'Sırtınızdan bıçaklandığınızı unutmayın'

Fransa'nın eski Erbil başkonsolosu Frederic Tissot, bağımsızlık referandumunu erteleyebileceği belirtilen Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'ye hitaben tweet attı: Kissinger'ın sizi 1975’de nasıl sırtınızdan hançerlendiğini hiçbir zaman unutmayın.

'Sırtınızdan bıçaklandığınızı unutmayın'
ABD, İngiltere ve BM’nin ‘alternatif’ önerisinin ardından Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) bağımsızlık referandumunu erteleme ihtimali konuşulurken, eski bir Fransız diplomattan çarpıcı bir çıkış geldi. 2008-2012 arasında arasında Fransa’nın Erbil başkonsolosluğu görevini yürüten Frederic Tissot, ‘alternatif’ önerisini eleştirerek Iraklı Kürtlere ‘Amerikalılar sizi sırtınızdan bıçaklayabilir’ imasında bulundu.

‘KISSINGER’I UNUTMAYIN’

Tissot Twitter hesabından paylaştığı ilk mesajda, hem Barzani’yi hem de Erbil’e alternatif öneren heyette yer alan ABD’nin IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk’ü etiketledi ve şu ifadeleri kullandı: “Kürt dostlarım, Kissinger’ın sizi 1975’de nasıl sırtınızdan hançerlendiğini hiçbir zaman unutmayın.

Tissot ikinci tweet’inde de, “Kürt dostum, ‘dost’unuz Kissinger’ın 1975’de Cezayir Anlaşması’nı organize ederek sizi sırtınızdan hançerlediğini unutmayın” dedi. [ABD’nin girişimiyle imzalanan Cezayir Anlaşması İran ile Irak arasındaki sınır sorunlarını çözüme bağlamış ancak Molla Mustafa Barzani’nin isyanının da bastırılmasına yol açmıştı. Saddam Hüseyin’in anlaşma sonrası operasyonları sonucu 100 bine yakın Iraklı Kürt Türkiye ve İran’a göç etmişti.]

 


NE OLMUŞTU?

IKBY’nin 25 Eylül’de düzenlemeyi planladığı bağımsızlık referandumuna ilişkin tartışma son günlerde alevlenmiş durumda. Irak parlamentosunun referandumu tanımama kararı alması ve Başbakan Haydar Abadi’yi oylamayı engellemek için görevlendirmesi sonrası, Erbil’e yakınlığıyla tanınan Kerkük valisi Necmeddin Kerim dün sabah görevden alındı.

Akşam saatlerindeyse, ABD, İngiltere ve BM yetkilileriyle görüşen IKBY Başkanı Mesut Barzani, kendilerine referandumu ertelemeleri karşılığında bir alternatif önerildiğini ve bunu değerlendireceklerini açıkladı. Alternatifin içeriği hakkında ayrıntı verilmezken, McGurk de Barzani’ye Bağdat’la daha fazla diyalog önerdiklerini söylemekle yetindi. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 16 Eylül 2017, 22:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER