Sokağa çıkma yasağı AİHM'e taşındı

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beştaş, sokağa çıkma yasağının kaldırılması talebinin Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmesi üzerine AİHM'e başvuruda bulundu.

Sokağa çıkma yasağı AİHM'e taşındı
 HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, sokağa çıkma yasağının kaldırılması talebinin Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmesi üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuruda bulundu. 

Kürt kentlerinden 16 Ağustos'tan bu yana sokağa çıkma yasaklarının uygulamaya konulduğunu hatırlatan Beştaş, 21 Aralık'a kadar 7 ilde 1 milyon 299 bin kişinin yaşadığı 18 ilçede 54 kez süresiz sokağa çıkma yasağının ilan edildiğini belirtti. 


16 Ağustos-21 Aralık tarihlerinde 122 sivilin sokağa çıkma yasağı nedeniyle yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Beştaş, "Yaşanan sokağa çıkma yasakları boyunca sivil halk çoğu kez evlerine isabet eden kurşunla ya da yaralılarını beyaz bayraklarla hastaneye taşımaya çalışırken öldürülmüştür. İçlerinde çok sayıda yaşlı, kadın ve çocuğun bulunduğu bu sivil ölümler listesinde yine bombardımandan ötürü kalp krizi geçirerek ölenler de çok sayıdadır" dedi.


İnsanların cenazelerini defnetmelerine dahi izin verilmediğini kaydeden Beştaş, "Aileler çoğu kez cesetlerin kokmaması için cesetleri buzdolabına korumaya çalışmış olup 13 yaşında yaşamını yitiren Cemile Cağırga'nın derin dondurucuda saklanan ve annesinin sürekli buzlarla cesedi korumaya çalışması hala hafızalardadır" diye kaydetti.

Özel timlerin duvarlara yazdığı ırkçı ve cinsiyetçi yazılamaları da hatırlatan Beştaş, sıkıyönetim ile halkın başta "yaşam hakkı" olmak üzere tüm temel haklarının topyekün ortadan kaldırıldığını belirtti.

Beştaş, söz konusu uygulama ile AİHS'nin "yaşam hakkı", "işkencenin, insanlık dışı ve onur kırıcı muamele yasağı",  "özgürlük ve güvenlik hakkı", "etkili başvuru hakkı"nın ihlal edildiğini belirtti. 
Güncelleme Tarihi: 29 Aralık 2015, 09:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER