Sergey Lavrov: Rus askerleri Afrin'den çekilmedi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Afrin'deki Rus güçlerinin çekilmediğini açıkladı. Lavrov, ABD öncülüğündeki koalisyonu El Nusra'ya karşı mücadele etmemekle suçladı.

Sergey Lavrov: Rus askerleri Afrin'den çekilmedi
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye’nin askeri harekat hazırlığı yaptığı Afrin’deki Rus askerlerinin çekildiği iddiasını yalanladı. IŞİD karşıtı koalisyonu eleştiren Lavrov, “ABD’nin başını çektiği koalisyon El Nusra’ya karşı mücadele etmiyor” dedi.


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Lavrov, Rus askeri polisinin Afrin’den çekilmeye başladığı yönündeki haberlerin gerçek olmadığını söyledi.

Anadolu Ajansı, Afrin’deki Rus güçlerinin gruplar halinde, Suriye hükümeti kontrolündeki bölgelere çekildiğini iddia etmişti. AK Parti milletvekili ve NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı Ahmet Berat Çonkar da, Türkiye’nin düzenleyeceği bir harekat karşısında Rusya’nın Afrin’deki güçlerini, çatışma yaşanabilecek bölgelerden uzaklaştırdığını söylemişti.

‘ABD, SURİYE’DE ALTERNATİF BİR GÜÇ OLUŞTURUYOR’

Lavrov, ABD’nin Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) de içinde yer aldığı “sınır gücü kurma” açıklamasını eleştirdi. Lavrov, ABD’nin Suriye’deki koalisyon güçlerinin işlevlerine ve ne yaptıklarına ilişkin çelişkili açıklamalar yaptığını söyledi.

Lavrov, “Sınır gücü oluşturuyoruz diyorlar, sonra hayır IŞİD ile mücadele gücü oluşturuyoruz diyorlar. Ama gerçek olan şu ki ABD orada alternatif bir güç oluşturuyor. Bu Suriye’nin egemenliğine karşı bir girişim. Bu çok endişe verici bir durum ve endişelerimizi Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’a da aktardık” dedi.

‘KOALİSYON, EL NUSRA’YI GÖRMEZDEN GELİYOR’

ABD’nin hem diplomatik hem de askeri hareketlerinin çelişkilerle dolu olduğunu savunan Lavrov, “Suriye’deki varlıklarının IŞİD ile mücadele için olduğunu söylüyorlar ama silahlı güç oluşturuyorlar. IŞİD ile mücadele ediyoruz diyorlar ama, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin terörist örgütler listesinde bulunan El Nusra’yı, Suriye’de görmezden geliyorlar. ABD’nin başını çektiği koalisyon El Nusra’ya karşı mücadele etmiyor” diye konuştu.

‘TÜRKİYE HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI’

Türkiye’nin kendilerinde hayal kırıklığı yarattığını da beliren Sergey Lavrov, “Bize bölgede 23-24 ayrı güvenlik noktası oluşturacaklarını söylemişlerdi. Ancak 2-3 güvenlik noktası oluşturdular” dedi.

Lavrov, Türkiye’nin Afrin’e askeri harekat düzenlemesi konusunda, gerilimin düşürülmesinden yana olduklarını, bölgede istikrarın sağlanması için Türk yetkililerle diplomatik ve askeri kanallar ile görüşmeleri sürdürdüklerini söyledi. (NEW YORK/DHA)

Güncelleme Tarihi: 20 Ocak 2018, 23:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER