kulübü tarafından raporlaştırılarak ilgili kurumlara iletildi.

İran ve Irak’a sınırı olan Şemdinli ilçesindeki çevre katliamının boyutu giderek büyüyor. 47 bin nüfuslu ilçe merkezi ve köylerden toplanan çöpler Derecik yolu üzerinde yol kenarına boşaltılırken kalorifer külleri de torbalarla Pêsan çayı yatağına dökülüyor. Tepkiler üzerine daha önce bir kez temizlenen alana tekrar kamyonlarca çöp döküldü.

Şemdinlili iş insanı Sabri Özel, Şemdinli Esnaf ve Sanatkarlar Şoförler ve Otomobilciler Odası ve Navşar Spor Kulübü, çevre kirliliği ile ilgili rapor hazırlattı. Çöplerin toplanıp tekrar doğaya dökülmesi, kanalizasyon sularının arıtılmadan dereye dökülmesi, kalitesiz kömürün yarattığı hava kirliliği ve küllerin dereye dökülmesinin yarattığı tahribatın boyutlarını içeren rapor fotoğraf ve videolarla desteklenerek ilgili kurumlarla paylaşıldı.

cop2.jpg

“Gördüğüm manzaralar utanç vericiydi”

Hazırlanan raporla ilgili Yüksekova Haber’e açıklama yapan iş insanı Sabri Özel, 19 Nisan’da Derecik Gümrük Sınır Kapısından Şemdinli’ye geldiğini belirterek, “21’inci yüz yıl Türkiye’sinde uluslararası bir geçişe sahip yollarda gördüğüm manzaralar utanç vericiydi. İlk karşılaştığım metrelerce yol kenarına bırakılmış çöpler, Pesan Çayı yatağına boşaltılmış yüzyıllarca toprağa karışamayacak kömür külleri ve plastiklerdi. Zehir saçabilecek atıkların doğaya boşaltılması, merkeze yaklaştıkça çaya arıtılmadan aktarılan kanalizasyon sularının ağır kokusu ve zihnimde geçen o cümle “Acaba doğup, büyüdüğüm memleket miydi buralar?” Şemdinli’den Basra’ya kadar boyunca akan bu akarsuyun çöplerle başka bir ülkenin sınırlarına akması bizler için rezil bir durum olup uluslararası bir probleme dönecek tehlikededir” dedi.

cop3.jpg

“Gözlem raporu hazırlayıp yetkililere gönderdik”

Türkiye’ye turizm ve sanayi sektöründe sorumlu işletmecilik bilinciyle hizmet veren biri olarak bu durumu görmezden gelemeyip “SB Navşar Spor Kulübü” ve “Esnaf ve Sanatkârlar Odasının” ortak çalışması olan gözlem raporunu hazırlayıp yetkililere gönderdik. Umarım bir an önce bu çevre kirliliğine son verilir” dedi.

Raporun giriş bölümünde, “İlçemizin Derecik yolu üzerinde Nehri köyünde bulunan Seyit Taha-i Hazretleri Türbesi her yıl binlerce ziyaretçi ağırlamaktadır. Doğası, akarsuları, yaylaları, ormanıyla ve tarihi yerleri ile turizm potansiyelinin yüksek olduğu bir ilçedir. Maalesef bu güzel doğayı kendi elimizle yaşanılamaz hale getiriyoruz” ifadelerine yer verildi. Belediyenin Şemdinli mahallelerinden topladığı ve İl Özel İdaresinin köylerden topladığı çöplerin yıllardır Şemdinli’nin güneyinden Derecik tarafına akan Pesan çayının ve Şemdinli-Derecik yolunun kenarlarına döküldüğü ifade edildi.

Yetkililere çağrı

29 sayfalık raporun sonuç bölümünde ise, söz konusu çevre katliamına sebep durumun uluslararası felaketlere dönüşmeden engel olmaları için yetkililere çağrıda bulunularak, "Zehirlenen, bulanıklaştırılan dere, çay ve ırmaklarımızı tekrar berraklaştırmak, toprağımızı, ağaçlarımızı, yabani, evcil ve suda yaşayan hayvanlarımızı eski güzelliğine ve canlılığına kavuşturmak için bu konuda kimin elinden ne geliyorsa, gerekli olan tüm çaba ve girişimlerde bulunmalarını insani bir vazife olarak görüyoruz. Bizler ayrıca hem kuruluş olarak hem de vatandaş olarak, bu hassas ve hayati konularda elimizden gelen her türlü desteği ve yardımı vermeye hazır olduğumuzu belirtmek istiyoruz" denildi.

Güncelleme Tarihi: 06 Haziran 2024, 10:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER